Kindje springt op springkussen in binnenspeeltuin

Een binnenspeeltuin is een perfect dagje uit met je baby of peuter op een regenachtige dag. Je kleine kan zich er de hele dag vermaken. Benieuwd wat er allemaal te beleven is? Dit zijn de 13 leukste binnenspeeltuinen door heel Nederland.

Let op: veranderingen door de coronacrisis

Door de coronacrisis kan de informatie in dit artikel iets afwijken. Meestal moet je tickets nu online reserveren. Ook kan de binnenspeeltuin nog andere voorwaarden hebben met betrekking tot het coronavirus. Bekijk de website van de binnenspeeltuin voor actuele informatie.

Wat is een binnenspeeltuin?

Een binnenspeeltuin is een overdekte speeltuin waar kinderen van 0 tot en met 12 jaar kunnen spelen. Er zijn verschillende speel- en klimtoestellen die je kindje helpen om zijn motorische ontwikkeling te verbeteren en nieuwe dingen te ontdekken.

In een indoor speeltuin vind je vaak (zachte) speelblokken waar je hoge torens mee kan bouwen. Ook is er meestal een ballenbak en zijn er verschillende trampolines. De meeste speeltoestellen zijn bedekt met een zachte laag schuim, net zoals de vloer. Zo kan je baby zich geen pijn doen als hij valt of zich stoot. Het is dus één groot speelparadijs.

In Nederland zijn er ongeveer 150 indoor speeltuinen te vinden. Er is er dus altijd wel een bij jou in de buurt.

13x de leukste binnenspeeltuinen

Er zijn veel binnenspeeltuinen, verspreid door heel Nederland. Dit zijn onze favorieten.

1. Monkey Town

Monkey Town is een keten van binnenspeeltuinen. Er zijn ruim 40 vestigingen door heel Nederland. In de binnenspeeltuinen vind je onder andere kruiptunnels, klim- en klautertoestellen, glijbanen en super Lego. Veel vestigingen hebben extra activiteiten, zoals bowlen, lasergames, een kinderdisco of een buitenspeeltuin. Ook hebben de meeste vestigingen een aparte peuterhoek.

Je kan er terecht met je kindje vanaf 1 jaar. Voor jou is de toegang gratis en er is gratis wifi. Voor peuters tot en met 3 jaar betaal je doordeweeks tot 11.30 uur een peutertarief van €4,95. Voor kinderen vanaf 4 jaar betaal je €7,95 entree.

2. Orchideeënhoeve

De Orchideeënhoeve in Luttelgeest (Flevoland) is meer dan alleen een binnenspeeltuin. Het een groot overdekt tropisch paradijs, waar van alles te vinden is. Van een zandbak tot glijbaan en zelfs water om mee te spelen. Naast een speeltuin heeft de Orchideeënhoeve de grootste vlindertuin van Europa. Hier kan je kindje tropische dieren en planten ontdekken.

Je kindje tot en met 3 jaar kan gratis naar binnen. Voor kinderen tot en met 12 jaar betaal je €8,50. Voor kinderen ouder dan 12 en voor volwassenen kost de entree €14,50.

3. Ballorig

Ballorig is een keten van indoor speeltuinen, die maar liefst in 38 plaatsen te vinden is. Het grootste voordeel van Ballorig is de speciaal ingerichte peuterruimte. Hier mogen alleen kinderen tot 5 jaar spelen. Je vindt er onder andere een ballenbak, blokken, kruiptunnels en zachte wipkippen. Voor oudere kinderen is er ook genoeg te beleven.

Je kan er terecht met je baby vanaf 0 jaar. De entreeprijs is €8,50 voor kinderen van 1 t/m 12 jaar. Baby’s en volwassenen mogen gratis naar binnen. Op de speciale peuterochtenden betaal je €5,50 voor kinderen tot en met 4 jaar.

4. Plaswijckpark

Plaswijckpark in Rotterdam is één groot speelparadijs voor zowel binnen als buiten. Het binnenspeelhuis is zo groot als drie tennisvelden. Je kleine mag hier alles doen wat thuis niet mag: van springen op de trampolinebedden tot spuiten met schuim. Als het mooi weer is, valt er ook buiten van alles te beleven. Ga op avontuur in een van de dierentuinen, maak een rondje met de trein of boot, spetter erop los in het waterparadijs en nog veel meer.

Voor baby’s tot en met 1 jaar is de entree van Plaswijckpark helemaal gratis. Voor je kindje vanaf 2 jaar betaal je €14,50, net als voor jezelf. Gaat je hond ook mee? Dan betaal je voor je trouwe viervoeter €10,50 entree.

5. Kidzcity

KidZcity in Utrecht is meer dan een indoor speelparadijs: het is een binnenkermis. Naast een binnenspeeltuin zijn er botsauto’s, een draaimolen, glijbanen, klimhoeken en lasergames. Ook is er een speciale peuterhoek.

Voor je kindje t/m 3 jaar is de entree gratis, daarna betaal je €12,00 per kind. Voor volwassenen geldt dezelfde prijs.

