Peuter 3,5 jaar oud

Taalgenie en zelfbeeld

Vader, moeder, broer en kind van 3,5 hinkelen

Je kindje van 3,5 jaar heeft een steeds grotere woordenschat en praat je de oren van het hoofd. Ook de seksuele ontwikkeling van je peuter kan een stapje verder gaan. Het is niet ongewoon als je kleine zijn broek midden in de supermarkt omlaag trekt of de kassière vertelt dat jij een vagina/piemel mét haartjes hebt. Soms wat gênant, maar lach erom en laat het gaan. Het hoort erbij!

Mijlpalen peuter

  • Bouwt een brug van blokken na
  • Doet vier vormen in een vormenstoof
  • Trekt zelf een kledingstuk aan
  • Vertelt uit zichzelf over gebeurtenissen

Wist je dat...

…je kindje een groter risico heeft om een brandwond op te lopen? Hij kan gevaar nog niet goed inschatten en heeft zijn lijfje nog niet helemaal onder controle. Dit vergroot de kans op ongelukken. Dit moet je doen bij verbranding >>

Ontwikkeling peuter 42 maanden

Kind van 3,5 jaar staat lachend op bed

De taalontwikkeling van je kindje van 3,5 jaar gaat met sprongen vooruit. Gebruikte hij anderhalf jaar geleden nog maar tien tot twintig woordjes, inmiddels is zijn woordenschat uitgebreid tot ruim 1.000 woorden. Je kleine praat honderduit over al zijn belevenissen. Soms wil hij zoveel tegelijk vertellen, dat hij ervan gaat stotteren. Meestal is dit niet erg, het hoort bij deze fase en gaat vaak vanzelf weer over. Maak je je toch zorgen hierover? Kijk dan op stotteren.nl voor informatie en gegevens van logopedisten die gespecialiseerd zijn in stotteren. Je kan hier ook een screeningslijst voor stotteren invullen.
Nu je kleine meer woorden kent, komen ook de vragen om de hoek kijken. Wie, wat, waar, wanneer en misschien zelfs al waarom: je kindje wil alles weten!

Je peuter wordt zich steeds bewuster van het ‘verschil’ tussen jongens en meisjes, en zijn interesse hierin kan groeien. Dit heeft niets met seksualiteit te maken zoals wij die kennen, maar puur met interesse en een normale seksuele ontwikkeling. Zo vinden veel jongetjes het rond deze leeftijd intrigerend dat hun piemeltje hard wordt als ze eraan zitten. Meisjes kunnen proberen om iets in ‘dat gaatje daaronder’ te stoppen. Ook vieze woorden zijn nu reuze spannend. Maak je borst maar nat, want de poep- en plasfase kan eraan komen… Hoewel het allemaal heel normaal is, kan je soms in behoorlijk gênante situaties terechtkomen. Probeer erom te lachen en laat het los. Het hoort bij een gezonde ontwikkeling.

Toen je kindje nog een baby was, had hij af en toe last van typische babykwaaltjes. Als peuter kan hij last krijgen van typische kinderziektes. Veel van deze ziektes gaan gepaard met vlekjes, soms met koorts en kunnen behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig zijn de meeste onschuldig. Denk aan waterpokken, de vijfde ziekte, roodvonk en krentenbaard. Verkoudheid en griep zijn inmiddels kind aan huis, en ook jij wordt misschien regelmatig getroffen door een flinke griep. Geef je kleine en jezelf genoeg tijd om te herstellen. Hoe meer rust je pakt, hoe sneller je herstelt.

Jouw leven met een peuter van 42 maanden oud

Moeder houdt kind vast en toont het litteken van de keizersnede

Je kindje is alweer 3,5 jaar en dat betekent dat jij alweer 3,5 jaar (of langer) moeder/vader bent. Hoe ervaar je het ouderschap? Is het zoals je verwacht had of is het toch anders? Misschien heb je je leven compleet omgegooid en ben je fulltime mama/papa, misschien werk je nog vijf dagen in de week. Wellicht heb je je ritme al helemaal gevonden of vraag je je juist af ‘hoe anderen dat toch doen’. Hoe je het ook aanpakt: je doet wat je kan, je doet het met je hart en je doet het met de beste bedoelingen. En dat doe je goed! Vertrouw op jezelf.

Niet alleen je dagelijkse leven, ook je uiterlijk kan veranderd zijn. Bij de ene vrouw verandert haar lijf na de zwangerschap voorgoed, bij de ander is er al snel niets meer van de zwangerschap te zien, en natuurlijk alles daartussenin. Welk type jij ook bent: je bent mooi zoals je bent en je mag er zijn. Of je nu slank bent, veel rondingen hebt, striae hebt of niet, wel of geen litteken op je buik draagt, of je borsten en buikje slapper zijn geworden of als je juist strak in je vel zit: je bent prachtig. Probeer te zien wat jij en je lichaam allemaal hebben bereikt. Dat is behoorlijk veel. En dat mag gewaardeerd én geliefd worden. Je bent mooi, op je eigen manier.

3 kinderen in verkleedkleren

Verkleedkleren

Je kindje heeft momenteel veel fantasie. Dus wat is er nu leuker dan je lekker verkleden en een andere rol aan te nemen? Een prins(es), Bumba, Dinosaurus of toch een superheld?

Bekijk verkleedkleren

Doen met je peuter van 42 maanden oud

Kind van 3,5 jaar is op het strand aan het graven

Zet je avonturiersneus op en ga samen schatzoeken. Voor het opgraven van schatten heb je een zandbak of emmer met zand nodig, of ga een stapje verder en zoek de buit op het strand. Verstop verschillende speeltjes in het zand en laat je schatzoeker ‘het goud’ opgraven. Stimuleer de fantasie van je kindje door er een spannend verhaal bij te vertellen, bijvoorbeeld dat jullie piraten zijn die op een onbewoond eiland naar een schatkist zoeken.

Bekijk meer leuke peuterspelletjes voor je kindje van 3 jaar >>

Volgende maand

Peuter 44 maanden oud

Beweging en creatief tekenen

Naar peuter 44 maanden

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app