Driewieler: het eerste fietsje van je peuter
Een driewieler is een goede manier om je peuter te laten wennen aan de beweging van fietsen. Je kindje hoeft nog geen balans te houden, maar oefent al wel met de trapbeweging. Dit maakt een driewieler het ideale eerste fietsje. Waar kan je op letten als je er een wil aanschaffen voor je peuter?
Wat is een driewieler?
Het woord zegt het al: een driewieler is een fietsje met drie wielen. Meestal heeft de fiets één wiel aan de voorkant en twee aan de achterkant. De trappers zitten vast aan het voorwiel. Jonge kinderen kunnen hier al vroeg op fietsen, omdat ze hun evenwicht niet hoeven te bewaren. Bovendien gaat op- en afstappen makkelijker dan op een loopfiets of een fiets met twee wielen.
Waarom een driewieler?
Een driewieler is niet alleen leuk speelgoed voor je kleine. Je peuter kan ook op een veilige manier oefenen met de beweging van fietsen. Zo traint hij de motorische vaardigheden die nodig zijn om te trappen en sturen tegelijk. Hierdoor zal je kleine later sneller leren fietsen op een ‘echte fiets’.
Als aanvulling op de driewieler kan je je peuter een loopfiets geven. Hiermee traint hij de vaardigheid om een fiets in balans te houden. Samen met de trapbeweging van de driewieler geef je je kleine zo een prima voorbereiding op het leren fietsen.
Vanaf welke leeftijd kan je kindje op de driewieler?
Gemiddeld kan je kindje overweg met een driewieler als hij 2 jaar is. Elk kind ontwikkelt zich anders. Het is dus goed mogelijk dat jouw kindje wat eerder of later toe is aan zijn eerste fietsje. Twijfel je of je peuter er klaar voor is, dan kan je bij de speel-o-theek of van een vriendje een exemplaar lenen. Je kleine kan er dan even op rijden om het te proberen. Je ziet dan vanzelf of hij er klaar voor is.
Om goed met dit speelgoed overweg te kunnen, heeft je kindje een aantal vaardigheden nodig:
- Kracht in de benen. Als je peuter goed kan lopen en rennen, heeft hij genoeg kracht in zijn beentjes om te kunnen trappen.
- Oog-handcoördinatie. Om te kunnen sturen is een goede oog-handcoördinatie nodig. Dit kan je testen door met een bal over te gooien. Als je kleine de bal kan vangen, is hij ook in staat om te sturen.
- Samenwerking tussen armen en benen. Op een driewieler moet je peuter trappen en sturen tegelijk. Probeer bijvoorbeeld eens of je kindje kan lopen en zwaaien tegelijk.
Varianten driewielers
Er bestaan verschillende varianten van de driewieler. Welke je kiest, hangt af van de leeftijd van je kind en je eigen voorkeuren. Daarnaast kan je kijken welke afstanden je kleine erop gaat afleggen. Dit zijn de meest voorkomende varianten:
Driewielerfiets
De driewielerfiets is de klassieke uitvoering: een kinderfietsje met drie wielen in plaats van twee. Deze variant is in diverse prijsklassen te verkrijgen. Plastic uitvoeringen kan je vaak in de speelgoedwinkel kopen voor weinig geld. Duurdere uitvoeringen vind je in fietsenwinkels. Deze gaan vaak langer mee en blijven beter in balans in de bocht.
Driewieler met duwstang
Sommige driewielers zijn uitgevoerd met een duwstang aan de achterkant. Hiermee kan je als ouder je kindje een beetje helpen, wanneer hij nog niet genoeg kracht heeft om te trappen.
Willen jullie wat verder weg met het fietsje, dan kan je je kleine vooruit duwen als hij moe wordt. Meestal kan je de trappers stilzetten als je de duwstang gebruikt, zodat je kindje zich er niet aan kan bezeren. Er zijn ook uitvoeringen met aparte voetensteuntjes, die je kind kan gebruiken als hij niet wil trappen.
Er bestaan ook afneembare duwstangen, waarmee je zelf kan kiezen of je de stang eraan zet. Zo kan je de driewieler ook af en toe gebruiken als alternatief voor de buggy, bijvoorbeeld voor een tripje naar de supermarkt.
Driewieler met bak
Vaak hebben driewielers voor kinderen een bak achterop, waar je kleine iets in kan vervoeren. Zo kan hij bijvoorbeeld een klein tasje meenemen als jullie met het fietsje bij oma op bezoek gaan.
Driewieler voor jongere kinderen
Voor wat jongere kinderen bestaan er driewielers met een overkapping, zoals bij een kinderwagen. Je kindje steunt dan vooral met zijn voeten op de trappers, zonder echt te fietsen. Met een duwstang kan je hem vooruit duwen. Je kindje zit stevig dankzij een iets hogere rugsteun en extra ondersteunende banden aan de voorkant van het zitje. Zo kan hij rustig wennen.
Kinderfiets 3 jaar met zijwieltjes
Als je op zoek bent naar een driewieler voor je peuter vanaf 3 jaar, kan je ook een kinderfiets met zijwieltjes overwegen. Dit is niet helemaal hetzelfde als een driewieler, maar geeft wel dezelfde stabiliteit. De zijwieltjes dienen dezelfde functie als het derde wiel van de driewieler. Zo kan je oudere peuter ook oefenen met fietsen.
Tips bij het gebruik van de driewieler
Als je een driewieler wil aanschaffen voor je kindje, kan je de volgende tips in gedachten houden:
- Let op dat je kindje goed bij de trappers kan. Driewielers zijn er in verschillende uitvoeringen. Het kan daarom gebeuren dat het zadel te lang is en je kleine met zijn voeten niet bij de trappers kan. Dat maakt het fietsen onnodig moeilijk.
- Kies voor stevigheid en veiligheid. Er zijn heel goedkope driewielers, maar deze zijn niet allemaal even veilig. Vooral in de bochten kunnen sommige fietsen uit balans raken en omvallen. Lees dus in ieder geval online wat gebruikerservaringen.
- Overweeg om een tweedehands driewieler te kopen. Als je graag een wat luxere driewieler wil voor je kleine, maar je budget is beperkt, kan je ook eens oriënteren op een tweedehands exemplaar. Veel peuters zijn na een paar jaar uitgekeken op hun driewieler, terwijl hij dan nog in prima staat is. Grote kans dus dat je een goed model vindt voor een zacht prijsje.
- Zorg voor een veilige omgeving. Je peuter kan ineens onverwacht hard rijden op zijn fietsje. Let er dus op dat hij niet zomaar een drukke weg op kan rijden. Als je kleine binnen rondrijdt, zorg dan dat hij geen huisdieren of kasten met breekbare spullen kan aanrijden.
- Koop een meegroeimodel driewieler. Er bestaan fietsjes die je al vanaf zo’n 9 maanden kan gebruiken. Deze kan je telkens aanpassen als je peuter ouder wordt. Zo gaat de fiets lang mee.
Auteur Fabienne Janssen Lok
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app