Peuter zit vrolijk in bad bij het haar wassen

Vindt jouw kindje het ook vreselijk om zijn haar te wassen? Hij is niet de enige. Veel peuters beginnen te gillen of hartverscheurend te huilen zodra jij zijn hoofdje wilt shampooën. Waarom is dat en hoe zorg je ervoor dat haren wassen geen drama is?

Haar wassen: hoe vaak en waarom?

Gelukkig hoef je de strijd van haar wassen niet dagelijks aan te gaan. Het haar van je kindje wordt namelijk nog niet snel vet. Eén á twee keer in de week zijn haar wassen is voldoende.

Vaker wassen met zeep of shampoo is zelfs niet goed voor zijn huidje. Zeepproducten tasten namelijk het natuurlijk aanwezige, vette laagje op de huid aan. Door vaak te wassen droogt de huid van je kindje sneller uit, waardoor het schraal kan worden. Dit geldt ook voor water. Je kleine hoeft dus niet elke dag onder de douche of in bad.

Natuurlijk wil je wel dat je kleine frisse haartjes heeft. Heeft je kindje fanatiek in de zandbak gespeeld, dan kan je het zand er ook met alleen water uitspoelen. Als je peuter spaghetti in zijn haar heeft gesmeerd, is het wel handig om het haar een wasbeurt te geven. Doe dit dan bij voorkeur met een kindvriendelijke shampoo, die niet prikt in de ogen.

Wist je dat…
…overmatige hygiëne, zoals te vaak douchen, eczeem kan veroorzaken?

Waarom vindt je kindje het haar wassen zo erg?

Het is mogelijk dat je kindje een keer shampoo of water in zijn ogen heeft gekregen en bang is dat dit nog eens gebeurt. Of wellicht is je kindje bang voor water of voor die enorme douchekop met zijn naar beneden stortende waterval. Je peuter heeft een levendige fantasie, die hem daarbij in de weg kan zitten. Zo kan hij denken dat hij net als het water door het afvoerputje wegspoelt.

Bij veel peuters speelt echter vooral een gevoel van onmacht een grote rol. Je kleine zit in de nee-fase en is graag de baas over wat er met hem gebeurt. Wanneer jij zijn haren gaat wassen, is hij de controle daarover kwijt. Hij moet zich volledig overgeven, en dat doet een peuter niet graag.

10 tips voor haren wassen zonder strijd

Met bovenstaande in gedachten zijn er een hoop dingen die je kan proberen om het haren wassen minder vervelend te maken. Onderstaande tips helpen je hopelijk om het drama buiten de badkamer te houden.

1. Leg uit

Leg per stap precies uit wat je doet. Je kleine weet dan waar hij aan toe is en dat geeft een gevoel van controle. Wees daarbij duidelijk en geduldig. Door te blijven praten met je kindje kan je er ook achter komen wat hij nu het vervelendst vindt aan het haren wassen.

2. Rek het niet

Je hoeft het klusje niet gehaast te klaren, dat werkt vaak averechts. Je kleine wordt namelijk onrustig van jouw haast. Probeer het wel kordaat en snel te doen: net als een pleister eraf trekken. Het moet nu eenmaal gebeuren.

3. Betrek je kindje erbij

Laat je kleine helpen, bijvoorbeeld met het inmasseren van de shampoo. Peuters willen graag alles zelluf doen. Door hem te laten helpen, vermindert zijn gevoel van onmacht en het zorgt bovendien voor afleiding.

4. Gebruik een speelbekertje om uit te spoelen

Dit is een minder grote stortvloed water dan wanneer je de douchekop gebruikt. Misschien is je kindje wel zo dapper dat hij het bekertje zelf over zijn hoofdje wil uitgieten. Vind je de douchekop toch handiger? Gebruik dan niet te veel water in één keer, dat kunnen peuters eng vinden.

5. Was eerst jouw haar

Het kan helpen om eerst samen jouw haar te wassen. Je kleine watermonster vindt het vast geweldig om water over jouw hoofd te gieten. Goh, dit is stiekem best leuk!

6. Doe er zelf normaal over

Het is goed om begrip te tonen voor het verdriet of de angst van je kindje, maar ga er niet te veel in mee. Haren wassen is geen drama, het hoort erbij. Wees ontspannen en blijf positief.

7. De washandtruc

Een oude truc die je misschien nog kent uit je eigen jeugd, maar hij werkt vaak wel. De grootste angst van peuters is vaak water in de ogen krijgen. Door een washand voor de oogjes te houden, wordt het een stuk minder eng. Een opgerolde hydrofiele luier tegen het voorhoofdje werkt ook goed. Geef niet na één keer proberen op, het duurt soms even voor je kindje doorheeft dat dit werkt.

8. Maak het haren wassen leuk

Je kan erbij zingen of er een spelletje van maken, door bijvoorbeeld om de beurt water over elkaars hoofd te gieten met een bekertje of theepotje. Of maak gekke kapsels en kijk tijdens het wassen eens in een spiegel naar dat schuimhoofdje. Een berg sop op je kop, wat grappig!

9. Doe het in bad of onder de douche

Misschien een inkoppertje, maar sommige ouders wassen de haren van hun kindje apart bij de wasbak. Het werkt vaak beter om het in bad of onder de douche te doen. Je kan je kindje dan ter afleiding met badspeeltjes laten spelen terwijl jij zijn haartjes aanpakt. Bovendien kan je het haren wassen positief afsluiten door nog even samen met water te spelen.

10. Geef complimentjes

Hoewel haren wassen voor ons heel gewoon is, ziet je kindje het als een hele opgave. Slaat hij zich dapper door het ‘haren-was-ritueel’ heen? Schroom dan vooral niet om hem de hemel in te prijzen. Dat heb je stoer gedaan!

Helpt dit alles niet? Onthoud dan dat het een fase is, die vanzelf over gaat. Voor je kind 15 jaar is, zal hij probleemloos zijn haar wassen.