Baby heeft last van regeldagen en drinkt vaak bij de moeder aan de borst

Je baby en jij hebben een prettig ritme ontwikkeld. De voedingen gaan goed en er lijkt iets meer ritme in de dagen te komen. Maar van de ene op de andere dag is je baby huilerig en onrustig. Je kindje lijkt de hele tijd te willen drinken. Zou dit een van die bekende regeldagen zijn?

Wat zijn regeldagen?

Regeldagen zijn dagen waarop je kindje vaker om een voeding vraagt dan je gewend bent. Dit kan om het uur zijn of zelfs nog vaker. Je baby huilt veel en is onrustiger dan normaal. Het prettige ritme dat jullie inmiddels hadden ontwikkeld lijkt ineens verdwenen. Deze verandering komt doordat je kindje op deze dagen meer voedingsstoffen nodig heeft.

Waaraan kan je regeldagen herkennen?

Wanneer je baby een regeldag heeft, kan je dit herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Je baby wil de hele tijd drinken. Je kindje vraagt vaker om een voeding dan normaal, soms wel elk uur. Dit gebeurt bij borstvoeding, maar ook bij flesvoeding. Je baby vraagt om meer voeding en komt dus vaker, of drinkt meer voeding in een keer.
 • Je kindje is huilerig, erg aanhankelijk en onrustig. Dit kan vermoeiend zijn voor jou. Toch is het gedrag van je baby niet onlogisch. Je kindje zit even wat minder lekker in zijn vel en heeft meer honger. Daarnaast kost groeien, ontwikkelen en extra eten een hoop energie.
 • Je baby slaapt onrustiger. Omdat je baby vaker honger heeft, kan het slaapritme veranderen. Sliep je kindje net de nachten door? De kans is groot dat je er ’s nachts weer uit moet voor een nachtvoeding. Je baby haalt de slaap op een ander moment weer in, waarschijnlijk op een tijdstip dat je niet gewend bent.
 • Je borsten voelen leeg en beurs. Als je borstvoeding geeft, is je melkproductie tijdens regeldagen flink hoger. Omdat je vaker aanlegt en voeding geeft, kunnen je borsten slap en leeg voelen. Gelukkig is het tegendeel waar. Wanneer de borstvoeding goed loopt, zijn je borsten nooit helemaal leeg.

Zie je de kenmerken hierboven bij je kindje? Dit hoeft niet altijd te betekenen dat het om regeldagen gaat. Ze kunnen namelijk ook een andere reden hebben. Misschien komen er tandjes door. Ook is het mogelijk dat je baby meer vocht nodig heeft omdat het warm is.

Oorzaken van een regeldag

Regeldagen bij je baby kunnen verschillende oorzaken hebben:

 • Je baby heeft een groeispurt. Je baby groeit snel. Meestal gebeurt dit langzaam, maar soms heeft je kindje een groeispurt. Deze duren meestal één tot twee dagen. Voor deze groeispurten is veel energie en voedingsstoffen nodig. Daarom vraagt je baby vaker om voeding. Een groeispurt is de meest voorkomende oorzaak voor regeldagen.
 • Er is een nieuwe ontwikkelingsfase begonnen. De eerste periode van het leven is de wereld van je baby nog erg klein. Als zien beter gaat en de ontwikkelt verder is, krijgt je kindje meer interesse voor de wereld om zich heen. Dit zorgt voor meer afleiding, ook tijdens de voeding. Je kan merken dat er misschien wat minder gedronken wordt dan normaal, waardoor je baby dus ook sneller weer honger krijgt en om voeding vraagt.
 • Je kindje heeft iets onder de leden. In moedermelk zitten antistoffen die je baby beschermen tegen virussen. Geef je borstvoeding en is je kindje ziek? Dan is het mogelijk dat er vaker om een voeding gevraagd wordt. Zo krijgt je baby meer antistoffen binnen. Dat heeft de natuur toch mooi geregeld.
 • Er valt iets in te halen. Het kan voorkomen dat je kindje op een andere dag wat minder gedronken heeft. Ook is het mogelijk dat jouw melkproductie af en toe wat terugloopt. Je kindje heeft dan wat in te halen en drinkt op regeldagen wat meer dan normaal. Zo komt jouw melkproductie ook weer op peil.

Wanneer regeldagen?

Groeispurten, en dus ook de regeldagen die hierbij horen, kunnen op ieder moment voorkomen. Daarnaast is de ontwikkeling van ieder kindje anders. Toch hebben de meeste baby’s regeldagen rond dezelfde leeftijd. De kans is groot dat je baby regeldagen heeft rond de volgende momenten:


Poll

Merk jij regeldagen bij je kindje?


Hoe lang duren regeldagen?

Zo plotseling als regeldagen beginnen, eindigen ze vaak ook weer. Na één tot twee dagen is je melkproductie vaak weer helemaal aangepast op wat je baby nodig heeft.

