Moeder en kinderen spelen samen peuterspelletjes

Peuterspelletjes met je kindje spelen is goed voor zijn cognitieve ontwikkeling en het aanleren van sociale vaardigheden. Samen spelen is namelijk iets dat hij moet leren, en als ouder kan je hem daar een handje bij helpen. Hoe je dat doet en waarom het belangrijk is, lees je hier.

Waarom samen peuterspelletjes spelen?

Het is genieten om je kindje met zijn speelgoed te zien spelen, en je hart smelt als je hem samen ziet spelen met zijn zusje of beste vriendje. Behalve dat het schattig is, is het ook een belangrijk onderdeel van zijn ontwikkeling. Hij leert namelijk onwijs veel, terwijl hij ook plezier heeft.

Samen spelen helpt je kindje om:

  • Te leren delen. Je kleine vindt het waarschijnlijk lastig dat hij iets moet delen, en begrijpt ook nog niet zo goed waarom. Door samen te spelen, leert hij dat niet alles voor het oprapen ligt.
  • Geduld te hebben. Peuters vinden wachten ook moeilijk. Ik wil iets, en ik wil het nu! Door samen met andere kinderen te spelen, ontdekt je kindje dat hij niet altijd dat krijgt waar hij zijn zinnen op heeft gezet.
  • Rekening te houden met anderen. De perceptie van je kindje verandert zodra hij met andere kinderen gaat spelen. Ineens krijgt hij door dat de wereld niet om hem draait, maar dat er ook anderen zijn met een eigen willetje. Samen spelen zorgt er hierdoor voor dat je kindje zorgzamer wordt en zich beter kan inleven in anderen.
  • Lichaamstaal op te vatten. Je kindje kan, hoe ouder hij wordt, steeds beter verbanden begrijpen. Zo begrijpt hij door samen te spelen ook oorzaak en gevolg beter. Wat gebeurt er als ik een speeltje afpak? Of wat vind ik ervan als iemand mijn speelgoed afpakt? Door samen met andere kindjes te spelen, is hij aan het uittesten wat wel en niet kan. Zo ontwikkelt je kleine sociale vaardigheden die hem later helpen.
  • Plezier te hebben. Los van dat samen spelen goed is voor zijn ontwikkeling, is het ook gewoon hartstikke leuk! Het is een manier voor je kindje om plezier te hebben en de leuke kanten van spelen te ontdekken.

Samen spelen stimuleren

Je kindje zal niet van de een op de andere dag de perfecte medespeler worden. Het heeft enige tijd nodig en het hoort bij zijn ontwikkeling dat hij af en toe tegenstribbelt. Zijn samen spelen-skills kan je wel op diverse manieren stimuleren.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Educatief speelgoed

Het is niet alleen belangrijk met wie je kindje speelt, maar ook met wat hij speelt. Zo heb je speelgoed waarmee hij spelenderwijs sociale vaardigheden leert, zoals delen en zich inleven in anderen.

Samen spelen met jou als ouder

Voor jouw kindje is het belangrijk dat je de tijd neemt om met hem te spelen. Het is een extra manier om spelenderwijs een sterke band op te bouwen, waardoor hij zich veilig en vertrouwd voelt. Vol zelfvertrouwen kan je kleine namelijk de hele wereld aan! Samen spelen geeft jullie ook een moment waarin je alle aandacht hebt voor je kindje. Hiermee moedig je hem aan en leer je hem hoe hij samen moet spelen. Deze ‘spelregels’ zijn weer belangrijk voor wanneer hij met zijn leeftijdsgenootjes speelt, en je kan hem erin begeleiden om te leren wat wel en niet mag.

Samen spelen met leeftijdsgenoten

Totdat je kindje ongeveer 3 jaar oud is, speelt hij nog niet heel goed samen met andere kinderen. Hij is tot die tijd vooral bezig met zijn eigen speelgoed, met of zonder andere kinderen in de buurt. Later wordt hij wat socialer in zijn spel en lukt het hem beter om andere kinderen erbij te betrekken.

