baby leren zitten

Als je baby leert zitten, gaat er een wereld voor hem open. Van bovenaf ziet alles er net iets anders uit. Bovendien heeft hij zijn handjes vrij, zodat hij de wereld nog beter kan ontdekken. Wanneer leert je baby zitten en hoe kan je hem hierbij helpen?

Leren zitten

Na maanden van tummy time heeft je baby genoeg spieren gekweekt om zijn hoofdje rechtop te houden. Meestal kan hij dit rond de 4 maanden. Tussen de 4 en 6 maanden krijgt hij ook het omrollen onder de knie.

Nu zijn nekspieren wat sterker zijn, kan je baby zich met zijn handen om je vingers optrekken tot half zittende of zittende positie. Houd hem hierbij op je schoot en ondersteun hem goed. De meeste baby’s kunnen het eerste half jaar nog niet zelfstandig zitten. Als je kleine zo’n 5 of 6 maanden oud is, lukt het misschien al om even zelf rechtop te zitten. Geef hem daarbij wel nog ondersteuning en laat het niet te lang duren.

In het begin heeft je baby nog wat moeite om zijn balans te houden en valt hij waarschijnlijk gemakkelijk om. Zorg dus altijd voor een veilige omgeving en een zachte ondergrond en blijf in de buurt. Als hij niet op schoot zit, kan je hem omringen met een zee van kussens. Of begin met oefenen in de hoek van een zachte bank. Zo bezeert je kindje zich niet als hij omvalt.

Zelfstandig rechtop zitten

Tussen de 6 en 9 maanden leert je baby om zelfstandig rechtop te zitten. De spieren in zijn rug, bovenlichaam en nek zijn dan genoeg ontwikkeld om zijn lichaam omhoog te houden. Je kleine zal vanaf nu proberen om zichzelf zonder jouw hulp omhoog te drukken tot hij zit. Het begint meestal met het oprichten van de borst, een soort mini push-up. De meeste baby’s gaan vervolgens op een van de volgende manieren zitten:

  • Vanuit buikligging richt hij zijn borst op. Hij draait zich op zijn zij en drukt zich met zijn armen omhoog tot hij op zijn billen zit.
  • Liggend op zijn buik trekt hij zijn knieën in. Met zijn handen zet hij zich af, zodat hij op handen en knieën terecht komt. Nu kan hij zijn billen naar achter laten vallen, zodat hij zit.

Als je baby eenmaal zit, heeft hij in het begin nog wat ondersteuning nodig van zijn armen. Langzaam leert hij zijn balans te houden zonder ondersteuning. De meeste baby’s leren tussen de 7e en 13e maand zelfstandig te gaan zitten. Zodra je baby kan zitten, is het een kwestie van tijd voordat hij al kruipend, staand of lopend het huis verkent.

Niet te vroeg laten zitten

Hoe meer hulp je baby krijgt bij het leren zitten, hoe sneller hij zichzelf wil optrekken tot hij zit. Pas wel op dat je hem niet te vroeg veel laat zitten. Als hij te vroeg veel tijd op zijn billen doorbrengt, kan dat zijn ontwikkeling belemmeren.

Hij heeft namelijk minder bewegingsvrijheid als hij zit en mist de work-out van bepaalde spiergroepen. Zo moeten zijn rugspieren zich nog voldoende ontwikkelen om te kunnen zitten. Bij te vroeg te veel zitten kan hij zich ook ontwikkelen tot billenschuiver. Je baby beweegt zich dan voort op zijn billen en slaat het kruipen over. Daarnaast is het vanuit een zit-positie moeilijk om te leren staan.

Het is goed om te bedenken dat iedere baby zich op zijn eigen tempo ontwikkelt. Je baby een handje helpen en stimuleren is fijn en heel goed. Blijf daarbij wel altijd kijken naar je kindje en houd in de gaten of hij klaar is voor de volgende stap. Zijn rugspieren moeten namelijk sterk genoeg zijn om zijn lijf rechtop te houden.

Is je kindje klaar voor zijn eerste hapjes? Dan kan dat een goed moment zijn om te beginnen met de ‘zittijd’. Vanuit een wipstoeltje kan hij alles goed zien en kan jij hem bovendien goed in de gaten houden. Zet je baby pas in zijn kinderstoel als hij goed zelfstandig rechtop kan zitten.

Tips om je baby te helpen met leren zitten

Wil je je baby spelenderwijs helpen bij zijn ontwikkeling en het leren zitten? De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

  • Tummy time. Door tijd op zijn buik door te brengen, traint je kindje de spieren die hij nodig heeft om te leren zitten.
  • Optrekken tot zit. Kan je baby zijn hoofdje omhoog houden? Dan kan je zijn nekspieren verder trainen door hem vanuit rugligging zachtjes aan zijn armpjes op te trekken tot zit. Vergeet niet de gekke bekken en rare geluiden. Je kleine zal het prachtig vinden.
  • Paardje rijden. Zet je kindje op je schoot met zijn gezicht naar je toe, houd hem vast bij zijn romp en beweeg hobbelend met je benen op en neer. ‘Een damespaard, een damespaard, een damespaard gaat zo…’
  • Handjes vasthouden. Heeft je kindje nog moeite om zijn balans te houden tijdens het zitten? Dan kan je hem helpen door zijn handen vast te houden. Zing ondertussen leuke liedjes en beweeg zijn handen op en neer.
  • Balspelletje. Is je baby zover dat hij zelfstandig kan zitten? Ga dan tegenover hem zitten en rol een bal naar hem toe. Zo laat je hem zijn evenwicht ontdekken.
  • Genoeg ruimte. Zorg voor genoeg speelruimte voor je baby. Als hij eenmaal goed kan zitten duurt het niet lang meer voor hij zich gaat optrekken en begint te kruipen. Misschien tijgert hij zelfs al. Geef hem dus de ruimte om de wereld te ontdekken.
  • Helpen bij evenwicht. Zit je kindje nog wat wiebelig? Laat hem dan op een speelse manier zien hoe hij stevig kan zitten. Help hem om in evenwicht te blijven als hij heen en weer wiebelt en bijna omvalt.
  • Torens bouwen. Bouw samen torens terwijl je kindje zit. Je kleine merkt al gauw: omgooien is het leukst!