Ouders spelen met hun kind babyspelletjes

Met je baby spelletjes spelen is een van de leukste dingen die er is. Het is niet alleen gezellig, maar zorgt ook voor een goede band tussen jou en je kleine. Daarnaast helpt het je kindje bij de ontwikkeling. Genoeg redenen om leuke baby spelletjes te doen. Dit zijn de leukste kinderspelletjes voor jou en je baby van 0 tot 12 maanden oud. Veel speelplezier!

Wat zijn baby spelletjes?

Baby spelletjes zijn spelletjes en activiteiten die je kan doen met je baby van 0 tot 1 jaar. De spelletjes zijn nog niet ingewikkeld, maar helpen je kind om zich op verschillende gebieden verder te ontwikkelen.

In de eerste weken kan je nog niet écht met je baby spelletjes spelen. Je kleine is zich nog volop aan het ontwikkelen. De hersenen moeten nog groeien en de motorische vaardigheden zijn in volle ontwikkeling. Verwacht dus niet dat je baby een spel meteen snapt, leuk vindt of kan. Probeer het op een later moment gewoon opnieuw. Wie weet is het dan ineens het favoriete spel van je baby.

Waarom met je baby spelletjes spelen?

Met je baby spelletjes spelen is om verschillende redenen leuk én nuttig. Het helpt je kindje bij de volgende dingen:

  • De ontwikkeling van de hersenen. Door spelletjes te doen, leert je baby veel nieuwe dingen. Het zorgt voor nieuwe ervaringen en nieuwe verbanden leggen. Je baby leert heel veel door herhaling: hierdoor gaat je kind patronen ontdekken en herkennen. Speel favoriete spelletjes dus gerust vaak.
  • De motorische ontwikkeling. Bij veel baby spelletjes en activiteiten moet je baby zich lichamelijk inspannen. Hierdoor helpen deze spelletjes bij de motorische ontwikkeling. Denk maar aan omrollen, grijpen, en klappen. Maar ook de fijne motoriek wordt vaak meegenomen in spelletjes, zoals de pincetgreep.
  • De sociaal emotionele ontwikkeling. Samen spelen, samen delen gaat nog niet helemaal op voor je baby. Toch zorgt samen met je baby spelletjes spelen voor een goede band tussen jullie. Je legt hiermee een basis voor de rest van het leven. En als je kindje wat ouder is, helpen spelletjes om samen te spelen (én te delen).
  • De taal- en spraakontwikkeling. Veel activiteiten en spelletjes draaien om klanken, geluiden en melodieën, zoals voorlezen en samen liedjes zingen. Hiermee moedig je de taalontwikkeling van je baby aan.
  • Ontspanning. Met je baby spelletjes spelen werkt ontspannend. Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jou.

Veiligheid voorop

Zorg tijdens de activiteiten altijd voor een veilige omgeving. Dwing je baby daarnaast niet om iets te doen wat je kindje niet wil of nog niet kan. Ontwikkelen gaat op een eigen manier en in een eigen tempo. Maak jij je zorgen over de ontwikkelingen van je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts.

Baby spelletjes per maand

Hieronder staan verschillende baby spelletjes onderverdeeld naar de leeftijd van je baby. Natuurlijk kan je de spelletjes ook in andere maanden spelen. Zo is kiekeboe altijd leuk en komt er ook geen eind aan de pret van liedjes zingen. Let bij het spelen van spelletjes met je baby vooral op de ontwikkeling en interesses van je eigen kindje.

Baby spelletjes maand 0

Baby spelletjes staren

Oogappel

De eerste maand na de geboorte kan je baby nog niet goed zien. De ogen hebben zich namelijk nog niet helemaal ontwikkeld. Je baby ziet scherp tussen zo’n 20 tot 30 cm afstand. Je kan de oogspieren en het zicht trainen door je kind jou te laten volgen met zijn ogen. Houd je gezicht dicht bij het hoofd (op20 tot 30 cm afstand) en beweeg langzaam heen en weer. Je baby zal proberen jouw gezicht goed in de gaten te houden en je proberen te volgen. Waarschijnlijk lukt dit nog niet zo goed, maar dat geeft niets. Jullie kunnen dit eindeloos samen oefenen.
Goed voor: ontwikkeling zicht en oogspieren van je baby