6. Holle Bolle Boom

De Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn (Noord-Holland) is dé plek voor het hele gezin. Met een grote binnenspeeltuin vol klim- en klautertoestellen vermaakt je kleine zich helemaal. Voor de allerkleinsten is er de Minigaard. Het spelen even zat? Neem dan een plons in het overdekte zwembad. Als het zonnetje schijnt kan je ook terecht in het openlucht speelpark en de verschillende zwembaden buiten.

De prijzen hangen af van welke delen in het park je wil bezoeken. Voor je kleine tot en met 1 jaar betaal je tussen de €2,50 – €5,50 entree. Voor kinderen vanaf 2 jaar betaal je €8,25 – €15 en voor volwassenen €3,50 – €10.

Peuter klimt op klimrek in binnenspeeltuin

7. Candy Castle

Candy Castle is een binnenspeeltuin in Amsterdam met het thema snoepgoed. Het ziet er binnen dan ook uit om op te eten. Je kindje kan zich onder andere vermaken met een grote ballenbak en veel klautertoestellen. Op een aantal dagen organiseert Candy Castle extra activiteiten, zoals knutselen, cupcakes maken of bingoën.

De entree is €2,50 voor je baby 6 maanden tot 1 jaar en €8,50 als je kleine ouder is dan 1. Op de speciale peuterochtenden betaal je €5,50 voor kinderen tot en met 4 jaar. Per kindje mogen twee ouders gratis naar binnen.

8. Klok’uus

Klok’uus is de grootste binnenspeeltuin van Zeeland. Je vindt hier onder andere glijbanen en hindernissen. Voor peuters is er een aparte speelhoek met ballenbak, een trampoline en klimrek. Ook buiten is er volop speelgelegenheid en zijn er verschillende waterattracties.

Je kindje mag tot en met 1 jaar gratis naar binnen. Voor je peuter van 2 of 3 jaar betaal je €5,50 en vanaf 4 tot en met 12 jaar betaal je €7,95. Kom je vanaf 17.00 uur een hapje eten? Dan is de entree voor iedereen gratis.

9. Avontura

Avontura is een keten van indoor speeltuinen door heel Nederland. In de speeltuinen zijn verschillende speelpleinen met ieder hun eigen thema. Je kindje kan er lekker klauteren, glijden en bouwen. Bij de meeste locaties is er een speciale peuterhoek. Bij sommige locaties kan je ook lasergamen of hebben ze een escaperoom.

Je baby mag tot zijn eerste verjaardag gratis naar binnen. Vanaf 1 tot en met 3 jaar betaal je €6. Voor oudere kinderen zijn de kosten €8,25. Jij mag als begeleider gratis naar binnen.

10. Plopsa Indoor

Plopsa Indoor Coevorden (Drenthe) staat helemaal in het teken van Studio 100-personages en is meer dan een binnenspeeltuin. Het is een heus attractiepark. Je vindt er verschillende attracties, zoals een Bumba-draaimolen en Wickie de Viking-achtbaan, maar ook een speeltuin, klimtoestellen en glijbanen.

Is je kindje kleiner dan 85 cm? Dan mag hij gratis naar binnen. Tussen de 85 en 99 cm betaal je €11,50 en voor personen langer dan 1 meter kost de entree €21,50.

11. Mini Mundi

Mini Mundi in Middelburg (Zeeland) is een groot speelpark met een binnenspeeltuin. Voor kinderen van 0 tot 3 jaar is er een speciaal speelland waar je kleine zich helemaal uit kan leven. Zo zijn er klimtoestellen, glijbanen, zachte blokken en speelkeukentjes. Voor oudere kinderen is er ook van alles te vinden, waaronder botsauto’s, glijbanen, reuze bouwblokken en natuurlijk een ballenbak. Buiten vind je een pretpark en is er een miniatuurpark van het Zeeuwse eiland Walcheren.

Voor je kindje tot 4 jaar is de entree helemaal gratis. Vanaf 4 jaar betaal je €13 voor je kind en voor volwassenen is een ticket €9.

12. Hof van Eckberge

Hof van Eckberge in Eibergen (Gelderland) is een indoor en outdoor park met verschillende speelmogelijkheden. Voor de allerkleinsten zijn er binnen onder andere een zandbak, verschillende glijbanen, wiebelkussens en grote legoblokken. Oudere kinderen kunnen lekker ravotten in de binnen jungle. Ook vind je binnen een snoezelruimte waar je helemaal tot rust kan komen. Buiten is er een speeltuin, dierentuin en waterpark.

Kinderen tot en met 90 cm mogen gratis naar binnen. Voor kinderen tot en met 12 jaar betaal je €6,50 en voor kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen kost de entree €5.

13. Kids Wonderland

Kids Wonderland is een binnenspeeltuin in Molenschot (Noord-Brabant) die helemaal in het teken staat van piraten. Je kindje kan er helemaal los op de glijbanen, trampolines en andere speeltoestellen. Ook kan je er lasergames en andere spannende activiteiten doen. De aankleding en decoratie van het park brengen je in een hele andere wereld.

