Baby bij tandarts

Ook al is het melkgebit tijdelijk, het is belangrijk die schattige rij witte tandjes van je kind zo gezond mogelijk te houden. Dit doe je uiteraard door de tandjes goed te poetsen en regelmatig naar de tandarts te gaan. Maar vanaf wanneer ga je met je kind voor het eerst naar de tandarts?

Mee naar de tandarts

Laat je kind wennen aan de tandarts door hem mee te nemen als je zelf op controle gaat. Begin hiermee als je kind rond de twee jaar oud is. Zo kan hij zien hoe een tandartspraktijk eruit ziet en wat een tandarts doet.

Moet je langs de tandarts om behandeld te worden voor bijvoorbeeld een gaatje, dan is het beter om je kind niet mee te nemen. Grote kans namelijk dat jij zelf opziet tegen het tandartsbezoek en dat je kind dit voelt. Bovendien is het voor jezelf ook rustiger als je tijdens de behandeling niet een peuter in de gaten moet houden.

De eerste controle

Bij het eerste bezoek laten de meeste tandartsen het kind echt even wennen. Bij het tweede bezoek volgt de eerste ‘controle’. De tandarts wil dan alleen even in het mondje kijken en tandjes tellen. De tandarts kijkt of het gebit in orde is en geeft voorlichting aan de ouders. Een behandeling is zelden nodig na de eerste controles.

Gele en bruine verkleuring tanden

Melktanden bij jonge kinderen horen parelwit te zijn. Als de tandjes wat geel of bruin verkleurd zijn, kan er sprake zijn van zuigflescariës. Dit is een vorm van tandbederf waarvan de oorzaak het vaak en langdurig drinken van zoete drank uit een zuigfles is. Zijn de tandjes van jouw kind verkleurd, maak dan een afspraak bij de tandarts. Lees hier meer over zuigflescariës.

Kosten tandartsbezoek

De meeste tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor deze kosten geldt ook geen eigen risico. Kosten voor bijvoorbeeld een beugel of kroon- en brugwerk vallen niet onder de basisverzekering, maar dit zijn kosten die niet gemaakt worden voor peuters en kleuters.

Tips

  • Probeer zelf zo ontspannen mogelijk te zijn als je naar de tandarts gaat. Kinderen voelen het aan als jij niet ontspannen bent en kunnen daardoor angstig worden. Ben jij echt bang voor de tandarts, dan kan je kind beter met je partner of een andere volwassene naar de tandarts gaan.
  • Bereid je kind voor op een tandartsbezoek. Leg uit wat hem te wachten staat. Moet je kind behandeld worden, vertel dan ook eerlijk wat er gebeurt en dat het pijn kan doen.
  • Bekijk of jouw kindje beter reageert als je in de ruimte blijft of juist wanneer je de ruimte verlaat. Voor sommige kindjes is jouw aanwezigheid een teken dat het goed zit. Bij andere kindjes kan de kindertandarts juist beter contact krijgen wanneer de ouders niet in de ruimte zijn.
  • Maak van het tandartsbezoek iets leuks. Ga bijvoorbeeld na het bezoek wat leuks doen of geef een kleinigheidje. Uiteraard geen zoetigheid!