Meisje geniet van leuke herfstactiviteiten

De herfstvakantie is een mooie gelegenheid om iets leuks te doen met je kindje. Samen de natuur in, iets lekkers bakken of een mooie herfstknutsel maken. In dit artikel ontdek je de leukste activiteiten om de herfstvakantie mee te vullen.

Herfstvakantie 2021

De bladeren vallen van de bomen en het wordt weer kouder… Het is herfst! De herfstvakantie is een mooie gelegenheid om er lekker met je kindje op uit te trekken. Wat dacht je van een samen appels plukken, een boswandeling maken of iets herfstigs bakken? Hieronder vind je de leukste herfstactiviteiten op een rij.

1. Een boswandeling maken

De herfst is het perfecte seizoen om het bos in te duiken. Laarzen en regenjassen aan en wandelen maar! Onderweg valt er genoeg te ontdekken. Welke bomen komen jullie tegen en kunnen jullie paddenstoelen vinden? Vergeet niet om een tas of zakje mee te nemen, zodat jullie herfstschatten zoals eikels, dennenappels, kastanjes of bladeren mee naar huis kunnen nemen.

Je maakt een boswandeling nog leuker door tijdens het wandelen een spelletje te doen. Maak bijvoorbeeld een speciale bos-verzameldoos. Dit doe je door in een eierdoos plaatjes te plakken van voorwerpen uit het bos. Lukt het jullie om de eierdoos te vullen? Of maak een bosbingokaart en kijk wie deze als eerste vol heeft. Zo maak je van het wandelen een spannende speurtocht.

Wist je dat…
Je in de bossen van Staatsbosbeheer kabouters kan vinden? Op de kabouterpaden kan je met je kindje vanaf 3 jaar speuren naar kabouters en samen opdrachten doen.

2. Een knutselwerkje maken

Komen jullie na een boswandeling thuis met een tas vol natuurschatten? Dan kan je hier samen met je peuter mooie herfstknutsels mee maken. Verf de dennenappels in verschillende kleuren en maak er een slinger van. Creëer poppetjes en beestjes van eikels, kastanjes en wat satéprikkers. Of plak de herfstblaadjes op een rond stuk karton om er een krans van te maken. Zo haal je gelijk de herfst in huis!

3. Appels plukken

Tijdens de herfst kan je in veel boomgaarden zelf appels plukken. Dit is de perfecte herfstactiviteit om met je kindje te ondernemen. Je kleine ontdekt hoe fruit aan de boom groeit en kan heerlijk rondrennen. Met de tas vol appels waarmee jullie thuiskomen kunnen jullie een taart of cake bakken. Wat dacht je van de geur in huis als jullie baksel klaar is? Daar kan geen geurkaars tegenop.

Baby plukt appels met moeder

4. Een museum bezoeken

Regenachtige dagen horen bij de herfst. Als jullie graag droog blijven, valt er ook binnen genoeg te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan een kindermuseum. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in de herfstvakantie activiteiten voor kinderen vanaf 3 jaar.

Houden jullie meer van natuur? In het Natuurmuseum Brabant in Tilburg verandert de zaal BOS met de jaargetijden mee. Je kan er dit seizoen in een prachtig herfstbos lopen en de leukste herfstopdrachten ontdekken. In het Nijntje-museum in Utrecht kan je het hele jaar door genieten met je kindje. Of wat dacht je van een ritje met de stoomtrein tussen Goes en Borsele?

Tip: Veel musea nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bestel daarom van tevoren online je ticket. Ook is het goed om voor je bezoek de huisregels van het museum te checken.

5. Naar de bibliotheek

Of je kindje nu 3 maanden of 3 jaar is: voorlezen is voor alle leeftijden. En wat is er fijner dan op een regenachtige dag een stapel boeken uitzoeken? In de bibliotheek kan je samen met je kleine op zoek naar mooie exemplaren. Misschien is er wel een speciale verzameling herfstboeken. Wat dacht je van een mooi kijkboek, waarin je peuter van alles kan aanwijzen?

Veel bibliotheken organiseren speciale peuterochtenden of voorleesuurtjes. Hier ben je met je kind van 2 tot 4 jaar welkom om te lezen en te spelen. Ook organiseren sommige bibliotheken leuke activiteiten in de herfstvakantie. Kijk voor meer informatie op de website van de e bibliotheek in jouw woonplaats.

6. Samen een film kijken

Een bezoekje aan de bioscoop is natuurlijk altijd leuk. Maar wist je dat je de deur niet uit hoeft voor dat bioscoopgevoel? Ook thuis kan je een gezellige filmmiddag houden met je kleine.

Zoek samen een leuke film uit om te kijken. Kies bijvoorbeeld voor een film die dat fijne herfstgevoel oproept, zoals Pieter Konijn, Winnie de Poeh of Kruimeltje. Leg een stapel kussens op de grond of bank, zodat jullie fijn kunnen liggen. Een schaal popcorn of een andere lekkere snack kan natuurlijk niet ontbreken. Genieten maar!

Jongetje geniet van herfstactiviteit

7. Iets herfstigs bakken

Bij de herfst horen pompoenen, appels en peren. Ingrediënten waarmee je allerlei lekkers kan maken. Tijd dus om jullie keukenschorten aan te trekken! Je kindje vindt het vast leuk om je te helpen in de keuken. Hij kan bijvoorbeeld beslag in een vormpje gieten, koekjes uitsteken of helpen bij het kneden van deeg. En als jullie baksels klaar zijn, kan hij vast heel goed helpen met opeten.

8. Binnen spelletjes doen

Slaat de regen tegen de ramen en waait de wind om het huis? Tijd om het binnen gezellig te maken. Je maakt je kindje vast blij met een hindernisparcours of een speurtocht. Verstop bijvoorbeeld voorwerpen die met de herfst te maken hebben en laat je kleine hiernaar zoeken. Is alles gevonden? Dan heeft je kindje wel iets lekkers verdiend.

Een andere leuke activiteit voor binnen is samen een hut bouwen. Met lakens, karton en knijpers maken jullie je eigen kasteel. Leg er een stapel boeken, wat snacks en jullie lievelingsspelletje in. Zo komen jullie de herfst wel door!

9. Zoek samen een leuk uitstapje uit

Zijn jullie het binnen zitten beu? Dan is er ook buitenshuis genoeg te beleven. Met een bezoekje aan de dierentuin, een binnenspeeltuin of een pretpark maak je jouw peuter vast blij. Geef je liever geen geld uit? In veel tuincentra kunnen jullie je vergapen aan kerstshows met lichtjes, rijdende treinen en bewegende poppetjes. Zo komen jullie gelijk alvast in de kerstsferen.

Voor in je agenda

Hieronder vind je de data van de herfstvakanties in 2021. Let op: scholen en peuterspeelzalen mogen hiervan afwijken. Let dus goed op de informatie die je ontvangt vanuit de school of peuterspeelzaal van je kind.

  • Regio Noord: 16 oktober t/m 24 oktober 2021
  • Regio Midden: 16 oktober t/m 24 oktober 2021
  • Regio Zuid: 23 oktober t/m 31 oktober 2021

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app