Moeder en peuter zijn aan het buitenspelen in de herfst

We hebben lang mogen genieten van het mooie weer, maar de herfst staat nu toch echt voor de deur. In Nederland betekent dat meestal maar één ding: regen. Niet getreurd, want er zijn genoeg leuke buitenspelletjes en activiteiten om te doen in de herfst én in de regen. Dus hup, regenpak en -laarsjes aan, en buitenspelen maar!

Vader en peuter maken een boswandeling

Boswandeling

Een buitenspelletje bedenken in de herfst hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zo is er in het bos (of park!) al genoeg te ontdekken. Zet jullie zintuigen op scherp en let goed op wat jullie allemaal zien (bladeren, kale bomen, beestjes en paddenstoelen), ruiken (dennenappels, de vochtige bladeren) en horen (het gekraak van de takken onder jullie voeten, de oehoe van een uil).

Verzamel onderweg allemaal mooie herfstspulletjes en bewaar ze in een emmer of doosje. Van takjes en bladeren tot eikeltjes en kastanjes: alles mag mee.

Eenmaal thuis kunnen jullie aan de slag met de verzamelde herfstschatten. Maak een mooi knutselwerk door samen alles op een groot vel te plakken, rijg een slinger van bladeren, kastanjes en beukennootjes of geef de dennenappels een mooi kleurtje met verf. Als je ook een ouder kindje hebt, kunnen jullie poppetjes en dieren maken van eikels en kastanjes door ze aan elkaar vast te maken met satéprikkers.

Peuters zijn aan het buitenspelen en doen een speurtocht

Herfstspeurtocht

Voor dit buitenspel moet je peuter al wat ouder zijn, of meedoen met een ouder broertje of zusje. Jij kan natuurlijk ook meehelpen! Voor de herfstspeurtocht is enige voorbereiding nodig.

Bewaar een eierdoos en zoek plaatjes van typische herfstdingen op internet (een kastanje, eikel, bolster, beukennootje, helikopterzaadjes, veren etc). Print de plaatjes uit en plak ze (per stuk) op de bovenkant van de eierdoos.

Tijd voor buitenspelen: de speurtocht kan beginnen! Ga samen met je kindje op zoek naar alle objecten die jullie op de plaatjes zien. Bewaar ze in het bijbehorende eierdopje. Kunnen jullie alles vinden?

Peuter is aan het buitenspelen en veegt bladeren op

Bladeren vegen

Buitenspelen kan samengaan met huishoudelijke taken. Je peuter is een ‘na-aapje’ en wil jou maar al te graag helpen met huishoudelijke klusjes. Het zal je verbazen hoe leuk je kindje het vindt om de blaadjes op te vegen. Een taakje dat jullie samen kunnen uitvoeren. Geef je kindje een kleine bezem of hark, en veeg samen een grote berg van alle blaadjes.

Als beloning mag je kleine daarna in de grote berg springen! Oké, dit geeft opnieuw troep, maar dat vegen jullie samen zo weer goed.

Vader en peuter zijn aan het buitenspelen en bekijken dieren

Mini dierentuin

In de herfst komen er allerlei beestjes tevoorschijn die je normaal gesproken niet zo snel tegenkomt, vooral wanneer het regent of net geregend heeft. Ga bijvoorbeeld op zoek naar wormen. Of bekijk juist waar andere dieren schuilen voor de regen. Waar zijn de slakken? En waar hebben de vogels zich verstopt? Een leuk zoekspelletje voor buiten, waardoor je kindje zijn blik vergroot en veel leert over de wereld om hem heen.

Buitenspelen in de regen

Onderstaande buitenspelletjes kan je doen als het regent, of als het net geregend heeft.

Peuters zijn aan het buitenspelen en springen in regenplassen

Stampen in de plassen

Noem het een soort oerinstinct: de drang om in plassen te stampen. Het liefst zo hard mogelijk, en als het even kan ook nog met de handjes. Bijna alle kinderen vinden het leuk en genieten optimaal als je ze helemaal vrij laat.

En geef nu eens eerlijk toe: zou jij niet stiekem ook in die plassen willen plonsen? Dit spelletje voor buiten blijft áltijd leuk. Maak je geen zorgen om viezigheid. Die kleren kunnen zo weer in de was.

Meisje is aan het buitenspelen en danst in de regen

De regendans

‘Het regent, het regent,
de pannetjes worden nat.
Daar kwamen twee kabouters aan,
die vielen op hun gat.’

Een bekend liedje, waarop jullie al zingend samen in de regen kunnen dansen. Strek je armen uit, gezicht omhoog en draaien maar! Het wordt nóg leuker als jullie ondertussen druppeltjes proberen te vangen met je mond.

Heb je ook nog een baby? Laat hem dan kennismaken met regendrupjes op zijn gezicht. Voor je kleine een totaal nieuwe sensatie, voor jou een mooi moment om mee te maken. Hoe reageert jouw baby hierop? Camera in de aanslag!

Peuter is aan het buitenspelen en springt in de modder

Kliederen met modder

In de plassen springen was al leuk, maar in de modder is nóg leuker. Dit is het ultieme buitenspeel genot. Geen zin om te springen? Bak dan samen moddergebakjes. Kent je kindje de plakkerige structuur van modder nog niet? Dan vindt hij het extra interessant. Wat takjes en blaadjes als garnering en versiering, en klaar is kees. Schoon word je er natuurlijk niet van, maar dat maakt het voor je kleine des te leuker.

Kinderen zijn aan het buitenspelen en maken een herfstsoepje

Hersftsoep maken

Verzamel blaadjes, kastanjes, bloemetjes, beukennootjes en alles wat je maar kan vinden. Gooi het in een plas en roer met een stokje in de plas om de ingrediënten te mixen. Breng de soep ‘op smaak’ met aarde en zand. Smullen maar! Wil je het buitenspel van je kleine kok nóg leuker maken? Neem dan een emmer mee die dient als ‘pan’.

Peuter is aan het buitenspelen en verft met regen en modder

Natuurschilderij

Heeft het net geregend, maar is het inmiddels weer droog? Neem dan een stevig papier of stuk karton mee naar buiten en ga verven met de regen en/of modder. Dit kan gewoon met de handjes. Maak bijvoorbeeld een ‘modder-handafdruk’, of smeer met de vingers patronen en figuren op het vel.

Wil je een stapje verder? Neem dan waterverf en een kwast mee, en maak een mooi kunstwerk met het regenwater en de verf. Werk het geheel af met wat modder, een herfstblaadje of helikopterzaadjes, en jullie Monet kan aan de muur. Bekijk hier welke tekenskills je kindje bij welke leeftijd heeft ontwikkeld >>

Heel veel speelplezier!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app