Knuffelkont

De eerste weken moeten jullie nog erg aan elkaar wennen. Huid-op-huidcontact is belangrijk voor een goede band tussen jou en je baby. Ook huid-op-huidcontact met je partner is voor je baby prettig en geeft een veilig gevoel. Neem dus regelmatig de tijd voor dit baby spelletje. Knuffel elkaar uitgebreid en geniet van die zachte babyhuid.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, veilig en vertrouwd gevoel

Rondleiding door het huis

Je baby geniet van jouw aanwezigheid en aandacht en vindt niets lekkerder dan in jouw armen liggen. Toch spelen nieuwsgierigheid en nieuwe dingen ontdekken ook een grote rol. Neem je kind daarom op je arm en geef een rondleiding door jullie huis. Ga alle kamers langs, loop door de tuin of ga voor het raam staan. Vertel wat er allemaal te zien is. Alles goed zien lukt nog niet, maar het luisteren naar je stem maakt je baby rustig.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby

Baby spelletjes maand 1

Baby spelletjes baby massage

Gekke bekken trekken

Onderzoek wat je kleine vrolijk maakt: trek gekke bekken en maak rare geluiden. Pak verschillende knuffels en beweeg ze vrolijk (maar rustig) heen en weer. Of schud eens goed met de rammelaar. Zodra die ogen gaan stralen en die tandeloze lach tevoorschijn komt, weet je dat je goed zit.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, ontwikkeling zicht, ontwikkeling gehoor

De baby-spa

Zijn jullie toe aan wat ontspanning? Geef je kleine een babymassage. Zo heb je alle aandacht voor elkaar en leer jij je kindje goed kennen. Bouw de massage rustig op en zorg voor een warme omgeving met weinig prikkels. Je baby zal genieten! Wil je de massage zo prettig mogelijk afsluiten? Trakteer je kindje na de massage op een plons in de Tummy tub of in bad, of stap samen onder de douche. Het warme water zorgt niet alleen voor nóg meer ontspanning, maar spoelt ook de olie af. Kleine tip: houd een schone doek bij de hand. Als je baby zo ontspannen is, wil er nog weleens wat uitfloepen.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, ontspanning, zintuigen

Ik zie, ik zie, wat jij nu ook ziet!

Teken leuke gezichtjes op je vingers of gebruik vingerpoppetjes. Leg je baby op de rug en breng je vingers langzaam in het zicht van je kind. Wacht tot de ogen op de poppetjes gericht zijn. Stel de poppetjes langzaam een voor een voor door je vinger iets naar voren te buigen en hierbij te praten. Wacht tot je kind reageert op de kennismaking en begin dan een leuk gesprek. Je baby kan de poppetjes waarschijnlijk nog niet goed volgen met de ogen, maar vindt ze vast reuze interessant.
Goed voor: ontwikkeling zicht

Baby spelletjes maand 2

Baby spelletjes babyzwemmen

Spetter, Pieter, Pater, lekker in het water

Ben jij van onder weer helemaal genezen? Ga dan lekker zwemmen met je baby. Dit is voor jullie allebei een ontspannende activiteit en herinnert je kleine aan de veilige, warme baarmoeder. Daarnaast is babyzwemmen ook nog eens goed voor de motorische ontwikkeling én is samen spetteren gewoon hartstikke gezellig. Wacht wel even met zwemmen tot je baby 2 tot 3 maanden oud is. Dan houdt je kindje zichzelf beter warm en zijn ziekteverwekkers een minder groot risico.
Goed voor: motorische ontwikkeling, band met jou

Er was eens… een vorm!

