Peuter broer en zus vieren Pasen met eieren zoeken

Pasen is een mooie gelegenheid om feestelijk de lente in te luiden met je kindje. Jij en je gezin hebben een lang weekend tijd om te genieten van leuke activiteiten en lekker eten. Hoe maak je van Pasen met je baby of peuter een gezellig feest?

Pasen vieren met je baby of peuter

Pasen is van oorsprong een christelijk feest. Tijdens dit feest vieren christenen de opstanding van Jezus uit de dood. Tegenwoordig is Pasen voor veel mensen vooral een lentefeest. Het is een mooie gelegenheid om te vieren dat de zon langer schijnt en de natuur weer tot leven komt.

Met een baby of peuter in huis is het extra leuk om Pasen uitgebreid te vieren. Het feest geeft je de mogelijkheid om je kind kennis laten maken met de natuur. Ook kunnen jullie tijdens Pasen samen iets lekkers bakken, paasknutsels maken of boekjes lezen. Zo hebben jullie als gezin een fijne tijd met elkaar én stimuleer je de ontwikkeling van je kleine.

Tradities maken rondom Pasen

Ieder gezin heeft zijn eigen tradities rondom feestdagen. Vaak leveren ze mooie herinneringen op voor later. Wanneer je een kindje hebt, is het leuk om na te denken over jullie eigen tradities. Door ze ieder jaar terug te laten komen, maak je een feest extra speciaal. Bij het paasfeest kan je denken aan de volgende:

 • Maak een paastafel. Ga in de periode voor Pasen samen op zoek naar dingen die bij dit feest horen en leg ze mooi neer op een tafel of kastje. Wat dacht je van bloesemblaadjes, vogelveren of een eierschaal? Door deze te verzamelen maak je Pasen tastbaar voor je kleine.
 • Vul een paasmand. Bij het vieren van Sinterklaas is het schoen zetten een belangrijk onderdeel. Het geeft je peuter iets spannends om naar uit te kijken. Ook bij Pasen kan je dit introduceren. Koop een mooi mandje of knutsel samen met je kind een stevig exemplaar. Hier kan je af en toe iets lekkers of een kleinigheidje in doen.
 • Stuur familie en vrienden een kaartje. Tegenwoordig worden steeds minder kaarten verstuurd, terwijl het juist zo leuk is om ze te versturen of ontvangen. Knutsel ze samen met je kindje en schrijf er een lieve boodschap op. Daar maak je opa, oma en de buren vast blij mee.
 • Haal boeken over Pasen en de lente in huis. Met voorlezen stimuleer je de taalontwikkeling van je kleine. Door samen boeken over Pasen of de lente te lezen leert hij meer over de natuur en cultuur. Bovendien kunnen jullie ze een mooi plekje geven op de paastafel.
 • Kleed je op je paasbest. Vroeger was het gebruikelijk om met Pasen nieuwe kleren aan te trekken. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer zo vaak. Toch is het feest nog altijd een goede reden om iets nieuws uit te zoeken of je feestelijke kleding aan te trekken. Je peuter glundert van oor tot oor als hij in zijn mooiste outfit aan de paasbrunch zit!
Kind geniet van chocolade paashaas

Paasactiviteiten

Tijdens Pasen hebben jij en je peuter een lang weekend de tijd om leuke dingen te ondernemen. Je kan denken aan de volgende activiteiten:

 • Ga de natuur in. Nu de natuur tot bloei komt, is het de perfecte tijd om samen een frisse neus te halen. Maak een wandeling door het bos of ga een rondje fietsen met onderweg een picknick-stop. Welke bloemen komen jullie tegen en zijn er babydieren te ontdekken?
 • Maak een mooie raamversiering. Door een kunstwerk te maken op het raam maak je het huis extra feestelijk. Print eventueel een voorbeeld uit van internet, zodat je deze makkelijk kan overtrekken.
 • Leef je uit in de keuken. Met Pasen heb je een goed excuus om samen de keuken in te duiken. Je kindje geniet ervan om te helpen bij het bakken van een taart of het voorbereiden van een brunch.
 • Dek de tafel in paassferen. Zijn de broodjes afgebakken en de sinaasappels geperst? Tijd om aan tafel te gaan! Dek de tafel extra mooi met een (zelf versierde) tafelloper, bloemen en vrolijke servetten.
 • Maak een kleurplaat tijdens Pasen. Houdt je peuter ervan om zich met krijtjes en stiften uit te leven? Zoek dan op internet naar een leuke kleurplaat voor Pasen en print hem uit. Daar is je kleine kunstenaar wel even zoet mee.
 • Verstop paaseitjes in huis of in de tuin. Paaseieren zoeken is een klassieker die niet mag ontbreken tijdens de paasdagen. Wat zal je kindje trots zijn als hij ze allemaal weet te vinden!
 • Laat jullie creativiteit de vrije loop. Ook binnenshuis is er genoeg te doen tijdens Pasen. Wat dacht je bijvoorbeeld van eieren verven, een paasslinger maken of paaskaarten knutselen? Zo stimuleer je de creativiteit van je kindje en maken jullie wat moois om het huis mee te versieren.
Peuter verft eieren tijdens Pasen

Paasspelletjes

Pasen met je peuter kan je ook vieren door samen paasspelletjes te doen. Wat dacht je van paas-zaklopen? Zet aan de ene kant van een parcours een schaal met paaseitjes en aan de andere kant een lege schaal. Vervolgens proberen jullie al zaklopend zoveel mogelijk paaseitjes te verzamelen. Klaar voor de start? Af!

Tips voor een geslaagd paasweekend met je baby of peuter

Pasen is een feest om samen met je gezin te genieten van elkaar en van de lente. Met deze tips maak je er een geslaagd paasweekend van.

 • Laat je kindje helpen met versieren. Hang samen jullie zelfgemaakte paasslinger op of laat je peuter zelf eitjes in de paastakken hangen. Zo betrek je hem bij het paasfeest. Daarnaast groeit zijn zelfvertrouwen als je hem hiervoor complimentjes geeft.
 • Voel je niet verplicht om van alles te doen. Tijdens Pasen is het vooral belangrijk om te genieten van elkaar. Voel je dus niet verplicht om allerlei activiteiten te ondernemen. Thuisblijven en rustig aandoen is minstens zo fijn.
 • Geef elkaar de volle aandacht. Laat je telefoon en televisie zoveel mogelijk uit, zodat jullie je aandacht aan elkaar kunnen besteden. Zo bouw je samen mooie herinneringen. Vrolijk Pasen!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app