baby maakt kindertekeningen

Wist je dat de eerste 3 jaar de basis vormen voor het leervermogen van je kindje? Vanaf zijn eerste jaar stimuleer je dit door samen te tekenen. Kindertekeningen zijn niet alleen leuk voor Moederdag, maar het leren tekenen is ook goed voor de motorische ontwikkeling van je kleine kunstenaar.

De leukste kindertekeningen

Bijna alle kinderen vinden tekenen leuk. Spelenderwijs ontdekt je kleine steeds meer over zijn eigen vermogen. Pakt hij een potlood goed vast? Dan is het tijd om hem te laten experimenteren met zijn eigen creativiteit.

Zijn innerlijke kunstenaar aanwakkeren

Tekenen is niet alleen een leuke manier om samen te spelen, je kindje ontwikkelt zo ook zijn fijne motorische vaardigheden en oog-handcoördinatie. Dit zijn belangrijke skills voor hem om zijn omgeving te ontdekken en te verkennen.

Pas op: nu je zijn innerlijke kunstenaar hebt aangewakkerd zijn muren en meubels niet meer veilig voor je kleine Rembrandt. Het kan daarom geen kwaad om de tekenmaterialen weer veilig op te bergen nadat je dreumes naar hartenlust heeft getekend.

De eerste lijntjes

Wanneer kan je de eerste tekeningen van je kindje verwachten?

Tekentips

Hoe maak je de creatieve speeltijd van je kleine zo leuk en eenvoudig mogelijk?

  • Kindvriendelijke materialen. Gebruik kindvriendelijke potloden en krijtjes. Deze materialen bevatten geen schadelijke stoffen en zijn makkelijk vast te pakken.
  • Papier vastmaken. Tape een vel vast aan het blad van zijn kinderstoel. Zo kan hij lekker losgaan zonder dat het papier alle kanten op vliegt.
  • Loslaten. Met elke activiteit is het belangrijk dat je in de buurt van je kleine blijft. Maar weerhoud jezelf ervan om hem teveel te sturen. Laat zijn creativiteit de vrije loop en moedig hem aan.
jonge kunstenaars
De artistieke Luuk en BentheMama van Luuk & Mama van Benthe

Alles op zijn tijd

Maak je geen zorgen als je kindje geen innerlijke kunstenaar in zich lijkt te hebben. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Misschien tekent hij liever met krijt, maakt hij collages met voorwerpen of vormpjes met speelklei.

Het is wel verstandig om contact op te nemen met het consultatiebureau als je kindje met 12 maanden oud nog geen voorwerp met opzet kan loslaten, na 18 maanden een potlood of kwast nog in zijn vuist vasthoudt of rond 24 maanden oud geen rechte lijn kan natekenen. Dat kan erop wijzen dat hij misschien wat achterloopt in zijn motorische ontwikkeling.