Nu je kleine kleuren goed ziet, is het perfecte moment aangebroken voor boekjes. Het lijkt misschien wat vroeg. Toch helpen voorlezen en boekjes kijken nu al bij de taalontwikkeling. Kies een boek met veel kleurrijke plaatjes, foto’s of vormen en vertel je baby wat er allemaal te zien is. Wijs alles aan en voel samen aan het boek. Je kindje kan het verhaal niet volgen, maar dat geeft niets. Met alle zintuigen het boek ontdekken is net zo belangrijk. Geniet van deze momenten, zo hebben jullie samen de grootste lol.
Goed voor: taalontwikkeling, ontwikkeling zicht

Liedjes zingen

Jouw stem maakt je baby rustig én muziek maakt je baby rustig. Jouw stem die muziek maakt is dus de perfecte combinatie voor je baby. Je hoeft geen goede zanger te zijn: het neuriën van verschillende tonen vindt je kleine al heerlijk om naar te luisteren. Jouw gezang helpt bij de taal- en spraakontwikkeling. Ook leert je kindje verschillende toonhoogtes en ritmes kennen. Probeer verschillende liedjes, ritmes en toonhoogtes uit om te kijken waar jouw baby het liefst naar luistert.
Goed voor: taal- en spraakontwikkeling, gehoor, ritmegevoel

Baby spelletjes maand 3

Het ongewone gewone ontdekken

Je kleine gaat steeds meer letten op de omgeving en ontdekt veel nieuwe dingen. Sta daarom tijdens jullie dagelijkse wandeling buiten eens wat langer stil. Zo kan je baby de omgeving rustig in zich opnemen. Jullie horen de vogels fluiten, de wind op jullie gezicht en zien de grote vormen van de bomen. Voor jou zijn dit allemaal normale dingen, maar voor je kleine is het een heel nieuwe ervaring. Al die dansende blaadjes in de bomen zijn als een reusachtige babymobiel.

En als je toch buiten loopt, bind dan wat mooie blaadjes, takjes of bloemetjes aan een draadje. Hiervan maak je een mobiel voor boven de kinderwagen. Zorg er wel voor dat je kindje niet bij je eigengemaakte mobiel kan.
Goed voor: ontwikkeling zintuigen (zicht, tast, gehoor, reuk)

Uit de (kleding)kast

Drie maanden na de bevalling wordt het misschien wel weer eens tijd om je oude kledingkast in te duiken. Wat waren jouw favoriete kledingstukken voor je zwangerschap? Laat ze zien aan je baby en voel samen aan de verschillende stoffen. Wrijf bijvoorbeeld die zijden rok of zachte trui langs de buik en wang van je baby en vertel wat er allemaal te voelen is. Voor je baby een fantastische, nieuwe ervaring.

Let wel op de soort stof: je baby stopt alles in de mond. Kledingstukken met bijvoorbeeld kleine kraaltjes en pailletten kan je nog beter even laten liggen.
Goed voor: oog-handcoördinatie, tastgevoel, zintuigen, fijne motoriek

Komt een muisje aangelopen

Komt een muisje aangelopen… zo in [naam van je kindje]’s nekje gekropen!” Terwijl je dit zegt, ‘loop’ je met je vingers over het lijf van je baby. Begin bij de handen en eindig in de nek, waar je zacht kietelt. De eerste keer vindt je baby dit misschien een beetje spannend. Maar na een tijdje wordt er gegierd van het lachen als jullie het spelletje gaan spelen. Wissel eens af van ‘looproute’: ga de ene keer van de voeten, via de buik naar boven en de andere keer van de handen via de armen naar de hals. Succes verzekerd! Dit baby spelletje is ook een heel goede manier om je kindje af te leiden tijdens het verschonen… Merk je dat je baby het niet prettig vindt? Houd dan op met dit spelletje.
Goed voor: tast, bewustzijn van lijfje, oorzaak en gevolg

Baby spelletjes maand 4

Baby spelletjes kietelen

Sleeën zonder sneeuw

Als je baby 4 maanden oud is, lukt het vrij goed om zelf het hoofd omhoog te houden. Ook krijgt je kindje het bovenlijf wat van de grond. Nu is het leuk om met je kleine te ‘sleeën’. Leg je kindje op de buik op een groot stuk karton of op een kleed. Beweeg het karton of kleed daarna rustig naar voor en naar achter. Je baby kent dit gevoel nog niet. Het is een goede voorbereiding op het kruipen en geeft een idee van ruimte. Beweeg je kleine trouwens niet te snel heen en weer om schrikmomenten te voorkomen. Kan je baby het hoofd nog niet goed omhooghouden? Wacht dan nog even met dit baby spelletje.
Goed voor: grove motoriek, ruimtelijk inzicht, bewegen/evenwicht