Dit betekent echter niet dat je tot zijn derde verjaardag moet wachten om je kleine met andere kinderen te laten spelen. Het draagt namelijk bij aan zijn ontwikkeling als hij dit al vanaf een jonge leeftijd meekrijgt. Het is namelijk goed voor zijn creatief denkvermogen en inlevingsvermogen.

Vaak samen spelen

Probeer dagelijks een moment in te plannen om samen met je kindje te spelen. Begin hier al vroeg mee; hoe eerder hij begint met samen spelen, hoe sneller hij de sociale vaardigheden die erbij komen kijken, oppakt.

Het speelkwartiertje hoeft niet lang te duren; het is beter om op een vrolijke noot te eindigen dan te lang door te gaan, waardoor je kindje er genoeg van heeft en een driftbui de kop opsteekt.

Door samen te spelen, zie je hoe hij speelt en kan je hem waar nodig aanmoedigen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om samen bezig te zijn! Geef hem complimentjes als hij het goed doet, en laat hem zien hoe het anders kan als hij iets lastig vindt.

Samen spelen oefenen

Merk je dat je kindje moeite heeft om zijn speelgoed te delen? Oefen dit dan meerdere momenten gedurende de dag, ook buiten het spelen om. Dit doe je bijvoorbeeld door het spelletje geven en nemen. Vraag hem of je zijn drinkbeker even vast mag houden. Zeg vol enthousiasme ‘dankjewel’ en geef hem na een paar seconden weer terug. Als je dit vaker herhaalt, merk je vanzelf dat hij het delen steeds leuker gaat vinden. Hij begrijpt namelijk dat hij iets weer terugkrijgt en dat het ook loont als hij iets deelt.

Peuterspelletjes met andere kinderen spelen

Hoe vaker je kindje met iemand samen speelt, hoe beter hij erin wordt en hoe leuker hij het vindt. Met leeftijdsgenootjes in een andere omgeving spelen, prikkelt hem weer op een andere manier dan wanneer hij met jou op zijn slaapkamer speelt. De kinderopvang is hier een perfecte plek voor.

Gaat je kindje niet naar de opvang? Probeer er dan voor te zorgen dat hij nog steeds af en toe met andere kinderen speelt, bijvoorbeeld in de speeltuin of bij vrienden met kinderen.

Het goede voorbeeld geven

Kinderen imiteren het gedrag dat ze zien. Het is daarom belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft, ook als jullie samen spelen. Dit doe je door je baby:

  • Te complimenteren als hij iets goed doet. Door hem niet alleen maar te corrigeren als hij iets fout doet, maar juist te focussen op wat er goed gaat, krijgt je kindje er veel meer plezier in. Hiermee groeit zijn zelfvertrouwen, wat hij nodig heeft om met anderen te kunnen spelen. Zo wordt de kans ook groter dat hij het de volgende keer weer doet.
  • Rustig uit te leggen als er iets minder goed gaat. Het is logisch dat je zelf ook ongeduldig wordt als je kindje niet wil delen of een driftbui krijgt, omdat hij iets wil wat niet mag. Probeer liever tot 10 te tellen en hem rustig uit te leggen waarom hij even moet wachten of waarom iets niet mogelijk is. Daar leert hij veel meer van dan wanneer je kortaf reageert.
  • Plezier te maken én te hebben! Samen spelen moet vooral leuk zijn. Maak er daarom een gezellig speelmomentje van met elkaar en geniet van deze quality-time.

Peuterspelletjes

Er zijn verschillende soorten peuterspelletjes die je samen met je kindje kan spelen. Denk aan:

  • Muziek spelletjes: met muziek leer je je kindje spelenderwijs over de wereld om hem heen.
  • Rekenspelletjes: leren over cijfers wordt leuk als je het koppelt aan een spel.
  • Taalspelletjes: breid de woordenschat van je kleine uit door hem met taalspelletjes te prikkelen.