Baby 20 maanden oud

Interesse in het toilet en logeren

Vader tilt baby van 20 maanden oud op, ze lachen allebei

Je baby van 20 maanden oud ontdekt dat jij meerdere keren per dag naar het toilet loopt om daar je ‘behoeften’ te doen. Hé, hoe zit dat eigenlijk? Je kindje is reuze nieuwsgierig en volgt je overal op de voet. Schattig, maar af en toe ook best vermoeiend... Jij kan wel een weekendje weg gebruiken.

Mijlpalen baby

  • Zit stevig op een kinderstoeltje
  • Eet steeds beter met een lepeltje
  • Toont interesse in toiletgedrag
  • Kan alleen spelen

Wist je dat...

…je humeur rond je eisprong op zijn best is? Hulpstukje van Moeder Natuur.

Ontwikkeling baby 20 maanden

Baby van 20 maanden oud toont interesse in toilet vanuit zindelijkheid

De meeste kindjes krijgen interesse in het toilet tussen de leeftijd van 18 en 24 maanden. Aangezien je baby 20 maanden oud is, is de kans groot dat hij erg nieuwsgierig is naar jouw toiletgedrag. Het aanbreken van ‘het grote moment’ kan echter nog wel even duren. Hoewel sommige kindjes er vroeg bij zijn, worden de meeste kinderen zindelijk als ze tussen de 2 en 3 jaar zijn. Vanaf die leeftijd kan je kindje namelijk het verband begrijpen tussen aandrang voelen en daadwerkelijk poepen en/of plassen, en kan hij dit ook duidelijk communiceren. Daarnaast is je dreumes tegen die tijd fysiek in staat zijn poep en plas op te houden en begrijpt hij waar hij zijn boodschap kan doen.

De interesse van je baby in jouw toiletgedrag heeft zo zijn voor- en nadelen. Aan de ene kant betekent het dat je over een tijdje verlost bent van de bergen luiers en verschoonmomenten. Tot ziens explosieluiers, luierbroekjes, zwemluiers of extra was. Aan de andere kant betekent dit dat je vanaf nu écht geen moment meer alleen bent. Je kleine is namelijk erg nieuwsgierig naar wat jij allemaal op het toilet uitspookt en wil niets liever dan met je meekijken. Dit is heel normaal. Je dreumes leert namelijk door jou te imiteren, zélfs als het om poepen en plassen gaat. Tijd voor een voorbereidend lesje zindelijkheid!

Als je baby 20 maanden oud is, kan je beginnen met het introduceren van een potje. Dit voelt voor je kleine meestal wat veiliger dan een groot toilet. Daarnaast kan hij hier gemakkelijk zelf op zitten. Zet het potje in de kamer en laat je kindje er een beetje aan ‘snuffelen’. Wat is dat nu eigenlijk, een potje? Laat je dreumes er een paar keer op zitten met zijn kleertjes aan en vertel wat hij op een potje kan doen. Probeer niet te pushen, maar geef je kindje de ruimte en tijd om alles op zijn eigen tempo te ontdekken. Merk je aan je kleine dat hij moet poepen of plassen? Zet hem dan al op het potje, mits hij dit niet te spannend vindt. Wie weet heb je een toevalstreffer! Zodra je merkt dat je kindje klaar is voor de volgende stap, kan je verdergaan met de zindelijkheidstraining.

Jouw leven met een baby van 20 maanden oud

Baby van 20 maanden oud gaat bij grootouders logeren

Hoe gaat het eigenlijk met jou? Lukt het opvoeden van je kleine dondersteen een beetje, of blijft het een continue strijd? Of het nu wel of wat minder gaat: het kan soms vermoeiend zijn. Hebben jij en je partner al eens nagedacht over een kleine pauze? Er even met zijn tweeën tussenuit. Hoewel het aan de ene kant stiekem best spannend is, kan een weekendje weg zonder je baby voor jullie allemaal een beetje rust creëren. Vind je de stap van een heel weekend te groot? Begin dan met een nachtje. Daarna kan je het uitbreiden naar twee of drie nachtjes.

Als je baby uit logeren gaat, breng hem dan naar een oppasadres dat hij goed kent, waar hij zich veilig en vertrouwd voelt en waar hij misschien al eens eerder heeft gelogeerd. Geef vertrouwde spulletjes mee van thuis: het muziekje waarbij je kleine altijd in slaap valt, zijn knuffels en tutteldoekjes, een nachtlampje, zijn speen, favoriet speelgoed en zijn slaapzakje of dekentje. Dit is niet alleen voor je kindje fijn, maar ook voor jezelf én de oppas.

Voor jou is het ook lastig om je kindje zo lang niet te zien en ‘achter te laten’. Het idee dat je dreumes zich veilig voelt en het naar zijn zin heeft scheelt heel wat stress. Mis jij je kleine heel erg? Spreek dan met de oppas vaste tijden af om te facetimen. Dan heb je een specifiek moment om naar uit te kijken en zie je je kindje toch elke dag even. Je kan ook vragen of de oppas af en toe wat foto’s en/of filmpjes stuurt. Dit is éxtra genieten voor jou en je partner en geeft jullie meteen wat geruststelling. En vergeet ondertussen niet te genieten van jullie tijd met z’n tweeën.

baby van 20 maanden oud zit op potje

Dit zijn de handigste plaspotjes

Nu je baby interesse heeft in poepen en plassen, is het tijd voor zijn eigen toilet. Welk potje past bij jouw kleine?

Bekijk potjes

Doen met je baby van 20 maanden oud

Ouders bekijken samen met hun baby van 20 maanden oud foto's

Bekijk samen met je baby eens foto’s en filmpjes van familieleden, vrienden en natuurlijk van jullie zelf. Als je ze alleen digitaal hebt, print de foto’s dan uit. Wijs de personen op de foto aan en vertel wie ze zijn. Dat is oma met een gekke, grote hoed op. En kijk, daar is Tante Kee met haar hondje Keesie, woef woef! Kijk ook eens of je kindje al wat personen herkent! Wie is dat? Ja, dat is oma, hé? Laat je dreumes ook lekker met de foto’s spelen. Zo leert hij wie wie is. Dit stimuleert niet alleen de taalontwikkeling van je kleine, maar zo leert hij ook het concept ‘relaties’.

Meer spelletjes voor je baby van 20 maanden >>

Volgende maand

Baby 21 maanden oud

Steeds meer woordjes en de leukste uitjes

Baby 21 maanden oud

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app