Let’s roll, baby

Vindt jouw baby omrollen lastig? Dan kan je hierbij helpen. Ook als je baby wel al goed omrolt, blijft dit een leuk baby spelletje. Leg je kleine op de buik op een kleed en leg een speeltje naast het hoofd, nét te ver om te kunnen pakken. Je baby zal dit toch proberen en rolt misschien wel naar het speeltje toe.

Je kan extra helpen door het onderlijf van je kind voorzichtig de goede richting op te draaien. Als je baby een beetje op de zij ligt, kan je het hoofd met twee vingers licht van de grond tillen. Dan draait het bovenlijf mogelijk vanzelf mee. Je baby krijgt dan een idee hoe de beweging in elkaar steekt. Rol je kindje vervolgens rustig verder tot de rand van het kleed. Je baby vindt het namelijk erg leuk om de wereld vanuit een andere hoek te bekijken.
Goed voor: grove motoriek, ruimtelijk inzicht

Geurenfeest

De neus van je baby is erg gevoelig. Test het reukvermogen daarom eens met een geurenfeestje. Neem je kleine op schoot en verzamel verschillende geuren. Bijvoorbeeld een banaan, stukje citroen, stukje sinaasappel, stokje vanille of een klein bloemetje. Laat je baby de geuren een voor een ruiken. Dit is een geweldige, nieuwe ervaring en ook jij kan meegenieten. Je baby kan een geur namelijk erg grappig vinden en in de lach schieten. Je baby kan er ook van schrikken en je met grote, verbaasde ogen aankijken of het hoofd wegdraaien. Herhaal dit baby spelletje over een aantal weken nog eens om te kijken of je kindje anders op de geuren reageert. De reuk is namelijk nog volop in ontwikkeling.
Goed voor: reuk

Baby spelletjes maand 5

Baby spelletjes kiekeboe

Kiekeboe: actie reactie

Je baby leert steeds beter dat een actie een gevolg heeft. Daarom is het nu extra leuk als er iets onverwachts gebeurt. Dus: kiekeboe erop los. Je kan natuurlijk de bekende soort met je handen doen, maar er zijn nog meer vormen. Verstop je buiten het zicht van je kleine en kom plotseling omhoog met een blij of verbaasd gezicht.

Als je baby aan dit spelletje gewend is, kan je steeds meer verschillende gezichtsuitdrukkingen laten zien. Wissel ook eens van verstopplek: duik achter een stoel vandaan, doe de deur open en dicht, leg een doek over je gezicht en laat je baby die eraf trekken. Of leg juist een doek over het gezicht van je baby en trek hem er zelf af. Wedden dat dit voor lachbuien zorgt?
Goed voor: oorzaak en gevolg, verbanden leggen

Geluidshow

Je kleine vindt verschillende geluiden nu erg interessant. Laat je verschillende geluiden horen en laat je zien wat het geluid maakt? Dan kan je baby het verband leggen tussen een geluid en de geluidsbron. Verzamel verschillende voorwerpen, zoals een rammelaar, een speeltje met piepjes erin en een krakend papiertje. Ga naast je kindje zitten en laat de geluiden een voor een horen. Ondertussen laat je zien welk voorwerp het geluid maakt. Leg de ‘geluidsveroorzaker’ daarna in de handen van je baby en maak samen het geluid. Je kind zal versteld staan van zichzelf en het uitgieren van pret.
Goed voor: oorzaak en gevolg, gehoor

Tour de baby

Je baby is druk bezig met het trainen van de spierkracht en vindt het heerlijk om fietsbewegingen te maken met de benen. Jij kan daarbij helpen. Leg je kleine op de rug. Pak de enkels vast en maak langzaam draaiende bewegingen met de benen. Wissel de beweging af door de knieën dicht naar de borst te brengen en de benen daarna ver uit te strekken. Verander ook eens van ritme. De fietsbewegingen versterken de benen en buik, wat straks goed van pas komt bij het zitten, kruipen en lopen. En je stoomt je kind natuurlijk alvast klaar voor een oer-Hollandse gewoonte: fietsen.
Goed voor: grove motoriek, kracht

Wist je dat...

