Peuter krijgt cultuur mee tijdens voorstelling

Later gaat je peuter misschien verre reizen maken en de wereld ontdekken, maar nu speelt zijn leven zich vooral in jouw omgeving af. Toch valt daar genoeg te ontdekken voor je kindje. Hoe breng je je peuter op een speelse manier cultuur bij?

Je peuter en cultuur

Je denkt bij cultuur misschien aan stoffige musea en dikke boeken. Toch kan cultuur ook nu al bijdragen aan de ontwikkeling van je peuter. Door middel van muziek en toneelspel leert hij zichzelf uitdrukken. Andere culturen en talen laten hem zien dat er meer is dan de eigen omgeving. Dansen leert hem om soepeler te bewegen en door kunstwerken te maken ontwikkelt hij zijn motoriek en ontdekt hij zijn creatieve interesses.

Je kan het je nu misschien nog niet voorstellen, maar er komt een tijd dat je peuter zijn vleugels uitslaat en ontdekt wat de wereld te bieden heeft. Je kan hem hier alvast op voorbereiden door hem van jongs af aan kennis te laten maken met cultuur. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk om samen te doen. Je peuter ontdekt zo zijn eigen creatieve interesses. Bekijk onderstaande tips voor inspiratie.

1. Maak samen muziek

Jong geleerd is oud gedaan. Wanneer je je kindje al jong kennis laten maken met muziek, geef je hem een klinkende start. Met behulp van een trommel, een blokfluit of een tamboerijn kan je peuter zich muzikaal uitleven. Ben jij aan het koken? Laat hem dan zijn gang gaan met een pan en een pollepel. Nu maar hopen dat het ooit wat muzikaler gaat klinken…

2. Lees boeken en verbreed jullie blik

Boeken zijn de perfecte manier om je peuter cultuur bij te brengen. Wanneer je hem voorleest, groeien zijn taalgevoel, concentratie en creativiteit. Plaatjes helpen hem bij het verbreden van zijn blik. Door samen een kinderboek te lezen over bijvoorbeeld de Ramadan of in een zoekboek dieren te spotten op de Afrikaanse savanne gaat er een wereld voor hem open.

Vader brengt peuter cultuur bij door voor te lezen

3. Bezoek een kindermuseum

Een museum saai? Helemaal niet! Door het hele land zijn kindermusea te vinden waar je peuter van alles kan ontdekken. Hieronder vind je een selectie van de leukste musea om met je kindje heen te gaan.

  • Kinderboekenmuseum. In Den Haag staat het Kinderboekenmuseum, waar je peuter spelenderwijs kennismaakt met boeken. Hij ontdekt hier letters en klanken en beleeft spannende avonturen met zijn favoriete boekenfiguren. Zo werkt hij al spelend aan zijn taalontwikkeling.
  • Natuurmuseum Brabant. In dit Tilburgse museum kan je peuter kennismaken met Kikkers vriendjes en theedrinken in zijn huisje. Ook kan hij educatieve spelletjes doen in een bos dat met de seizoenen mee verandert. Jullie kunnen zelfs op mammoetjacht en een sabeltandtijger en potvisskelet bewonderen. Je peuter kijkt zijn ogen uit!
  • Joods Historisch Museum. Van muziek maken tot broodjes bakken: het kan allemaal in het Kindermuseum dat zich in dit Amsterdamse museum bevindt. Hier kan je peuter op een speelse manier kennismaken met de joodse cultuur.
  • Openluchtmuseum Arnhem. In het Openluchtmuseum maakt je kindje kennis met het verleden van Nederland. Hij kan een ritje maken in een oude tram, de boer(in) helpen bij karweitjes en oud-Hollandse spelletjes spelen.

4. Zing en luister liedjes in een andere taal

Misschien kan je peuter al wat liedjes in het Nederlands meezingen en word je dagelijks getrakteerd op Klap eens in je handjes en Poesje mauw. Tijd om zijn muziekkennis uit te breiden! Zet eens een playlist op met bijvoorbeeld Spaanse of Arabische kinderliedjes. Je peuter verstaat er niets van, maar wedden hij in no time staat te swingen?

5. Bezoek een theatervoorstelling

Door het hele land kan je met je peuter genieten van theatervoorstellingen. Ontdek het boerderijleven met Fien & Teun, ga op avontuur met Woezel en Pip of zing mee met de helden van Sesamstraat. Grote kans dat een theater of cultureel centrum bij jou in de buurt iets voor peuters organiseert. ’s Zomers kan je peuter in de openlucht genieten van voorstellingen en optredens, bijvoorbeeld in het Openluchttheater in Amersfoort, Valkenburg, Bloemendaal of Overloon.

Vader en peuter aan het dansen

6. Dans de tango, de polka of de klompendans

Of je nu gezegend bent met soepele heupen of niet: dansen met je peuter laat je even al je zorgen vergeten. Dat kan op jullie favoriete muziek, maar jullie kunnen ook jullie grenzen verleggen. Zoek bijvoorbeeld een filmpje op van de Ierse dans en probeer samen de pasjes na te doen. Succes niet gegarandeerd, maar plezier wel!

7. Ontdek jullie innerlijke kunstenaar

In iedereen schuilt een kunstenaar, maar soms heeft deze een zetje nodig om tevoorschijn te komen. Hoe je je peuter hierbij helpt? Koop bijvoorbeeld een rol tekenpapier, plak alles af dat niet vies mag worden en leef je samen uit met kwasten of vingerverf. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar stimuleert ook de motoriek en de oog-handcoördinatie van je peuter. Wanneer je hem complimenten geeft (Oooh, dat heb je mooi gedaan!) krijgt zijn zelfvertrouwen bovendien een boost.

8. Laat je peuter kennismaken met toneelspel

De fantasie van je peuter is grenzeloos. Hij kan nog moeilijk onderscheid maken tussen het echte leven en fantasie. Misschien heeft hij zelfs wel een denkbeeldig vriendje. Zijn geweldige fantasie kan hem helpen om zijn gevoelens uit te drukken. Trek allebei een kostuum aan en kruip in een rol. Zo kan je hem aanmoedigen om bijvoorbeeld een clown te spelen, of een danser(es). Dit stimuleert zijn sociale ontwikkeling. Is hij enthousiast? Dan kan je overwegen om hem op peutertoneel te laten gaan.

Peuter krijgt cultuur bij door verkleedspel

9. Ga naar een cultureel festival

Een bezoek aan een cultureel festival is de ideale manier om je peuter én jezelf cultuur bij te brengen. Voorbeelden hiervan zijn het Cultureel Festival Baarn en Oerol op Terschelling. Niet alleen jij komt hier aan je culturele trekken, maar ook aan je peuter is gedacht. Die kan bijvoorbeeld muziek maken, naar verhalen luisteren en met andere peuters genieten van een theatervoorstelling.

10. Verleg je kookgrenzen

De maaltijd is een mooi moment om je peuter kennis te laten maken met eten uit een andere cultuur. Haal bijvoorbeeld groente- en fruitsoorten in huis die jullie normaal gesproken niet eten en laat hem voelen, ruiken en proeven. Geef zelf het goede voorbeeld door mee te proeven. Wie weet ontdekt niet alleen je peuter nieuwe smaken, maar jij ook. Eet smakelijk!