Voedselallergie

Als je kind klachten krijgt na het eten of drinken, kan dit best even schrikken zijn. Dit kunnen lichte klachten zijn maar in sommige gevallen gaat het om een heftige reactie. Wat is een voedselallergie en wat moet je doen als je kind allergisch reageert?

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een heftige reactie van het afweersysteem na het eten van bepaald voedsel. Bij een voedselallergie maakt het lichaam van je kind allergische antistoffen aan tegen het voedsel. Antistoffen zijn stoffen die het lichaam aanmaakt om een ziekte aan te vallen.

In Nederland heeft 4 tot 8 procent van de kinderen onder de 3 jaar een voedselallergie. Je kleine kan over een voedselallergie heen groeien. Allergieën zijn meestal bepaald door je genen. Als er in je familie allergieën voorkomen zoals eczeem en hooikoorts, is de kans groter dat je kind ook een allergie krijgt.


Help voedselallergieën te voorkomen met 100% pindakaas

Krijgt jouw kindje binnenkort voor het eerst vast voedsel? Wist je dat het geven van 100% pindakaas en ei vóór je kleine 8 maanden oud is, kan helpen bij het voorkomen van voedselallergieën? Meng bijvoorbeeld eens een lepeltje pindakaas door een geprakte banaan!

Meer fijne recepten

Drie punten

Je kind kan ergens allergisch voor zijn, maar hier geen klachten van krijgen. Hij heeft dan geen voedselallergie. Je kleine is dan alleen gevoelig voor het eten of drinken. Je kind heeft een voedselallergie bij de volgende drie punten:

    1. Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen voedsel
    2. De antistoffen zorgen voor een allergische reactie
    3. Je kind krijgt klachten

Voedselintolerantie

Je hebt vast eens gehoord van een voedselintolerantie. Een voedselintolerantie lijkt op een voedselallergie. Wat is het verschil? Bij een voedselintolerantie kan je kind een stof uit voedsel niet goed afbreken. Je kan wel dezelfde klachten krijgen. Vaak zijn de klachten minder heftig. Als je kleine ergens voedselintolerant voor is, kan hij hier vaak niet overheen groeien.

Klachten bij een voedselallergie

De klachten die horen bij een voedselallergie verschillen per allergie en per kind. Meestal krijgt je kind klachten binnen een half uur tot twee uur na het eten of drinken. Meestal heb je meerdere klachten tegelijkertijd. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Huiduitslag zoals bijvoorbeeld jeuk, rode vlekjes en eczeem
  • Maag- en darmklachten zoals bijvoorbeeld diarree, buikpijn en overgeven
  • Pijn aan de luchtwegen zoals bijvoorbeeld hoesten

Het is slim om langs de huisarts te gaan als je kind last heeft van de klachten hierboven. Heeft hij moeite met ademen, valt hij flauw of is hij benauwd? Bel dan gelijk 112.

De meest bekende voedselallergieën

Er zijn heel veel verschillende soorten voedselallergieën. De meest bekende voedselallergieën in Nederland zijn:

Koemelk-allergie

Als je kind last heeft van koemelkallergie, betekent dit dat het afweersysteem zich tegen de koemelk keert. Het lichaam maakt antistoffen tegen de eiwitten in koemelk, waardoor er een allergische reactie ontstaat. Een koemelkallergie komt voor bij 1 tot 3 procent van de kinderen in Nederland. Een koelmelkallergie ontdek je vaak als je baby nog klein is. Dit komt omdat flesvoeding vaak op basis is van koemelk. Als je borstvoeding geeft en zelf koemelk-producten eet of drinkt, kan je baby ook allergisch reageren.

Kippenei-allergie

Bij een kippenei-allergie keert het afweersysteem zich tegen de kippeneieren. Kippenei-allergie is een veelvoorkomende voedselallergie bij jonge kinderen. 2 procent van alle kinderen in Nederland heeft een kippenei-allergie. Het advies van het voedingscentrum is om ei te geven voor de leeftijd van 8 maanden.

Pinda-allergie

Als je kleine last heeft van pinda-allergie, richt het afweersysteem zich tegen de pinda’s. Een pinda-allergie ontstaat vaak in de eerste twee levensjaren. Kinderen met eczeem hebben een veel grotere kans om een pinda-allergie te ontwikkelen. Het voedingscentrum adviseert dan ook om pindakaas te introduceren voordat je baby 6 maanden oud is. Kies voor 100 procent pindakaas zonder zout en suiker.

Noten-allergie

Bij een notenallergie gaat het afweersysteem zich tegen de noten keren. De noten worden gezien als een ziekte. Er ontstaat dan een allergische reactie. Een noten-allergie is niet hetzelfde als een pinda-allergie. Wel zijn veel kinderen met een pinda-allergie ook allergisch voor noten, en andersom.