Hoe je baby kiekeboe speelt, hangt af van de leeftijd

Kiekeboe is een spelletje dat je baby lange tijd leuk vindt. Ook is het een mooie manier om te zien hoe je kindje zich ontwikkelt. In dit filmpje zie je hoe baby’s van verschillende leeftijden reageren op kiekeboe spelen.

Baby spelletjes maand 6

Baby spelletjes vliegtuigje

Babyachtbaan

Je baby kan het hoofd inmiddels goed omhooghouden en is aan het oefenen om controle te krijgen over het bovenlijf. Je helpt de grove motoriek te verbeteren met de ‘babyachtbaan’. Leg je kleine op een kussen of grote (fitness)bal en rol deze naar voren en achteren. Houd je kind hierbij bij de heupen vast. Dit helpt bij het ontdekken van nieuwe bewegingen en is ook nog eens hartstikke leuk.
Goed voor: bewegen, kracht, grove motoriek

Baby sit-ups

Leg je baby op de rug, bijvoorbeeld op je schoot of naast je op de bank (let op dat eraf rollen niet mogelijk is). Pak je kindje vast bij de handen en trek langzaam omhoog in zit. Laat je baby daarna langzaam terug op de rug zakken. Herhaal dit een paar keer. Dit spelletje zorgt voor sterkere nekspieren. Maak het spelletje nog leuker door iedere keer dat je kind omhoogkomt een gek geluid te maken. Dat zorgt zeker voor een brede lach.
Goed voor: motorische ontwikkeling, tummy time, omrollen

Brokkenpiloot

Je baby vindt vliegtuigje spelen ontzettend leuk en de overgangsreflexen helpen hierbij. Ga op je rug liggen, trek je benen op en leg je baby op je schenen. Waarschijnlijk zie je datje kindje de armen en benen automatisch uitstrekt en het hoofd optilt. Beweeg je kleine voorzichtig heen en weer. Lekker vliegen!

Er zijn natuurlijk veel versies van vliegtuigje spelen. Laat je kleine bijvoorbeeld door de hele kamer vliegen. Houd je baby met twee handen vast bij het bovenlichaam en loop de hele kamer door. Pas wel een beetje op: er wil nog weleens wat uit de mond van je baby floepen…
Goed voor: kracht, motoriek, overgangsreflexen

Baby spelletjes maand 7

Baby spelletjes bellenblaas

Bellenblazen

Je baby heeft steeds meer interesse in de omgeving. Ook kan je kindje beter naar voorwerpen graaien én het hoofd goed draaien. Bellenblazen is een leuke activiteit om nu met je baby te doen. Neem je kleine op schoot en blaas heel veel bellen. Er valt een heleboel te zien met al die kleurrijke bellen die rondzweven. Ook geeft dit de kans om ernaar te grijpen. Win-win.
Goed voor: oog-handcoördinatie, motoriek

Klap eens in je handjes

Klap eens in je handjes, blij blij blij. Op je boze bolletje, allebei. Handjes in de hoogte, handjes in je zij. Zo varen de scheepjes voorbij.’ Als je baby 7 maanden oud is, wordt de motoriek steeds beter en lukt het je kind om in de handen te klappen. Het liedje ‘Klap eens in je handjes’ is nu dan ook perfect om beter te leren klappen op een leuke, speelse manier. Lekker samen zingen, klappen en lachen.
Goed voor: oog-handcoördinatie, motoriek, ritmegevoel

Dancing queens and kings

Je baby is af en toe al flink aan het bouncen, maar wat is er nu leuker dan sámen lekker swingen? Leg je kleine met de buik op je arm en houd je hand op zijn of haar rug. Zit je kindje liever overeind? Dan kan je je dansmaatje ook op je heup of in ‘zitstand’ vasthouden met het gezicht naar voren. Zet vrolijke muziek aan en dansen maar!
Goed voor: ritmegevoel, ruimtelijk inzicht

