Baby wordt gevoed aan de hand van voedingsschema baby 9 maanden

Wanneer je baby 9 maanden is, gaat vaste voeding een nog groter deel van zijn menu vormen. Deze maand bestaat zijn eetpatroon waarschijnlijk uit twee maaltijden per dag: één keer brood en één keer warm. Hoe kan het voedingsschema van je baby van 9 maanden eruitzien?

Voedingsschema baby 9 maanden

Nu je baby 9 maanden is, kan je zijn menu uitbreiden met een extra maaltijd. Misschien was hij hier vorige maand al aan toe. Het is ook mogelijk dat jullie deze maand toewerken naar twee maaltijden per dag. Ieder kind is anders en heeft zijn eigen tempo. Geef je kleine dus rustig de tijd om aan de overgang naar maaltijden met vast voedsel te wennen.

Je kindje zal nog zo’n drie keer per dag behoefte hebben aan fles– of borstvoeding. Daarnaast is het goed om hem water of lauwe thee aan te bieden. Zo zorg je ervoor dat hij voldoende vocht binnenkrijgt. Heeft je baby koorts of diarree, of is het warm? Let er dan extra goed op dat hij genoeg drinkt. Zo voorkom je dat hij uitdroogt.

Meer combinaties en smaken

Om je baby met zoveel mogelijk smaken kennis te laten maken, is het goed om te variëren in wat je hem voorschotelt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van de volgende tips:

 • Maak zelf spreads voor op brood. Met groentespreads kan je eindeloos combineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van broccoli-avocadospread, of zelfgemaakte hummus? Ook met fruitspreads zijn veel combinaties mogelijk, van banaan-aardbei tot mango-framboos. Het voordeel van zelfgemaakte spreads is dat er geen toegevoegd zout en suiker in zit. Ook zorgen ze ervoor dat je baby extra groente en fruit binnenkrijgt.
 • Voeg kruiden toe. Om je kindje kennis te laten maken met nieuwe smaken, kan je zachte tuinkruiden aan het eten toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan peterselie, basilicum, bieslook of dille. Met sterke kruiden als peper en kerrie kan je beter nog even voorzichtig zijn. Probeer deze langzaam uit zodra je kleine aan zachtere kruiden gewend is.
 • Geef je kindje soep. Vanaf 9 maanden kan je je baby op een kommetje soep trakteren. Bijvoorbeeld een dikke, gepureerde soep van pompoen of bloemkool. Hierdoor krijgt hij extra vocht binnen. Wanneer je aardappel en bijvoorbeeld kleine stukjes vlees toevoegt, kan de soep een warme maaltijd vormen. Zorg ervoor dat de soep is afgekoeld en voeg liever geen zout toe.

Voorbeeld voedingsschema baby 9 maanden

Wanneer je baby 9 maanden is, eet hij ongeveer twee maaltijden per dag. Daarnaast zal hij nog ongeveer drie keer aan de borst of uit de fles drinken. Onderstaand schema laat zien hoe het voedingsschema van je baby eruit kan zien.

Borstvoeding Flesvoeding Vaste voeding
Op verzoek voeden kan nog steeds. De richtlijn is 3 voedingen per dag. Wanneer je baby behoefte heeft aan meer, is dat geen probleem. Ongeveer 3 voedingen per dag. Richtlijn: 150-200 ml per fles. 2 keer per dag een maaltijd vaste voeding (bijv. brood en een avondmaaltijd). Tussendoor groente- en/of fruithapje.

Toelichting flesvoeding: Geef je baby 3 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk. Drinkt hij vaker dan 3 keer per dag een fles? Doe dan per keer wat minder in de fles.

Wat mag je baby niet eten?

