Vrouw geniet van mama me time

Je hebt je werk, sociale verplichtingen, het huishouden, partner en natuurlijk je kinderen. Druk, druk, druk en je moet van alles. Je klaagt niet, maar af en toe zou het wel eens lekker zijn om wat tijd voor jezelf te hebben. Even niks aan je hoofd en lekker tot rust komen. Dan is mama me-time de oplossing!

Wat is mama me-time precies?

Mama me-time is tijd voor jezelf. Maar dan ook écht voor 100% voor jezelf. In deze tijd doe je niks dat ‘moet’, maar alleen waar je zelf zin in hebt. Precies zoals je had gedaan als je geen werk, sociale verplichten, huishouden, relatie of kinderen had gehad.

Mama me-time betekent niet dat je deze tijd alleen moet besteden. Je moet namelijk niks! Wil je het liefst iets samen met je partner, moeder of beste vriendin doen, omdat je dat het meest ontspannen en het leukst vindt? Doe dat dan gewoon, dit is jouw moment.

Zorg dat je niet gestoord kan worden. Communiceer duidelijk waar en wanneer jouw mama me-time plaatsvindt. Zet een groot kruis in je agenda en zeg gerust nee als iemand op dat moment iets van je wil. Je hoeft je nooit schuldig te voelen omdat je voor jezelf zorgt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Hoe maak je mama me-time?

Te druk voor mama me-time? Ongetwijfeld, maar denk ook aan het grotere plaatje. Iedereen heeft het namelijk nodig om af en toe de batterij op te laden. Als je dit niet doet word je steeds minder vrolijk, krijg je minder energie of kan je zelfs instorten. Dit gaat op den duurniet alleen ten koste van jezelf, maar ook van je werk, je partner of je kinderen. Daar heeft niemand wat aan!

Oké, het is makkelijk gezegd, want hoe maak je tijd die je niet hebt? Dat is inderdaad lastig, maar probeer het toch. Deze tips kunnen je helpen.

  • Neem een vrije dag op ‘zonder’ reden. Zo heb je een dag de tijd, terwijl de kinderen bij de opvang of op school zijn.
  • Vraag je partner een dag(deel) alleen voor de kinderen en het huishouden te zorgen.
  • Ga een weekend niet zelf op bezoek bij je ouders, maar vraag of ze willen oppassen op je kinderen.
  • Laat het huishouden een dagje versloffen. Het is geen ramp als je een keer niet stofzuigt en je de badkamer schoonmaken kan morgen ook nog wel.
  • Spreek met een vriendin of buurvrouw af dat jullie elkaars me-time steunen. Jij brengt je kinderen af en toe bij haar, en zij doet hetzelfde bij jou.

De 5 beste mama me-time tips

Je hebt even de tijd en kan lekker relaxen. Maar wat ga je doen? Hieronder onze top 5 tips:

1. Het ultieme zondagochtendgevoel

Als je kinderen uit logeren zijn, heb je de hele ochtend de tijd. Word voor de verandering eens niet wakker van je wekker of de babyfoon, maar gewoon omdat je uitgeslapen bent. Draai je gerust nog een keer om en geniet nog even van je warme bedje. Het kan nu!

Zodra je volledig uitgeslapen bent, wordt het tijd voor een ontspannen ontbijtje. Dit keer geen gehaaste boterham met kaas, maar een luxe broodje en verse jus. Als je daar zin in hebt natuurlijk, het is jouw (zondag)ochtend! Voor het eerst in weken heb je ook tijd voor de krant of je favoriete tijdschrift.

Je kan ook met je partner afspreken dat jullie ombeurten een weekend ‘dienst’ hebben. De ander mag dan uitslapen en hoeft zich niet druk te maken over de kinderen.

2. De sauna of een spa

Een sauna of spa is bedoeld om te ontspannen en jezelf op te laden. Je hoofd helemaal leeg maken en alleen maar relaxen. Precies waar mama me-time voor bedoeld is! Je kan in je eentje tot rust komen, of samen met je partner, moeder of beste vriendin. Totaal uitrusten in een relaxte omgeving en weer even tijd nemen voor iemand die je de laatste tijd (te) weinig hebt gezien.

Ga je liever niet naar een spa of vind je dat te veel gedoe? Dan kan je ook je eigen spa thuis creëren. Laat een warm bad vollopen met extra veel badschuim, steek wat kaarsjes aan, zet een muziekje op en ontspan! Lees een tijdschriftje of doe je ogen lekker dicht. Heb je geen bad? Ga dan voor deze ene keer extra lang onder de warme douche staan en geniet van het hete water op je lijf.

Vrouw geniet van massage en mama me-time

3. Ontspanning door inspanning

Sporten is ideaal om je hoofd even leeg te maken en je verstand op nul te zetten. Hoewel sporten op het moment zelf energie kost, krijg je er na afloop juist energie van. Bovendien slaap je er lekkerder door en voel je je beter. Een hoop voordelen dus! Het is niet voor niets dat bijna iedereen na het sporten blij is het gedaan te hebben.

Ben je niet zo’n sporter of heb je geen zin om je te erg in te spannen? Maak dan een stevige wandeling in de natuur. Dit is heerlijk rustgevend en nog gezond ook. Geniet onderweg van alle mooie dingen die je ziet.

4. Kijk een film of lees een boek

De klassieke vorm van mama me-time. Plof op de bank, gooi je benen omhoog en kijk een goede film. Of lees dat boek dat je al zolang wil lezen. Verlies jezelf in het verhaal en denk nergens anders aan. Even je eigen drukke chaotische leven verlaten en een andere wereld binnenstappen kan erg ontspannend zijn!

5. Een weekendje weg!

Heb je het geluk dat je een heel weekend de tijd hebt? Dan kan je er echt even tussenuit! Een weekendje weg kan je weer energie geven voor een heel jaar. Het leuke aan deze tip is dat je alle andere mama me-time tips hierboven ook kan opvolgen. Kan, want niks moet. Het is immers mama me-time en er is maar één iemand die bepaalt wat dat echt is, en dat ben jij.