Voor kinderen van 1 tot en met 4 jaar is de entree €8,50. Vanaf 5 jaar betaal je €9,50 en voor volwassenen is de entree €3.

Dreumes zit in ballenbak in indoor speeltuin

Tips voor de binnenspeeltuin

Heb je een leuke binnenspeeltuin gevonden? Deze tips maken een dagje binnen spelen een groot succes:

  • Comfortabele kleding. Trek je kindje comfortabele kleding aan. Hij springt, klautert en rent de hele dag, dus het is fijn als hij iets aanheeft waarin hij zich goed kan bewegen. Vergeet jezelf overigens niet: de kans is groot dat ook jij binnen de kortste keren in een klimrek hangt of in de ballenbak ploft. Een strakke rok of een net pak is dan wat minder praktisch.
  • Luchtige kleding. De temperatuur kan nogal oplopen in een indoor speelparadijs, ook als het buiten ijskoud is. Trek je kleine dus geen dikke trui aan, maar een T-shirt. Neem een vestje mee voor als hij even pauze neemt.
  • Anti-slip sokjes. In een binnenspeeltuin moet je meestal je schoenen uit. Op sokjes kan je kindje snel uitglijden. Anti-slip sokjes zijn dan een prettige oplossing.
  • Geen touwtjes aan kleding. Pas op met kleding met touwtjes of veters, zoals hoodies. Je kleine kan hiermee ergens achter blijven hangen.
  • Doe sieraden af. Ook hiermee kan je kindje ergens achter blijven hangen.

Waar kan je op letten bij een binnenspeeltuin?

Naast de locatie kan je op de volgende dingen letten bij je keuze voor een binnenspeeltuin:

Leeftijd

De meeste binnenspeeltuinen zijn geschikt voor alle leeftijden (van 0 t/m 12 jaar). Er zijn ook indoor speelparadijzen die pas geschikt zijn vanaf 1 of zelfs vanaf 4 jaar. Bekijk dus eerst even op de website of de speeltuin geschikt is voor je baby of peuter.

Afgeschermd baby- en/of peuterdeel

Bij een binnenspeeltuin spelen kinderen met een leeftijd tot 12 jaar door elkaar. Het is daarom prettig als er een afgeschermd deel is voor de allerkleinsten. Zo kan je baby of peuter niet omvergelopen worden door grotere kinderen.

Daarnaast is een aparte baby- of peuterzone een pluspunt. Hierin zijn het speelgoed en de speeltoestellen afgestemd op de leeftijd van je kindje. Je vindt er bijvoorbeeld een zachte wipkip, zachte reuzepuzzel of een kleine ballenbak.

Entreeprijzen

De entreeprijs van een overdekte speeltuin ligt gemiddeld tussen de €7 en €10. Meestal betaal je alleen voor de kinderen en mag jij als ouder of verzorger gratis naar binnen. Kinderen onder de 1 jaar mogen vaak ook gratis naar binnen. Bij sommige binnenspeeltuinen betaal je in de ochtend een goedkoper peutertarief.

Ruimte voor ouders

Breng je de hele dag door in de binnenspeeltuin? Dan is het prettig als jij comfortabel kan zitten, met goed uitzicht op de speelactiviteiten van je kleine. De meeste indoor speeltuinen hebben een koffiecorner of restaurant waar je kan zitten, lezen en eten en drinken kan bestellen.

Verder is er bijna overal wifi aanwezig. Ook zijn er vaak extra stopcontacten om je telefoon of laptop op te laden. Moet je tussendoor nog even snel iets voor je werk doen? Check dan voor de zekerheid nog even of deze mogelijkheden er zijn.

Eten en drinken

Het is niet bij alle indoor speeltuinen toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen. Soms is het verplicht om in het restaurant of café iets te eten of drinken te kopen. Houd hier rekening mee voordat je met je lunchpakketje het restaurant of zitgedeelte binnenloopt.

Een aantal speelparadijzen heeft daarnaast een speciaal restaurant waar je ’s avonds met het hele gezin kan eten. Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes, maar een frietje en een kroket. Tijdens het wachten kunnen de kinderen gratis in de speeltuin spelen.

Veiligheid bij indoor speeltuinen

Als je kindje gaat spelen, wil je dat dit in een veilige omgeving gebeurt. De veiligheid van speeltoestellen is dan ook belangrijk. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert de veiligheid van binnenspeeltuinen regelmatig. De meeste indoorspeelhallen voldoen inmiddels aan de eisen. Bekijk hier de meest recente resultaten van het NVWA >>

Ook ligt er wat betreft de veiligheid een stukje verantwoordelijkheid bij jou. Er rennen kinderen rond van alle leeftijden, en dat levert weleens een botsing of minder prettige situatie op. Houd je kindje dus goed in de gaten als hij aan het spelen is en laat hem niet alleen. Zo ben je er snel bij als er een ongelukje gebeurt. Als je kleine wat ouder is, kan hij lekker zelf spelen, maar voorlopig kan je beter nog even dicht bij hem in de buurt blijven.

Heel veel speelplezier!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app