baby op social media

Al die prachtige momenten: de ontdekking van je zwangerschap, de echo, de geboortefoto en de eerste stapjes van je baby. Geluksmomenten die je met iedereen wilt delen. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig genoeg social media-platformen voor: Facebook, Twitter, Instagram en Youtube staan vol met momenten uit het leven van jou en je kind. Zonder dat hij daar ook maar iets over te zeggen heeft.

Mijn kind deel ik op social media

Tweederde van de ouders deelt een foto van hun pasgeboren baby op social media, meestal binnen een uur na de geboorte. Meer dan zestig procent van de ouders zet zelfs minstens drie keer per week een foto van hun baby op internet. Vrienden op de hoogte houden, het uiten van liefde voor het kind en het opslaan van herinneringen worden het meest genoemd als reden voor het plaatsen van de foto’s. Ruim een vijfde van de ouders geeft zelfs toe dat ze op internet concurreren met babyfoto’s van andere koppels.

Op Twitter hebben ongeboren baby’s soms zelfs al een account waarop ‘hij’ twittert dat hij heeft geschopt in mama’s buik. Schattige baby’s die boeren, eten op zichzelf smeren, omvallen, in bad poepen: alles staat op internet. Maar wat op internet komt, blijft daar rondcirkelen – en kan op langere termijn dus ook een rol blijven spelen.

Kinderen krijgen door ons een medialeven toegewezen. Wij bepalen wat er over hen op internet verschijnt. Hier kunnen ze niet meer aan ontkomen. Daarmee ontnemen ouders baby’s en kleine kinderen de keuzevrijheid voordat ze überhaupt in staat zijn om er over na te denken. Afhankelijk van het onderwerp van het filmpje, kan dit zelfs psychische schade opleveren op latere leeftijd – bijvoorbeeld doordat een kind wordt gepest vanwege ‘genante’ filmpjes van hem.

Social media en online veiligheid

Buiten het sociale aspect, is ook de online veiligheid een kritiek punt. Hoe ver kun je gaan? Foto’s die je op jouw openbare Facebook-account plaatst, zijn voor iedereen te zien – en dus ook door iedereen te gebruiken. Identiteitsfraude, grappen met foto’s die viral gaan: het komt steeds vaker voor. De privacy-instellingen van de website waarop je post, zijn dus erg belangrijk als je niet wilt dat een vreemde aan de haal gaat met de foto’s van je kleine. Of wanneer je kind gaat solliciteren z’n hele baby-leven tevoorschijn komt als er op zijn naam wordt gezocht.

Kun je dan helemaal niets meer online plaatsen van je kind? Gelukkig wel, met een beetje overdachte keuzes, kun je de juiste dingen delen.

  • Check de privacyinstellingen van de social media waar je een profiel hebt. Vaak staan die instellingen automatisch zo soepel mogelijk. Door ze aan te passen kun je bijvoorbeeld makkelijk fotoalbums afschermen voor vreemden.
  • Gebruik nooit locatiegegevens in een statusupdate. Als je bijvoorbeeld typt dat je Bas naar een bepaalde school brengt, kan dat voor iemand aanleiding zijn om eens langs te gaan bij de desbetreffende school.
  • Denk na over eventuele provocatieve foto’s, zoals van je kind in bad. Helaas zijn er mensen die dat soort foto’s misbruiken.
  • Plaats geen persoonlijke gegevens van je kind online, houd de informatie over je kind zo beperkt mogelijk.

MTS illustreerde hoe het medialeven van een pasgeboren baby er uitziet.