Peuter gaat verveling tegen door te tekenen

De donkere seizoenen komen er weer aan. Kou, regen en misschien wel storm. Dit betekent dat je kind waarschijnlijk vaker thuis speelt in plaats van buiten. Hoe voorkom je dat je kleine zich te veel verveelt binnen?

Het nut van vervelen

Het woord ‘vervelen’ heeft voor veel mensen een negatieve klank. Als ouder heb je misschien het idee dat je je kind steeds bezig moet houden. Maar wist je dat vervelen ook heel nuttig is voor je kind? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen meer tijd nodig hebben om prikkels te verwerken. Dus heeft je kind even niks te doen? Dan betekent dat een moment van rust voor zijn hersenen. Deze krijgen de tijd om even op te laden. Ook al lijkt hij niks te doen, in dat hoofd gebeurt een hoop.

Wanneer er rust komt in dat koppie, ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen. Vervelen moedigt dus ook de creativiteit en fantasie van je kleine aan. Onderdruk het gevoel om je kind continu te entertainen. Zo leert je kind zichzelf vermaken. Daarnaast ontwikkelt hij op deze manier aanmoedigingen tot spel die helemaal uit zichzelf komen. En daar komen soms de beste ideeën uit voort.

Er zit trouwens wel een maximum aan het nut van vervelen. Het lukt je kind ook niet altijd om zelf iets te bedenken. Zijn er na tien minuten nog geen eigen ideeën ontstaan? Dan kunnen de meeste kinderen wel wat hulp gebruiken. Help je kindje gerust een eindje op weg.

Tips tegen verveling

Duurt de verveling te lang en wil je je kleine op weg helpen met een leuke activiteit? De volgende tips kunnen daarbij helpen.

1. Begin samen een project

Onderneem samen een activiteit die wat langer duurt. Denk aan een puzzel met extra veel stukjes of een kunstwerk dat tijd kost om te maken. Deze projecten kan je makkelijk in kleinere stukken verdelen. Zo heb je altijd iets om naar terug te grijpen als je kind zich verveelt.

2. Leer je kind iets nieuws

In de herfst en winter breng je samen meer tijd door binnen. Dit biedt een mooie kans om je kind een nieuwe vaardigheid aan te leren. Wat dacht je bijvoorbeeld van beginnen met zindelijkheidstraining? Is je peuter al wat ouder? Dan zijn veters strikken, kleine rekensommen of het alfabet leuk om te oefenen.

3. Verbouw de kamer

Heb je wat extra tijd? Gebruik de oneindige fantasie van je peuter om zijn kamer (of de woonkamer) om te toveren tot een kasteel, een indianentent of een spookhuis. Knutsel samen figuren van karton, hang lakens op en zet toepasselijke muziek op. Wedden dat jouw kleine avonturier dit nooit meer vergeet?

4. Beweeg samen met je kind

Zorg ervoor dat je kind ook in de koude maanden in beweging blijft. Dit is gezond en het zorgt ervoor dat je kleine zijn energie kwijt kan. Laat hem bijvoorbeeld peutergym of peuterdans uitproberen. Thuis kan je gezellig samen bewegen. Je kan het zo gek maken als je wil, van een dansfeestje in de woonkamer tot een heus fitnesscircuit en hindernisbaan door het hele huis.

5. Laat je kind helpen met klusjes

Combineer het nuttige met het aangename door je kind te laten helpen met klusjes in huis. Afhankelijk van de leeftijd van je kleine, kan hij al heel wat doen. Denk aan het opruimen van boodschappen, de boekenkast afstoffen of zijn speelgoed opruimen. Zo sla je twee vliegen in een klap: je kind verveelt zich niet meer én het huis wordt lekker opgeruimd.

6. Maak samen een to-do-lijst

Maak samen een lijst van activiteiten die jullie willen doen op vrije dagen of in vakanties, zoals de herfstvakantie of kerstvakantie. Dit kunnen eenvoudige dingen zijn, bijvoorbeeld een eind fietsen of DUPLO-en. Maar het kunnen ook grotere projecten zijn, zoals een kasteel knutselen van kartonnen dozen, een herfstspeurtocht doen of naar een kindermuseum gaan. Zo hebben jullie bij verveling altijd een lijst ideeën om op terug te grijpen.

7. Zet (soms) elektronica in

Het beste is om je kind niet te veel schermtijd te geven. Maar heeft je kind de hele dag fijn gespeeld en is hij moe aan het einde van de dag? Dan kan een moment van rust met de tablet of achter de tv prettig zijn. Er zijn genoeg leerzame tv-programma om je peuter even bezig te houden. Zo kan jij je concentreren op je dagelijkse werkzaamheden. Probeer wel om de schermtijd zoveel mogelijk te beperken en deze in korte stukken te verdelen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app