Baby 21 maanden oud
Steeds meer woordjes en de leukste uitjes
Je baby van 21 maanden oud begrijpt al zeker 200 woorden en kan ook steeds meer woordjes zeggen. Wat zegt jouw kindje allemaal? Hij vermaakt jou met zijn lieve gebrabbel. Je dreumes is zelf trouwens nog gemakkelijk te vermaken. Van kleine uitstapjes geniet hij volop. Dure attractieparken komen wel als hij wat ouder is...
Mijlpalen baby
- Zegt minstens 11 woordjes
- Begrijpt al meer dan 200 woorden
- Helpt bij het verschonen en aankleden (billen omhoog)
- Doet blokken in het juiste gaatje van de vormenstoof
Wist je dat...
…er wereldwijd 255 baby’s per minuut worden geboren? En die van jou is toevallig de mooiste!
Ontwikkeling baby 21 maanden
Je baby van 21 maanden oud kent al meer dan 200 woorden en leert er iedere dag nieuwe woordjes bij, ook al kan hij ze nog niet allemaal gelijk uitspreken. Over de eerste 10 woordjes die hij zelf uitspreekt, doen de meeste kindjes namelijk wat langer. Dit is ook de reden dat jij de eerste paar woordjes van je kleine waarschijnlijk het beste onthoudt. Je kindje gebruikt de woorden vaker en voor een langere periode, omdat het de enige woordjes zijn die hij kan zeggen. Daarna gaat het ineens heel hard met zijn taalontwikkeling, en is het zelfs voor jou niet meer bij te houden welke nieuwe woordjes je kleine deze week weer heeft geleerd!
Welke echte woordjes gebruikt jouw kindje tussen het brabbelen door? De eerste woordjes van je baby van 21 maanden oud komen waarschijnlijk uit zijn directe belevingswereld. Denk (naast papa en mama) aan opa, oma, hond, poes, bal, trein of pop. Het is ook mogelijk dat hij nu 2 woordjes combineert in één woord. Tida (wat is dat) of mahnie (mag niet) komen het meest voor. Verder kan je dreumes waarschijnlijk een aantal eigenschappen of kenmerken benoemen. Bijvoorbeeld warm, koud, heet, weg (weh), op etc. Door zijn intonatie-skills toe te passen op alle woordjes, kan je kindje al best goed duidelijk maken wat hij bedoelt.
Jouw leven met een baby van 21 maanden oud
Als je baby 21 maanden oud is, vermaakt hij zich nog prima met kleine uitstapjes. Een duur attractiepark is leuk, maar niet nodig om je dreumes te entertainen. Wij geven je wat inspiratie!
- Babyzwemmen. Dit heb je waarschijnlijk al eens gedaan. Zo niet: grijp je kans! Je kindje vindt het heerlijk om samen te spetteren. Vergeet de zwemluiers niet als je een ‘bruin bad’ wilt voorkomen…
- Kinderboerderij. Hebben jullie een kinderboerderij in de buurt? Ga daar dan samen eens langs. Zo leert je kleine de dieren uit de boekjes in het echt kennen. Aai samen de lammetjes, voer de geiten en bewonder de pauw.
- Plassen stampen. Regent het buiten? Trek je dreumes oude kleren, een regenjasje en regenlaarsjes aan, ga naar buiten en stampen maar! Het zal je verbazen hoeveel lol je kleine heeft met rollebollen in plassen en modderpoelen. Maak je niet al te druk om vieze vlekken, dat was je er wel weer uit.
- Openbaar vervoer. Waar half Nederland een weerzin heeft tegen het openbaar vervoer, is het voor je kindje een waar avontuur. Een klein ritje met de trein, bus of tram is een hele beleving. ‘De wielen van de bus gaan rond en rond, rond en rond, rond en rond…’
- Buurtspeeltuin. Iedere buurt heeft er minstens één: een speeltuintje. Sommige buurten zijn voorzien van een prachtige speeltuin met verschillende speeltoestellen voor alle leeftijden. Heb jij dit geluk? Maak er gebruik van! Je baby vindt het fantastisch en het is nog gratis ook. Is de speeltuin bij jullie in de buurt wat kleiner? Geen probleem. Er is altijd wel een wipkip of een glijbaan, en laat dat nu één van de favoriete speeltoestellen van kindjes zijn. Veel plezier!
- Indoor speeltuin. In iedere uithoek zit wel een binnenspeeltuin. Hier kan je kindje in een veilige omgeving leren klimmen en klauteren met een zachte ondergrond. Meestal is er een aparte speelhoek voor baby’s en kindjes tot 2 jaar. Oh ja, reken er trouwens maar op dat jij ook alle klim en speelapparaten in moet…
- De dierenwinkel. Oké, het is niet de bedoeling dat jullie alle diertjes gaan aaien, maar er is een hoop te ontdekken in de dierenwinkel! Allerlei soorten vogels, konijntjes, hamsters, cavia’s, muizen, slangen… Je baby kijkt zijn ogen uit!
Ben je trouwens al eens uit eten geweest met je baby? Dit lijkt misschien een onmogelijke opgave, maar als je het op de juiste manier aanpakt, is het hartstikke gezellig. Natuurlijk moet je niet uitgebreid dineren, maar een lekkere, snelle hap (zonder voor- en nagerecht) moet zeker lukken! Zoek van tevoren een kindvriendelijk restaurant of lunchcafé uit. Deze hebben vaak faciliteiten om je kleine te verschonen en hebben soms zelfs speelgelegenheden voor je dreumes. Zorg dat je zelf ook wat afleiding op zak hebt. Neem zijn favoriete knuffel, boekje of speeltje mee, (of misschien zijn eigen handtas met inhoud?) en misschien kan je jezelf dan zelfs verwennen met dat heerlijke toetje…
Schattig én handig: een trekdier voor je kleine
Je kindje kan nu makkelijker lopen, maar zijn evenwicht is nog wat onstabiel. Hoe kan hij hier nu beter mee oefenen dan met een trekdier? Ziet er nog koddig uit ook.
Doen met je baby van 21 maanden oud
De objectpermanentie van je baby ontwikkelt zich steeds verder. Hij kan nu niet alleen onthouden dat iets er ook nog is als hij het niet kan zien, hij begrijpt ook dat het ergens anders kan liggen dan waar hij het voor het laatst heeft gezien. Dit betekent dat nu het uitgewezen moment is voor: verstoppertje spelen! De verstop-skills van je kleine zijn nog niet om over naar huis te schrijven, maar dat maakt het niet minder leuk. Goh, waar is mijn lieve kindje nu toch? Terwijl je dreumes middenin de kamer staat met zijn handjes voor zijn ogen. Als ik niks kan zien, kan niemand mij zien. Jou zoeken is je kindje dan weer wél heel goed in (met enige hulp dan). Er zijn ook verschillende speeltjes op de markt die de zoekkunsten van je kleine bevorderen. Wie niet weg is, is gezien!