Gezin geniet van gratis activiteiten festival

Je kindje zit vol ontdekkingsdrang en bruist van de energie. Daarom is het fijn om regelmatig de deur uit te gaan. Ook als je weinig kan of wil besteden zijn er veel (bijna) gratis activiteiten om samen met je kind te doen. Laat je inspireren door onderstaande twaalf tips.

Met de komst van kinderen komt ook de bodem van je portemonnee sneller in zicht. Wist je dat een kind per jaar gemiddeld zo’n €4.320 kost? Gelukkig kan je op veel fronten geld besparen, bijvoorbeeld op uitstapjes met je kleine. Zo houd je meer geld over voor andere dingen, zoals sparen voor je kind.

1. Het bos, park of strand verkennen

De natuur is perfect om uit te waaien en energie kwijt te raken. Weleens een blotevoetenpad geprobeerd? Schoenen uit en wandelen maar! Voor een extra uitdaging kan je de Geocaching app downloaden. Met deze app kunnen jij en je kind zoeken naar verborgen schatten. Zo kom je misschien op plekken waar je anders niet zou komen.

2. Een (mid)dagje weg met de trein

Je kind mag t/m 3 jaar gratis mee met de trein. Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar betaal je €2,50 voor een dagje treinen. Je bestemming? Het strand bijvoorbeeld, of het vliegveld. Maar eigenlijk hoef je niet eens een bestemming te hebben. De treinreis op zich is voor kinderen vaak al fantastisch.

3. Naar de speel-o-theek

Ben jij al lid van de speel-o-theek? Hier kan je voor een klein bedrag speelgoed huren. Dit is voordeliger en duurzamer dan zelf regelmatig speelgoed aanschaffen. Tijdens een bezoek aan de speel-o-theek kan je kind kennismaken met verschillend speelgoed en ontdekken wat hij leuk vindt.

4. Dieren aaien op de kinderboerderij

Is het mooi weer en hebben jullie zin om een frisse neus te halen? Ga dan eens dieren kijken op de kinderboerderij. Verwonder je samen over de veren van een pauw of de vacht van een schaap. Hoeveel dierengeluiden herkent je kleine al?

5. Lekker (voor)lezen in de bibliotheek

Je kind kan gratis lid worden van de bibliotheek. Is je baby 3 maanden oud? Dan mag je gratis het BoekStartkoffertje ophalen. Veel bibliotheken organiseren voorleesmiddagen en mamacafé’s. Zo kan jij andere ouders ontmoeten, terwijl je kind van mooie verhalen geniet.

6. Vliegtuigen spotten

De meeste kinderen vinden het prachtig om toe te kijken hoe vliegtuigen opstijgen en landen. Er zijn verschillende spottersplekken waar je hier goed naar kan kijken. Neem een verrekijker en een gevulde picknickmand mee. Dat wordt gegarandeerd genieten voor weinig geld!

7. Bloemen of fruit plukken

Voor een klein bedrag je eigen boeket of fruit plukken? Door heel Nederland zijn pluktuinen en boomgaarden te vinden waar dit kan. Je kindje vindt het vast geweldig om hierbij te helpen. Bovendien leert hij gelijk iets over de natuur. En thuis samen een appeltaart bakken van jullie zelfgeplukte appels is natuurlijk geen straf!

8. Stadswandeling voor kinderen

Wandelen en cultuur snuiven hoeft voor kinderen helemaal niet saai te zijn. Verschillende steden bieden stadswandelingen speciaal voor kinderen aan. In Alkmaar kunnen kinderen speuren naar elfendeurtjes. In Leiden kan je samen met je kind het Leiden in de tijd van Rembrandt leren kennen.

Jongetje vermaakt zich tijdens gratis activiteiten brandweer

9. Ontdek de wereld tijdens open dagen

Neem bijvoorbeeld een kijkje in een brandweerkazerne, in een molen of op een boerderij. Je kind kijkt vast zijn ogen uit. Handig om in je agenda te zetten: ieder tweede weekend van september is het Open Monumentendag. Tijdens deze weekenden zijn veel monumenten en musea gratis open voor publiek. Ook voor kinderen wordt van alles georganiseerd.

10. Lachen en zingen bij het openluchttheater

Ben je weleens naar een openluchttheater geweest? In verschillende parken kan je gratis of voor een klein prijsje aanschuiven bij voorstellingen en concerten. Geniet samen met je kind van een spannende voorstelling of vrolijke muziek. Vergeet niet je eigen kleedje mee te nemen!

11. Dansen en eten op festivals

Zin om samen met je kind te genieten van muziek, eten en theater? Sommige festivals zijn speciaal gericht op gezinnen. Een voorbeeld hiervan is Lepeltje Lepeltje, dat verschillende plaatsen in Nederland aandoet. Tijdens dit gratis foodfestival kunnen kinderen gewoon gezellig mee. Andere gratis festivals voor het hele gezin zijn het Dickens Festijn, Bevrijdingsfestival, Hembrug Happening en Waterpop.

12. Maak je eigen thuisbioscoop

Stiekem is dit natuurlijk niet echt een uitje. Maar wil of kan je de deur niet uit? Bouw je woonkamer dan om tot bioscoop. Maak met lakens een hut, leg kussens op de grond en zorg voor wat lekkers. Met jullie favoriete film en elkaars gezelschap maak je zeker weten mooie herinneringen!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app