Kinderen op noodopvang tijdens corona uitbraak

Vanwege de verspreiding van het coronavirus zijn de basisscholen vanaf 20 december 2021 weer dicht. De kinderdagopvang blijft wel open. Wanneer je een cruciaal beroep hebt, kan je tijdens de corona-uitbraak gebruikmaken van noodopvang. Dit geldt ook wanneer je kind in een kwetsbare situatie zit. Wanneer heb je precies recht op noodopvang en hoe werkt het?

Laatste update

Noodopvang tijdens corona-uitbraak

De basisscholen zijn in de week voor de kerstvakantie (20 tot 24 december 2021) gesloten. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat het coronavirus zich minder snel verspreidt. De kinderdagverblijven en gastouderopvang blijven open.

Basisschoolleerlingen in een kwetsbare situatie of met een bijzondere thuissituatie kunnen nog wel naar de noodopvang op school of de BSO. Dit geldt ook als je in een cruciale beroepsgroep werkt. Voor opvang bij de BSO geldt wel dat je klant moet zijn van de kinderopvang om er gebruik van te kunnen maken.

Noodopvang voor kwetsbare kinderen

Sommige kinderen zitten in een kwetsbare situatie. Bijvoorbeeld omdat ze speciaal onderwijs volgen en thuis niet de begeleiding kunnen krijgen die ze nodig hebben. Of omdat ze in een onveilige thuissituatie zitten. Deze kinderen kunnen gebruikmaken van noodopvang bij hun school of BSO.

Noodopvang bij een cruciaal beroep

Wanneer jij en je partner allebei een cruciaal beroep hebben, kan je dit aangeven bij de school van je kind. Je krijgt dan noodopvang voor de normaal gebruikte uren. Heeft één van jullie een cruciaal beroep? Probeer dan zoveel mogelijk thuis opvang te regelen. Wanneer dit niet lukt, kan je je kind ook naar de noodopvang brengen.

Wat zijn cruciale beroepsgroepen?

Sommige beroepen zijn belangrijk om de samenleving draaiende te houden in deze crisis. Dit noem je cruciale beroepen. Wanneer jij en je partner zo’n beroep hebben, is het belangrijk dat jullie je werk kunnen blijven doen. Daarom kan je in dit geval gebruikmaken van de noodopvang.

In de lijst hieronder vind je de beroepsgroepen die tijdens de corona-uitbraak onmisbaar zijn. Een compleet overzicht vind je op de website van Rijksoverheid.

  • Zorg (inclusief jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en productie en transport van medicijnen en hulpmiddelen)
  • Onderwijs en kinderopvang
  • Voedselketen (van supermarktmedewerkers tot voedseltransport)
  • Transport van brandstoffen
  • Openbaar vervoer
  • Vervoer van afval en vuilnis
  • Media en communicatie (voor het geven van informatie over de corona-uitbraak)
  • Hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie etc.)
  • Belangrijke overheidsprocessen (voor bijvoorbeeld het uitbetalen van uitkeringen en toeslagen en het regelen van burgerzaken)
  • Uitvaartmedewerkers
  • Onmisbare ondersteunende beroepen (bijvoorbeeld schoonmaak, beveiliging, ICT)

Wanneer mag mijn kind niet naar de noodopvang?

Als je kind (milde) gezondheidsklachten heeft, mag hij niet naar de opvang komen. Zo wordt besmetting zoveel mogelijk voorkomen. Onder de gezondheidsklachten vallen:

Je kind mag weer naar de opvang als de klachten 24 uur weg zijn.

Als je niet in een cruciale beroepsgroep werkt, kan je geen gebruikmaken van de noodopvang. Lukt het je niet om zelf opvang te regelen? Overleg dan met je werkgever over een mogelijke oplossing.

Kosten BSO en het coronavirus

Omdat het om een korte sluiting van de BSO gaat, heeft het kabinet besloten om niet voor een tegemoetkomingsregel te zorgen. Sluit de BSO voor een langere tijd? Dan zal het kabinet kijken of ouders toch een tegemoetkoming kunnen ontvangen.

Tips bij opvang kind tijdens corona-uitbraak

De tips hieronder kunnen je helpen in de periode van noodopvang voor je kindje tijdens de corona-uitbraak.

  • Houd zoveel mogelijk afstand. Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen wanneer je je kind naar de noodopvang brengt. Zo help je mee om de verspreiding van het coronavirus te verminderen.
  • Laat iemand anders je kind wegbrengen als je klachten hebt. Als je (milde) klachten hebt, zoals een verkoudheid, hoesten of keelpijn, mag je je kind niet wegbrengen naar het kinderdagverblijf of school. Probeer dan iemand zonder klachten te vinden om je kind wegbrengen.
  • Laat opa en oma liever niet oppassen. Om verspreiding van het virus te voorkomen, geeft de overheid het advies om zoveel mogelijk binnen de eigen gezinsbubbel te blijven. Passen opa en oma normaal op? Bespreek met hen of dit wel veilig is. Als ze 70 jaar of ouder zijn en/of een zwakkere gezondheid hebben, behoren ze tot de risicogroep. Je kan bekijken of tijdelijk iemand anders kan oppassen.
  • Doe inspiratie op voor activiteiten met je kleine. Nu jij en je kind veel thuis zijn, kan je waarschijnlijk wel wat inspiratie gebruiken. Lees bijvoorbeeld hoe je thuis lesgeeft, hoe je thuiswerken met kinderen kan combineren, of hoe je om kan gaan met verveling bij je kind. Bekijk ook deze leuke activiteiten zónder scherm.