Baby spelletjes maand 8

Babyspelletjes spetteren met water

Waterfestijn

Je baby wordt steeds sterker en is flink aan het trappelen met de benen. Combineer dit met wat water en jullie hebben een groot waterfestijn. Vul een babybadje met een laagje water en zet je baby er in zitstand in. Kan je kindje nog niet zelfstandig zitten? Neem je kindje dan in bad op schoot. Laat zien hoe je met water spettert. Misschien wordt er wel vanzelf met de benen getrappeld. Hoe meer en hoe harder het getrappel, hoe hoger het water komt. Doe je dit spelletje vaker? Dan ontdekt je baby dat de spetters door het getrappel van de eigen benen komen. Je kind een harde schaterlach, jij een gesmolten hart.
Goed voor: oorzaak en gevolg, grove motoriek, verbanden leggen

Rockstar

Potten, pannen, deksels, doosjes… Laat je baby zien hoe je geluid kan maken door met je handen op de potten en pannen te slaan, of gebruik een houten lepel. Je kan lekker samen jammen of je baby de sterren van de hemel laten drummen. Pak er zelf gerust een ander instrument bij of zing mee. Je kindje ontdekt zo dat door bewegingen geluid kan ontstaan. Laat ook eens zien en horen dat grote pannen een ander geluid maken dan kleine bakjes: dat is (te) gek!
Goed voor: oorzaak en gevolg, fijne motoriek, oog-handcoördinatie, ritmegevoel

Fladderend vlindertje

Je baby krijgt steeds meer controle over de bewegingen. Moedig hierbij aan door samen vlindertje te spelen. Ga met je benen wijd op de grond zitten en zet je baby tussen je benen in (met het gezicht van je af). Lukt zelfstandig zitten nog niet goed? Laat je kind dan met de rug tegen je aan leunen. Pak de handen van je baby, spreid de armen en fladder ermee. Zeg: “Kijk! Je bent een vlindertje. Kijk eens hoe goed je kan fladderen!” Je kleine zal het leuk vinden. Jouw enthousiasme en de nieuwe beweging met de armen moedigen aan om zelf ook de armen te bewegen. Als je dit spelletje vaker speelt, leert je kindje zelf ‘fladderen’.
Goed voor: motoriek

Baby spelletjes maand 9

Babyspelletjes in spiegel kijken

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Je baby is erg geïnteresseerd in menselijke gezichten en kijkt dan ook graag naar jouw gezicht. Heb je jouw kleine al kennis laten maken met het eigen gezicht? Neem je kindje op de arm en kijk samen in de spiegel. Zeg: “Wie is dat? Dat is [Naam van je baby]!” en wijs naar je kindje in de spiegel. Je kleine zal zichzelf bewonderen, maar beseft nog niet dat hij of zij het zelf is. Voor je baby is het gewoon een andere baby.

Niet veel later zal je baby ook jou zien in de spiegel. Huh? Mama/papa staat toch achter me?! Je kindje kijkt waarschijnlijk verwonderd heen en weer van zichzelf naar jou en naar je spiegelbeeld. Als je dan ook nog gaat praten is de verbazing compleet: Hoe kan dit?
Goed voor: verbanden leggen, bewustzijn van eigen ‘ik’

Paardje in galop

Wie kent hem niet van vroeger: alle mogelijke varianten van Paardje in galop. Zet je kleine op je schoot en beweeg al zingend je knieën op en neer: “Hop hop hop, paardje in galop. Over velden, over wegen, komen we [naam van je kindje] tegen. Hop hop hop hop hop, paardje in galop.” Wissel af met ‘het racepaard’, ‘de boerenknol’ en ‘gat in de weg’. Brede lach en twinkelende ogen is het resultaat.
Goed voor: taal- en spraakontwikkeling, bewegen, motoriek