Soms duren de regeldagen iets langer. Drinkt je baby goed, verschoon je regelmatig een volle plasluier en gaat de groei normaal? Dan is dit niets om je zorgen over te maken.

Regeldagen borstvoeding

Borstvoeding werkt via ‘vraag en aanbod’. Je lichaam maakt de hoeveelheid moedermelk aan die jouw baby vraagt. Je borstvoeding is op deze manier altijd perfect aangepast op wat je kindje nodig heeft.

Bij regeldagen heeft je baby meer voedingsstoffen nodig. De vraag is dus hoger. Door je baby vaker aan te leggen, neemt jouw melkproductie toe. Het aanbod past zich aan op de vraag. Zo raken jullie weer helemaal op elkaar afgestemd.

Regeldagen flesvoeding

Regeldagen worden vooral in verband gebracht met borstvoeding. Toch klopt dit niet helemaal. Baby’s die flesvoeding krijgen, hebben net zo goed groeispurten. Je baby zal daardoor op regeldagen ook vaker om een flesje vragen.

Je kan je kindje gerust wat extra melk geven wanneer je merkt dat dit nodig is. Ook kan je iets meer geven dan de aanbevolen hoeveelheid. Net als bij volwassenen eet niet ieder kindje elke dag evenveel. Wel is het beter om niet zomaar veel meer melk te geven. Te veel melk (kunstvoeding) kan namelijk voor overgewicht zorgen. Als je twijfelt, kan je advies vragen op het consultatiebureau.

Moeder troost baby die last heeft van regeldagen
Soms heeft je baby gewoon een knuffelmomentje nodig

Clusteren

Bij de meeste baby’s zit niet steeds dezelfde hoeveelheid tijd tussen twee voedingen. ’s Avonds wil je kleine misschien wat vaker en langer aan de borst dan ’s ochtends. Dit wordt ook wel clusteren genoemd. Regeldagen kunnen hiermee samengaan. Clusteren past binnen de normale ontwikkeling van je baby, net als regeldagen.

Ook buiten regeldagen om komt clusteren voor. Het kan voorkomen als je wat langer weg bent geweest, bijvoorbeeld als je weer aan het werk gaat. Of wanneer je een dagje met vriendinnen op pad bent geweest. Borstvoeding is namelijk meer dan alleen voedsel. Het is ook geborgenheid, veiligheid en lichaamscontact. Soms wil je baby aan de borst omdat je kleine zich eenzaam voelt, huid-op-huidcontact met jou wil of zuigbehoefte heeft.

Moedermelk bevat rustgevende en slaapverwekkende hormonen. Vaak slaapt je baby na het clusteren langer aan een stuk door. Dan kan jij zelf ook even bijslapen…

Tips voor omgaan met regeldagen

Regeldagen laten zich bij iedere baby en moeder op een andere manier merken. Het is vooral belangrijk om goed naar de lichaamstaal van je kindje te kijken. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

 • Zorg goed voor jezelf. Als jij lekker in je vel zit, ben je een stuk beter in staat om je baby te verzorgen. Je pikt voedingssignalen dan ook sneller op. Drink daarom voldoende, eet gezond en probeer af en toe je rust te pakken.
 • Let goed op de signalen van je baby. Voed je kleine wanneer daarom gevraagd wordt en neem wat extra tijd om te knuffelen. Het is belangrijk om onnodige drukte en stress zoveel mogelijk te voorkomen. Jullie kunnen je energie nu goed gebruiken.
 • Leg je kindje wat vaker aan. Zie je voedingssignalen bij je baby? Reageer daar dan op door je baby aan te leggen. Ook als je nog maar kort geleden hebt gevoed. Laat je baby lekker drinken als er goed doorgedronken wordt. Wordt er alleen gesabbeld of valt je kleine snel in slaap? Stop dan met voeden en ga samen knuffelen. Blijkbaar had je kindje geen voeding, maar troost nodig.
 • Probeer je niet te druk te maken. Regeldagen kunnen je onzeker maken. Misschien ben je bang dat je onvoldoende melk aanmaakt, omdat je baby vaker om voeding vraagt. Probeer je hier geen zorgen om te maken. Regeldagen zijn normaal en horen bij de ontwikkeling van je kindje. Door in te spelen op de vraag past je aanmaak zich hier op een natuurlijke manier op aan.
 • Schakel de hulp in van een lactatiekundige. Blijf je onzeker of heb je veel twijfels over je melkproductie? Schakel dan de hulp in van een lactatiekundige. Zij kan beoordelen of je twijfels kloppen. Jullie kunnen samen bekijken hoe de borstvoeding voor jou en je baby zo prettig en zorgeloos mogelijk kan gaan.

Bron hoofdfoto: Jaleesa Koelen Fotografie. Afgebeeld staat Jasmijn Krol-van Gent.