Peuter 44 maanden oud

Beweging en creatief tekenen

Kind van 3,5 jaar zit lachend met ouders in het park

Je kindje is ruim 3,5 jaar en heeft zich ontwikkeld tot een eigenwijze, zelfstandige peuter. Je merkt misschien al dat hij bijna klaar is voor de basisschool. Een (hobby)clubje kan een leuke voorbereiding zijn op deze grote verandering. Zo kan jij ook alvast wennen aan het idee dat je je kleine straks wat meer los moet laten…

Mijlpalen peuter

Wist je dat...

…je het haar van je kindje maar een tot twee keer per week hoeft te wassen met zeep/shampoo? Vaker is niet goed voor zijn huidje.

Ontwikkeling peuter 44 maanden

Kindjes van 3,5 jaar zitten op een clubje en spelen samen

Je kindje is alweer ruim 3,5 jaar oud. Van dat afhankelijke hummeltje van 3,5 jaar geleden is nog maar weinig zichtbaar. Je hebt hem ongevormd en opgevoed tot een zelfstandige, eigenwijze peuter. Natuurlijk heeft hij jou nog hard nodig, maar hij ontdekt steeds meer van de wereld, zoekt grenzen op en durft meer uitdagingen aan te gaan. Rond deze leeftijd is het leuk om op een clubje te gaan. Denk aan peutergym, -dansen, -yoga, -zwemmen of een andere leuke activiteit. Hier ontmoet je kindje leeftijdgenootjes, leert hij zich aan bepaalde regels houden, is hij lekker in beweging en kan hij zijn energie kwijt. Ook niet vervelend: jij hebt misschien even een half uurtje rust. Win-win.

Voldoende beweging is voor je kindje erg belangrijk, ook al op jonge leeftijd. Veel bewegen draagt bij aan zijn motorische vaardigheden en kan helpen om overgewicht te voorkomen. De Gezondheidsraad heeft een aantal beweegrichtlijnen opgesteld voor kinderen vanaf 4 jaar (en dat is je kleine al bijna). Zo is het voor je kindje goed om iedere dag minstens een uur matig intensief te bewegen. Hieronder valt fietsen, wandelen en zwemmen. Daarnaast is het goed om minstens drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals springen, dansen of klimmen. Doe vooral lekker met je peuter mee.

Hoe zit het met de creativiteit van jouw kindje? Nu zijn fantasie de vrije loop heeft, kan zijn manier van tekenen veranderen. Het gekras stelt nu ‘echt’ iets voor en hij probeert een weergave van de realiteit te maken. Dat rondje ben jij, dat streepje is een glijbaan en die paar vierkante vormen zijn een zwembad. De overeenkomst is soms ver te zoeken, maar de intentie is er. Ook is je leergierige peuter druk bezig met ‘schrijven’ en verschijnen overal ‘boodschappenlijstjes’ en ‘liefdesbrieven’. Deze schrijfsels lijken waarschijnlijk nog niet op echte letters, maar je kleine is er reuzetrots op. Laat hem maar lekker oefenen. Echt leren schrijven komt later wel.

Jouw leven met een peuter van 44 maanden oud

Gezin met kind van 3 jaar pakt tas in voor vakantie

Je kindje is alweer ruim 3,5 jaar. Zijn 4e verjaardag komt angstvallig snel dichterbij. En dat betekent dat hij al bijna naar de basisschool gaat. Je hebt dus nog een jaartje om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan, daarna moet je rekening houden met schoolvakanties. Zijn jullie er wel toe aan om er lekker tussenuit te gaan met het gezin? Grijp dan nu nog je kans en boek een weekje weg. Het hoeft niet ver weg. Een weekje in een vakantiepark in eigen land kan ook heerlijk ontspannen zijn. Of wat dacht je van kamperen? Een waar avontuur voor je kindje: dan mag hij in een echte tent slapen!

Willen jullie toch nog een verre reis maken en gaan jullie met het vliegtuig? Houd er dan rekening mee dat je kindje op deze leeftijd een eigen vliegtuigstoel nodig heeft. Als jullie nog niet eerder gevlogen hebben, is het verstandig om je peuter op de vliegreis voor te bereiden. Dit kan je doen door samen alvast een boekje te lezen over vliegen. Ook kan je al wat vertellen over de eindbestemming, samen foto’s bekijken hoe het er daar uitziet en fantaseren over wat jullie daar allemaal kunnen doen. Daarnaast kan je peuter helpen met het inpakken van zijn spulletjes. Zorg verder voor voldoende vermaak tijdens de vlucht en vergeet de favoriete knuffel van je kleine niet. Veel plezier!

Download gratis de 24Baby-app!

Wist je dat 24Baby ook een app heeft? Volg de ontwikkeling van je peuter, vind steun en advies bij andere ouders op het forum of lees gezellig mee.

Direct downloaden

Doen met je peuter van 44 maanden oud

Kind van 3,5 wordt geschminkt

Nu de fantasie van je 3-jarige op volle toeren draait, vindt hij het soms leuk om zich voor te doen als iemand anders. Ik ben Mario/ridder/prinses/Peppa big! Tijd voor een verkleedpartijtje. Speciale verkleedkleren zijn niet per se nodig. Een (oude) jurk van mama dient prima als prinsessenjurk, een deken sla je om als koningsmantel en een oud shirt verknip je zo tot piratenvlag. Met schmink kunnen jullie het geheel afmaken. Kruip helemaal in jullie rol, maar sluit het ook weer goed af. Je kleine vindt het nog lastig om onderscheid te maken tussen realiteit en fantasie, dus na de verkleedpartij worden jullie weer gewoon jezelf.

Meer spelletjes en activiteiten voor je kindje van 3 jaar >>

Volgende maand

Peuter 46 maanden oud

Bijna kleuter en bijna naar school

Naar peuter 46 maanden