Voer voor je hoedenplank

Iedereen heeft wel een paar gekke hoeden of mutsen in huis die je op je hoofd kan zetten. Leg ze allemaal klaar en zet ze om de beurt op je hoofd. Je baby vindt dit erg grappig. Laat je kleine de hoed of muts van je hoofd pakken en weer op je hoofd zetten. Of zet de hoed of muts op het hoofd van je baby en kijk of het je kleine hem er zelf af kan pakken.
Goed voor: diepte zicht, oorzaak en gevolg, motoriek

Baby spelletjes maand 10

Babyspelletjes trompetteren

Trompetconcert

Deze Gouwe Ouwe kent bijna iedereen: trompetteren. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is je mond en je baby. Maak er een echte show van: “Ja, ja dames en heren. Hier is de bekende trompetspeler Mama/Papa, met een nieuw liedje: de trompetbuik. Daar kom ik…!” Zet je mond op de buik van je baby en blaas heel hard, met geluid. Dit kietelt én klinkt ook nog eens heel gek. Lachen, gieren, brullen geblazen.

Trompetter ook eens op de handen, wangen, onder de voeten of in de nek. Zo blijft het iedere keer spannend wat er gaat gebeuren. Doe dit spelletje niet te lang achter elkaar. Het is voor je kindje een inspannend spel en kietelen kan voor sommige kindjes nog te heftig zijn. Merk je dat je kleine het niets vindt of het zat is? Hou dan op en probeer een ander spelletje.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, bewustzijn eigen ‘ik’ en lijfje

Schuimparty

Je baby is nog steeds volop aan het ontdekken. Welk baby spelletje moedigt dit beter aan dan een… schuimparty? Spuit wat scheerschuim voor je kindje op tafel of in een lege badkuip. De veranderende vorm bij het aanraken van het schuim is nieuw voor je kleine. Een echte ontdekking. Een schuimparty in bad is natuurlijk ook één groot feest. Maak gekke kapsels of een schuimbaard of verander je baby in een kabouter met puntmuts. Hou je camera klaar voor de leukste kiekjes.
Goed voor: oorzaak en gevolg, fijne motoriek

Wie het vindt, mag het hebben

De bekende vorm van kiekeboe heb je nu waarschijnlijk al vaak gespeeld. Daarom is wat afwisseling vast welkom. Je kindje ontwikkelt rond deze periode objectpermanentie. Dit betekent dat objecten onthouden kunnen worden zonder ze te zien. Je baby heeft nu waarschijnlijk favoriet speelgoed of een lievelingsknuffel en kan deze herkennen én onthouden. Hier kan je heel goed verstoppertje mee spelen. Verstop het speeltje onder een deken en laat je kleine het speeltje zoeken. Lukt het niet om hem te vinden? Laat dan zien dat je baby de deken kan optillen. Tadaa, daar is het speeltje!

Wordt een deken te makkelijk of ‘saai’? Zet dan drie bakjes naast elkaar en verstop het speeltje onder een van de drie bakjes. Laat duidelijk zien onder welk bakje je het speeltje verstopt: ‘Kijk, ik leg het speeltje onder dit bakje.’ Nu mag je baby zoeken. Wordt ook dit spelletje te makkelijk? Laat dan niet zien onder welk bakje je het speeltje verstopt en laat je baby helemaal zelf zoeken.
Goed voor: objectpermanentie, oorzaak en gevolg

Baby spelletjes maand 11

Babyspelletjes blokkentoren

De toren van Pisa

Je baby kan zelf nog geen blokken op elkaar stapelen, maar kan een blokkentoren al wél goed omgooien. Neem je kindje op schoot en stapel een paar blokken op elkaar. Laat je kleine de toren omverduwen en bekijk samen wat er gebeurt. De toren valt om, de blokken rollen weg en er ontstaat ook nog eens een fantastisch geluid van blokken die op de grond vallen. Stapel de blokken weer op elkaar en laat je baby de toren weer omgooien. Herhaal dit spelletje regelmatig. Hoe vaker je het spelletje speelt, hoe beter je kleine de toren om kan duwen.
Goed voor: oog-handcoördinatie, motoriek, oorzaak en gevolg