Je baby van 9 maanden mag steeds meer voedingsmiddelen uitproberen. Toch kan je met de volgende producten nog altijd beter wachten:

 • Rauwe vlees- en visproducten. In rauwe dierlijke producten zoals ossenworst en filet americain kunnen bacteriën zitten die je baby erg ziek kunnen maken. Dit geldt ook voor gerookte vis, rauwe eieren en zuivelproducten die van rauwe melk gemaakt zijn, zoals boerenkaas.
 • Zoute producten en verzadigde vetten. De nieren van je kindje kunnen zout en verzadigd vet nog niet goed verwerken. Daarom is het goed om het geven van vette en zoute producten zoveel mogelijk te vermijden. Ook kan je beter geen zout aan zijn eten toevoegen.
 • Producten met veel suiker. Aan zoete zuiveldranken, kindertoetjes en diksap is veel suiker toegevoegd. Dit is niet goed voor het gewicht en de tanden van je baby. Ook in sommige broodproducten zoals suikerbrood en krentenbrood zit veel suiker. Deze kan je het beste maar af en toe geven.
 • Noten. Tot je kindje 4 jaar oud is, kan je hem beter geen hele pinda’s of noten geven. Zijn gebit, mondspieren en sliktechniek zijn tot die tijd nog niet volledig ontwikkeld. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren. Ook met brood dat hele noten of zaden bevat kan je beter nog even wachten.
 • Honing. In honing kan een bacterie zitten die je baby erg ziek kan maken. Daarom is het beter om te wachten met het geven van honing tot je kindje 1 jaar oud is.

Voorbeeldmenu baby 9 maanden

Onderstaande tabel laat zien hoe je het menu van je kindje kan invullen. Dit is een voorbeeld. Misschien heeft je baby meer behoefte aan vaste voeding of vraagt hij juist vaker om een melkvoeding. Dit is niet erg. Laat je kindje het tempo bepalen en breid zo langzaam zijn vaste voedingen uit.

Eetmoment Voeding
Ontbijt Borstvoeding of fles.
Tussendoor Fruithapje, bijv. geprakte banaan met een bekertje water of lauwe, ongezoete thee.
Lunch Bruine boterham met wat margarine en bijv. hummus.
Tussendoor Stukje geroosterd brood of soepstengel, of een groentehapje van bijv. geprakte avocado.
Avondeten Warme maaltijd, bijvoorbeeld een hapje van fijngesneden noodles met geprakte bloemkool en een eetlepel roerei of kabeljauw.
Voor het slapen gaan Borstvoeding of fles.

LET OP: Tot je kindje 4 jaar oud is, heeft hij extra vitamine D nodig. Hij maakt deze vitamine nog onvoldoende zelf aan. Het advies is om je kindje tot hij 4 jaar is 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Tips bij voedingsschema baby 9 maanden

Met behulp van onderstaande tips kan je het uitbreiden van de vaste voeding makkelijker maken voor je kleine.

 • Geef je baby wat ouder brood. Brood dat één à twee dagen oud is, is minder plakkerig. Dit is voor je kindje wat makkelijker om op te kauwen.
 • Bied je baby regelmatig pindakaas en ei aan. Wanneer je wekelijks wat 100% pindakaas of roerei aan zijn eten toevoegt, verklein je de kans dat hij hier een allergie voor ontwikkelt.
 • Laat je kindje kennismaken met verschillende texturen. De overgang naar vast voedsel is een hele ontdekkingstocht voor je baby. Jij kan hem daarbij begeleiden door hem niet alleen eten te laten proeven, maar ook te laten voelen en ruiken. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van de Rapley-methode. Blijf er wel altijd bij wanneer je je kleine grovere stukken eten geeft, voor het geval dat hij zich verslikt.
 • Geef zelf het goede voorbeeld. Probeer het goede voorbeeld te geven door drie vaste maaltijden per dag te eten, gezonde tussendoortjes te nuttigen en veel te bewegen. Wanneer je kindje dit ziet, zal hij het als gewoon gaan zien en neemt hij dit sneller over.
 • Laat je baby bepalen hoeveel hij eet. De ene dag zal je baby meer eten dan de andere. Dit is niet erg. Je kindje voelt zelf aan hoeveel hij nodig heeft. Door hem zelf te laten bepalen hoeveel hij eet, help je hem bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon.

Andere voedingsschema’s

Terug naar voedingsschema voor 8 maanden >>
Verder naar voedingsschema voor 10 maanden >>