Appel-allergie

Het afweersysteem richt zich tegen appels, als je kind last heeft van appel-allergie. Vaak gaat een appelallergie samen met hooikoorts. Het eiwit wat in appels voorkomt zit namelijk ook in boompollen. De klachten van een appel-allergie zijn vaak minder heftig dan van een koemelk-, kippenei-, pinda- of noten-allergie.

Eieren
Melk
Pinda's

Een voedselallergie voor zijn?

Je wil het liefst natuurlijk dat je kind geen allergie heeft. Het op tijd geven (voor 8 maanden) van voeding kan helpen de meeste allergieën voor te zijn. Zijn er veel allergieën in je familie of heeft je kind bijvoorbeeld eczeem? Dan wordt aangeraden om te starten met het geven van ei en pinda’s voordat je baby 6 maanden oud is.

Onderzoek naar voedselallergie

Om vast te stellen dat je peuter een voedselallergie heeft, moet er onderzoek gedaan worden. Een onderzoek wordt pas gedaan als er een vermoeden is van een voedselallergie. Vaak kom je eerst bij de huisarts terecht. De huisarts kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis. Je kind krijgt dan een bloedonderzoek of een huidtest. Er wordt dan duidelijk of je je kleine antistoffen aanmaakt, die voor de klachten zorgen.

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek kan laten zien of je allergische afweerstoffen aanmaakt. Dit hoeft niet gelijk te betekenen dat het om een allergie gaat. Je kind kan allergische afweerstoffen aanmaken maar geen klachten hebben. Vaak wordt dan aangeraden om deze voeding juist vaker aan te bieden.

Huidtest

Bij een huidtest wordt er een druppel testvloeistof op de huid aangebracht. Meestal wordt dit op de rug gedaan. Je kleine moet hierna even stilzitten. Na een kwartier wordt de reactie op de huid afgelezen. Een jeukende rode bult wijst vaak op een positieve reactie.

Provocatietest

Als uit een bloedonderzoek en huidtest komt dat je kind allergisch is, kan een provocatietest dit bevestigen. Samen komen jullie een dag naar het ziekenhuis. Hij krijgt dan het eten waarvoor hij waarschijnlijk allergisch is. Als er een heftige reactie is, kan er gelijk ingegrepen worden.

Poll

Heeft jouw kind een voedselallergie?

Behandeling

Er bestaan geen medicijnen tegen een voedselallergie. Vaak is de oplossing om het voedsel die de klachten geven, niet meer te eten. Als er voor meerdere dingen een allergie is, kijkt er een diëtist mee. Het is belangrijk dat je kleine wel alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Tips bij een voedselallergie

Heeft jouw kind last van een voedselallergie? Dan kunnen de tips hieronder je hopelijk helpen hiermee om te gaan.

  • Informeer je vrienden en familie. Het kan best even schrikken zijn als je erachter komt dat je kind een voedselallergie heeft. Deel het nieuws met je familie en vrienden zodat je zelf ook even je verhaal kwijt kan.
  • Informeer school of het kinderdagverblijf. Het is belangrijk dat de mensen die voor je kind zorgen op de hoogte zijn van de voedselallergie. Maak een lijstje van wat hij niet mag eten en wat er gedaan kan worden als er wel klachten zijn.
  • Lees altijd goed een etiket. Je wil natuurlijk zeker weten dat je kind geen eten binnenkrijgt waar hij allergisch voor is.
  • Maak een lijstje. Het kost veel tijd om steeds dezelfde etiketten te lezen. Maak daarom een lijstje van wat wel en niet gegeten mag worden en plak deze op de koelkast. Zo hoef je niet alles te onthouden na het lezen van een etiket.
  • Neem je eigen snacks mee. Ga je buiten de deur wat drinken met je peuter? Neem dan altijd je eigen tussendoortjes mee. Zo voorkom je teleurstelling bij je peuter als jullie iets aangeboden krijgen naast je drankje wat je kind niet mag eten.
  • Check de menukaart. Ga je uiteten met je peuter? Bekijk dan thuis al de menukaart van het restaurant. Zo weet je zeker dat er een veilige keuze op het menu staat voor je peuter. Geef voor de zekerheid ook altijd aan dat je kleine ergens allergisch voor is. Dan kunnen ze hier in de keuken extra rekening mee houden
  • Oefen met de adrenalinepen. Heeft je kind een allergie waarbij hij een adrenalinepen bij zich moet dragen? Zorg dan dat er altijd iemand in zijn omgeving is die weet hoe deze pen gebruikt moet worden.