Een bloedneus bij je kind: wat moet je doen?
Als je kind een bloedneus heeft, kan dat even schrikken zijn. Er stroomt bloed uit een of beide neusgaten. Door de hoeveelheid bloed ziet het er meestal erger uit dan het is. Waarom hebben kinderen vaker een bloedneus dan volwassenen? En wat kan je ertegen doen?
Hoe ontstaat een bloedneus?
Het slijmvlies in je neus is dun en kwetsbaar. Er lopen bloedvaten doorheen en als er een kapot gaat, kan je een bloedneus krijgen. Het is duidelijk te herkennen: er stroomt bloed uit een of beide neusgaten. De medische term voor een bloedneus is epistaxis.
Oorzaak bloedneus
In 75% van de gevallen heeft een bloedneus geen duidelijke oorzaak. Toch zijn er een aantal factoren aan te wijzen die een bloedneus kunnen veroorzaken:
- Droge lucht
- Neuspeuteren
- Een wondje in de neus
- Irritatie van het neusslijmvlies, bijvoorbeeld door verkoudheid of een allergie
- Te hard je neus snuiten
- Een voorwerp in de neus (zoals een kraaltje of doperwt)
- Een tik of stoot tegen de neus
- Zware inspanning
Mensen die gevoelig zijn voor te droge of te koele lucht of een groot verschil in hoogtes of dieptes (bijvoorbeeld bij klimmen of duiken) krijgen doorgaans vaker een bloedneus. Ook warm, droog weer vergroot de kans erop. Andere, minder vaak voorkomende oorzaken zijn bloedstollingsafwijkingen en het gebruik van bloedverdunners.
Oorzaak bloedneus kind
Kinderen tot tien jaar hebben vaker last van een bloedneus dan volwassenen. Dit komt doordat de neus van je kindje kleiner is. De bloedvaten in zijn neus zijn kleiner, dunner en kwetsbaarder. Hierdoor raken ze gemakkelijker beschadigd dan bij jou. De kans op een spontane bloedneus, dus zonder duidelijke oorzaak, is bij kinderen dan ook groter.
Kinderen zijn daarnaast actiever, waardoor een tik of een stoot tegen de neus eerder voorkomt. Je zal ook niet de eerste ouder zijn die bij de eerste hulp zit omdat je peuter iets in zijn neus gestopt heeft.
Hoe kan ik een bloedneus bij mijn kind stoppen?
Een bloedneus ziet er meestal erger uit dan het is, omdat er in een keer veel bloed uit de neus van je kindje kan komen. Met deze handelingen kan je een bloedneus stoppen:
- Is je kindje geschrokken? Stel hem gerust en laat hem rustig zitten.
- Laat je kind door zijn mond ademen en met zijn hoofd lichtjes vooroverbuigen.
- Vraag je kind om zijn neus te snuiten, om zo bloedklonten te verwijderen (let op: sla deze stap over als je een gebroken neus of schedelletsel vermoedt. Ga in dit geval altijd naar je huisarts of de eerste hulp).
- Knijp de neus net onder het neusbeen (waar het zachte stuk van de neus begint) met je duim en wijsvinger tien minuten dicht.
- Is de bloeding gestopt? Zorg ervoor dat je kind zijn neus met rust laat, niet in zijn neus peutert en niet te hard zijn neus snuit.
- Is de bloeding nog niet gestopt? Knijp de neus van je kindje dan opnieuw tien minuten dicht.
Wat kan je beter niet doen bij een bloedneus?
Bij een bloedneus zijn er een aantal dingen die je beter kan proberen te voorkomen:
- Verkeerde houding. Leg je kind niet neer en laat hem niet zijn hoofd achterover houden. Hierdoor kan het bloed naar achteren zijn keel in stromen, waardoor hij misschien moet hoesten of overgeven.
- Raak niet in paniek. Probeer zo rustig mogelijk te blijven. Je kindje schrikt misschien als hij bloed ziet. Door deze opwinding gaat zijn bloeddruk omhoog, wat de bloedneus kan verergeren. Leg hem daarom rustig uit wat er aan de hand is. Vertel dat je hem gaat helpen om er zo snel mogelijk van af te zijn.
- Gebruik geen watten. De beste oplossing om het bloeden te stoppen is het dichtknijpen van de neus. Je kan beter geen watten of kompressen in de neus proppen. Dit heeft weinig zin omdat het niet genoeg druk zet om de bloeding te stoppen. Het kan juist averechts werken en het bloed naar de keel drukken.
Je kan wel tijdelijk een gedraaid papieren zakdoek of watje voor in de neus zetten, bijvoorbeeld als je je kindje in de auto moet vervoeren en zijn neus nog hevig bloedt. Als je kind wat ouder is, kan hij een zakdoekje ook zelf tegen zijn neus aanhouden.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Bloedneus kind stopt niet: wanneer naar de huisarts?
Een bloedneus is over het algemeen onschuldig. Je kan het vaak zelf verhelpen door de bovenstaande handelingen uit te voeren. In principe is het niet nodig om je huisarts of de huisartsenpost te bellen.
In de volgende gevallen is het wel aan te raden om contact op te nemen met een arts:
- Als je kind vaker dan eens per twee maanden een (spontane) bloedneus heeft, zonder duidelijke oorzaak
- Als de bloedneus na twee pogingen van tien minuten niet is opgehouden
- Als de bloedneus door hoofdletsel is veroorzaakt
- Als je je zorgen maakt
De huisarts kan de situatie goed inschatten en jullie (indien nodig) doorverwijzen naar een KNO-arts.
Wat te doen na een bloedneus
Heeft je kindje net een bloedneus gehad? Zorg er dan voor dat hij zijn neus met rust laat. Veel kinderen hebben de neiging om te voelen hoe de situatie is in hun neus. Hierdoor kan een vers en dun korstje gemakkelijk weer kapot gaan. Laat hem daarnaast de eerste twee tot drie dagen de volgende zaken vermijden:
- Hard de neus snuiten
- Neuspeuteren
- Te zware inspanning (normaal spelen is geen probleem)
- Te heet douchen/badderen
- Drukverhoging in het hoofd (bijvoorbeeld niet bukken of voorover leunen)
- Koolzuurhoudende dranken
Tips om een bloedneus bij je kind te voorkomen
Een bloedneus bij je kindje komt vaak spontaan op en heeft meestal geen duidelijke oorzaak. Het is daarom lastig te voorkomen. Met deze tips kan je de kans op een bloedneus wel beperken:
- Leer je kind dat hij niet in zijn neus moet peuteren
- Laat hem niet te hard zijn neus snuiten
- Voorkom een droge lucht in huis, bijvoorbeeld door vochtige handdoeken over de verwarming te hangen of een bakje water erop te zetten
- Laat je kind voorzichtig spelen
Auteur Laura Miller-Sijm