Je baby gaat de clown uithangen: hij ontdekt humor
Je baby die in een deuk ligt om zijn eigen gekke geluidjes of schaterlachend toekijkt hoe papa een luier op zijn hoofd zet... Herkenbaar? Je baby ontwikkelt een gevoel voor humor!
Lachende baby
Waar word je als ouder blijer van dan een vrolijke baby? Als je baby zo’n 5 á 6 weken oud is, kan je al genieten van zijn eerste echte lach. Je baby leert al snel dat lachen een manier van communiceren is. Als hij rond de 4 maanden oud is, verblijdt hij je met zijn eerste schaterlach. En zeg nou zelf, er is toch niks mooiers dan dat?
De eerste maanden zal je baby lachen om jou. In het begin vooral om aanrakingen en geluiden. Zo zal je baby, als hij rond de 3 maanden oud is, veel lol hebben om grappige geluidjes die jij maakt. Ook kan hij zijn guitige lachje showen als je hem kietelt of op zijn buikje blaast. Later gaat hij beelden waarderen, zoals gekke gezichten, grappige boekjes of filmpjes.
Ontwikkelen van een gevoel voor humor
Zoals bij veel ontwikkelingen zijn papa en mama de grote voorbeelden van je baby. Door jouw gezichtsuitdrukkingen en emoties te imiteren leert hij van jou wat leuk en grappig is. Dat helpt hem om een gevoel voor humor te ontwikkelen.
Als je baby rond de 8 maanden oud is, kan hij dubbel liggen om het onverwachte, bijvoorbeeld als je ineens ‘tevoorschijn’ komt bij een kiekeboe spelletje. Met dit soort spelletjes is je kindje eigenlijk al bezig met het leren begrijpen van humor.
Deze ontwikkeling gaat samen met de ontwikkeling van een verwachtingspatroon bij je baby: hij weet dat er iets grappigs aankomt als jij je handen voor je gezicht doet. Hij kan daarom al in een deuk liggen voordat je de grap daadwerkelijk gemaakt hebt.
Niet geheel toevallig is dit ook de periode dat je baby actie en reactie gaat begrijpen. Hij is volop bezig met het ontdekken van oorzaak-gevolg verbanden: als ik op papa’s neus druk, maakt papa een grappig geluidje! (en ja, na 10 keer is dat nog steeds grappig).
Grappen herkennen en zelf grappen maken
Vanaf het moment dat je baby 10 tot 12 maanden oud is, heeft hij echt door wat humor is en gaat hij het zelf toepassen. Het grote verschil met de eerste levensmaanden is dat je baby nu niet meer alleen óm jou lacht, maar ook mét jou.
Het begrijpen van humor betekent dat je kindje in staat is om grappige dingen te herkennen. Bijvoorbeeld dat het ‘laten schrikken’ (‘boééé! ‘), bedoeld is als grapje. Dit betekent dat je baby weer een stapje verder is in zijn ontwikkeling. Er zijn nieuwe verbindingen in zijn hersenen gelegd die hem in staat stellen humor te begrijpen.
In deze periode komt ook zijn eigen gevoel voor humor tot uiting: hij gaat zelf grapjes maken. Zodra je baby het fenomeen humor eenmaal heeft ontdekt, haalt hij alles uit de kast om grappig te zijn.
Je kleine grappenmaker zal al snel merken dat hij daarmee positieve aandacht krijgt. Het zal niet lang meer duren voordat hij humor strategisch gaat inzetten, bijvoorbeeld om aandacht te krijgen als hij zich verveelt. Je baby snapt dat hij meer voor elkaar krijgt bij papa en mama als hij grappig doet, dan als hij gaat huilen.
Humor schept een band
Samen lachen en grapjes maken met je kindje is leuk! Het zorgt voor een veilige hechting en een gevoel van eigenwaarde voor je baby. Door te lachen om de grapjes van je kleine, voelt hij zich gewaardeerd en begrepen. Zijn zelfvertrouwen groeit.
Het ontwikkelen van een goed gevoel voor humor is daarnaast een goede social skill voor later, wanneer je kleintje groot is. Humor is een vorm van sociale binding en wordt in onze ‘volwassenen-wereld’ gewaardeerd. Je kleine zal sneller en makkelijker vrienden maken als anderen hem grappig vinden en als hij de grapjes van een ander begrijpt. Het is dus een handige sociale vaardigheid!
Humor aanmoedigen
Met de volgende tips haal je de clown in je baby naar boven:
- Lach met je kindje mee als hij lacht.
- Speel spelletjes waar je kleintje om moet lachen, zoals kiekeboe of vliegtuigje.
- Geneer je niet om de raarste gezichten te trekken en de gekste geluiden te maken.
- Lach om je baby als hij iets grappigs doet (ook als zijn poging niet helemaal geslaagd is). Op die manier stimuleer je zijn humor-ontwikkeling.
- Doe overduidelijk ‘domme’ dingen. Zoek bijvoorbeeld naar je kleintje alsof je hem ‘kwijt’ bent terwijl hij naast je zit. Zoek naar hem onder de bank, in de kast en achter de gordijnen terwijl je hardop vraagt waar hij is.
- Onverwachte dingen vindt je baby heel erg grappig. Wil je hem laten lachen, creëer dan onverwachte situaties, bijvoorbeeld door spullen op ongewone plekken te leggen. Wat doet mijn knuffel nou op mama’s hoofd?
- Houd ook in de gaten wanneer iets niet meer grappig is, bijvoorbeeld als je baby iemand pijn doet of spullen op de grond blijft gooien waar hij niet mee mag gooien. Hij moet de grenzen van humor ook leren, dus corrigeer hem als hij te ver gaat.
- Leg je baby geen humor op. Iedereen heeft een ander gevoel voor humor. Misschien vindt je kleine ‘kiekeboe’ helemaal niet grappig en vindt hij het maar een eng spelletje. Ontdek wat je baby wél grappig vindt en stimuleer dat.
Het ontwikkelen van een gevoel voor humor is overigens een proces van jaren. Het gaat samen met allerlei andere ontwikkelingen, zoals taalontwikkeling. Hoe ouder je kindje, hoe complexer de grappen worden die hij maakt en begrijpt. Geniet nog maar even van ‘kiekeboe’, voor je het weet neemt hij jou in de maling!