Gezin doet spelletjes via beeldbellen met opa en oma door het coronavirus

Soms is het lastiger om bij opa of oma op bezoek te gaan. Bijvoorbeeld omdat ze ver weg wonen, of omdat er iemand ziek is. Gelukkig kunnen jullie via beeldbellen goed contact houden. Deze spelletjes kan je makkelijk op afstand spelen.

1. Raad de tekening

Het spel ‘Raad de tekening’ kunnen jullie makkelijk via beeldbellen met elkaar spelen. Jullie tekenen een voorwerp, dier, persoon of iets anders. Het andere team (opa en oma) moet binnen één minuut raden wat jullie tekenen.

Je hebt hiervoor pen en papier nodig. Bedenk eerst samen een aantal dingen die jullie kunnen tekenen. Bijvoorbeeld een smiley, een huis, een bloem of een vlinder. Laat je kindje het tekenwerk doen. Zet je telefoon of tablet zo neer dat de tekening goed in beeld is. Opa en oma mogen raden wat je kindje tekent. Hebben ze het geraden? Dan zijn opa en oma aan de beurt. Nu mag je kindje raden wat zij tekenen.

2. Beeld het uit

Bij dit spel beelden jullie om de beurt iets uit, terwijl de ander raadt wat je uitbeeldt. Bedenk een aantal makkelijke dingen die je kan uitbeelden of na kan doen. Bijvoorbeeld een kikker, hond, monster of olifant. Of wat dacht je van gitaar spelen, tennissen of voetballen? Je kan ook emoties uitbeelden, zoals boos, blij of verdrietig.

Zorg dat je telefoon of tablet zo staat dat het andere team jullie goed in beeld heeft. Raden ze wat jullie uitbeelden? Dan zijn zij aan de beurt en mogen jullie raden. Dit spelletje zorgt zeker weten voor veel plezier.

3. Wat is er anders?

Voor het spel ‘Wat is er anders’ hebben jullie een aantal voorwerpen nodig. Bijvoorbeeld een boek, kleurpotloden, een beker, een bordje en een knuffel. Opa en oma zetten de voorwerpen duidelijk in beeld. Je kindje moet hier goed naar kijken. Nu mag hij even wegkijken, terwijl opa en oma één ding weghalen. Daarna kan je kleine weer kijken. Wat mist er?

Wissel het spel af door juist een voorwerp toe te voegen. Wat ligt er nu bij, wat er net nog niet lag?

4. Zoek de spullen

Dit spelletje is lekker actief en goed te spelen op afstand. Opa en oma noemen spullen op die je kindje in jullie huis moet zoeken. Bijvoorbeeld een soeplepel, een slab, twee paar sokken en regenlaarsjes. Voor je kleine een heuse zoek- en ontdekkingstocht door het hele huis.

5. Voorlezen via beeldbellen

Ook al zijn opa en oma niet bij jullie: een boekje voorlezen kan prima via beeldbellen. Opa of oma kan het boek voorlezen en de plaatjes via het scherm laten zien. Extra tip: maak een video van het voorlezen. Dan kan je kleine op ieder moment van de dag met opa en oma een boekje lezen.

6. Ik ga op reis en neem mee

‘Ik ga op reis en neem mee’ is een geheugenspel voor kinderen vanaf 4 jaar. Om de beurt zeg je “Ik ga op reis en neem mee…” en dan noem je iets dat je op reis mee wil nemen. Bijvoorbeeld een tandenborstel. De volgende die aan de beurt is, herhaalt wat zijn voorganger heeft gezegd en plakt daar een item aan vast. “Ik ga op reis en neem mee… een tandenborstel en een knuffel.” De derde zegt: “Ik ga op reis en neem mee… een tandenborstel, een knuffel en opa.” Ga net zolang door totdat jullie het niet meer kunnen onthouden. Een goede geheugentraining voor je kindje en voor jou.

Ander vermaak voor je kind

In de artikelen hieronder vind je nog meer inspiratie om je kindje op een leuke manier bezig te houden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app