Baby Bootcamp

Is jouw baby al een echt klauteraapje? Dan is Baby Bootcamp het perfecte baby spelletje. Leg verschillende voorwerpen neer op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld kussens, een krukje en een kruiptunnel. Is het mooi weer? Leg de spullen dan gerust in de tuin of het park. Laat je baby lekker klimmen, kruipen en zich optrekken in eigen tempo. Door met je kleine mee te doen, versterk je jullie band.
Goed voor: grove motoriek, hechting, verbanden leggen

Wajang: schimmenspel

Je baby vindt bewegende patronen en vormen erg interessant. Iedere keer is er een verrassingsonderdeel: wat zal er straks gebeuren? Maak daarom samen jullie eigen schaduwvoorstelling. Neem je baby op schoot in een verduisterde ruimte en schijn met een zaklamp op de muur. Maak met je hand vormen, waarmee je verschillende schaduwen op de muur maakt.

Begin simpel, met golven of cijfers, en probeer daarna met je handen dierenfiguren te maken. Denk aan een giraf, konijn of een hond. Je kan er zelfs een leuk verhaal bij bedenken. “Kijk, de giraf heeft een hele lange nek en gaat blaadjes eten van de boom.” Help je kindje om ook schaduwen te maken met de eigen handen.

Baby spelletjes maand 12

Babyspelletjes feest

Smaken verschillen

Jouw kleine Robinson is een echte ontdekker en laat zich graag verrassen. Combineer dit met het ontdekken van vast voedsel en je hebt een leuk eetspelletje! Laat je baby iets lekkers zien, bijvoorbeeld een stukje komkommer, en verstop dit onder een theedoek. Laat je kindje de theedoek vervolgens optillen. Wauw, daar ligt het stukje komkommer! Een leuke manier om de objectpermanentie van je kindje extra te stimuleren.

Als je kindje wat ouder is, kan je dit spelletje nóg spannender maken. Doe verschillende soorten voedsel in verschillende bakjes met deksel. Laat je kindje de deksels van de bakjes halen en ontdekken wat er voor lekkers ligt te wachten. Smullen maar.
Goed voor: objectpermanentie, oorzaak en gevolg, fijne motoriek

Jouw handtas

Niets is interessanter dan jouw handtas, dat had je vast al gemerkt. Al die kleine frutsels die jij verzamelt zijn reuze interessant voor je baby. Maar ze zijn minder geschikt om mee te spelen en in de mond te stoppen. Geef je baby daarom een eigen handtas. Trek je oude handtas uit de kast en stop hier allerlei spulletjes in die jij ook in je tas hebt: oude klantenkaarten, een lege portemonnee, een (lege) stift, speelgoed, zakdoekjes enzovoort.

Neem de tas mee als jullie op pad gaan. Zodra je kindje zich verveelt, pak je de tas erbij en benoem je alles wat je kleine uit de tas tevoorschijn tovert. Deze tas vol verrassingen zorgt voor veel ontdekkings- en speelplezier. En je baby is even afgeleid.
Goed voor: fijne motoriek, verbanden leggen

Pakjes uitpakken

Je baby is 12 maanden. Dat betekent dat de eerste verjaardag eraan komt, gefeliciteerd! Je kleine wordt vast verwend met veel cadeaus. Je zal al snel merken dat het uitpakken van de cadeaus eigenlijk veel interessanter is dan de inhoud. De verrassing wat er in het papier zit, het scheuren en kraken van het papier en dat ook nog eens zelf met de handen ontdekken. Het uitpakken van cadeaus is dan ook een leuk baby spelletje dat je niet alleen op een verjaardag kan spelen, maar altijd.

Pak speelgoed in dat je kleine al heeft en laat het steeds opnieuw uitpakken. Iedere keer is je kindje weer benieuwd wat er in het papier zit. En iedere keer zorgt het weer voor een verrassing. Eindeloos veel speelplezier! Wil je je kindje op de verjaardag extra verwennen? Trakteer dan op een smash cake. Lekker kliederen.
Goed voor: hand-oogcoördinatie, objectpermanentie, fijne motoriek