Peuter 28 maanden oud
Ik ben twee en ik zeg nee
Je kindje is bijna 2,5 jaar, dus het moment is daar: de peuterpuberteit is nu waarschijnlijk écht aangebroken. ‘Nee’ is een woord dat je zo’n 100 keer per dag hoort. Daar komt nog bij dat je kleine regelmatig om niets in een huilbui uitbarst en daarna ontroostbaar lijkt. Help! Hoe ga je daarmee om?
Mijlpalen peuter
- Doet anderen na tijdens het spelen
- ‘Fietst’ goed op een loopfietsje
- Eet steeds beter zelfstandig
- Stapelt zes blokjes op elkaar
Wist je dat...
…je peuter nog geen besef van tijd heeft? Zijn hersenen zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld om het concept ‘tijd’ te begrijpen.
Ontwikkeling peuter 28 maanden
Je kindje is bijna 2,5 jaar oud en dat is waarschijnlijk te merken ook. De peuterpuberteit is officieel aangebroken. Een vermoeiende, maar ook bijzonder leuke periode. Je kleine creëert steeds meer zijn eigen identiteit en wil zoveel mogelijk zelf doen. Hij begint zich af te zetten tegen jou, maar wel in een vertrouwde omgeving. Dit puberende gedrag is een goed teken: het betekent dat je kindje zich ontwikkelt én dat hij zich bij jou veilig genoeg voelt om de grenzen op te zoeken. Hoelang deze opstandige fase duurt, verschilt per kind. Wanneer de nee-periode aanbreekt en hoe intens deze is, verschilt ook per peuter.
Je verwacht het misschien niet, maar je opstandige peuter kan in sommige situaties juist verlegen worden. Er kan zelfs weer een vorm van eenkennigheid en verlatingsangst optreden. Je kindje wordt zich steeds bewuster van zichzelf. Hiermee groeit het besef dat hij een eigen persoon is, en dat anderen een oordeel over hem kunnen hebben. Dit kan hem onzeker en verlegen maken. Hij kan zich ineens heel klein voelen. Gelukkig is ook dit meestal een fase die vanzelf overgaat. Zolang je kleine zich hierdoor niet verdrietig of buitengesloten voelt, is er niets aan de hand. Met deze tips kan jij het zelfvertrouwen van je kindje vergroten >>
Rond deze leeftijd breekt ook de periode van de onverwachte huilbuien aan. Je peuter kan ineens in huilen uitbarsten, zomaar. Het water is te nat, de groene beker is niet blauw, of gewoon, omdat je de kamer binnenloopt. Daarnaast kan hij ineens panisch huilen als hij moet douchen, omdat hij bang is om door het afvoerputje te spoelen. Water doet dat immers ook! Meestal heeft een huilbui voor je kindje een hele logische verklaring. Je peuter kan zijn fantasie nog niet goed scheiden van de werkelijkheid, en zijn brein vult dingen die hij niet kan verklaren aan met fantasie.
Jouw leven met een peuter van 28 maanden oud
Zodra je kindje gaat ‘puberen’, vergt dat veel geduld en energie. Je kan je soms behoorlijk machteloos voelen. Deze opvoedtips kunnen je op weg helpen:
- Creëer regelmaat. Een vaste dagindeling geeft je peuter duidelijkheid en rust. Bereid je kleine daarnaast voor op verandering. Is hij lekker aan het spelen, maar moet hij zo naar bed? Speel even mee, vertel op tijd dat hij nog x minuten mag spelen, en dat jullie daarna een boekje lezen en lekker gaan slapen.
- Positieve aandacht. Probeer je te focussen op wat goed gaat, in plaats van nadruk te leggen op wat niet goed gaat. Heeft je peuter een hap gegeten? Moedig hem dan aan. Wil hij niet meer? Ga de strijd niet aan, maar probeer het een andere keer weer.
- Beloon ‘goed’ gedrag. Dit kan op verschillende manieren. Van even samen knuffelen, tot een boekje lezen of een spelletje doen. Aandacht geven aan je kindje is een mooie beloning.
- Stel grenzen en wees consequent. Maak goed duidelijk wat wel en niet wenselijk is en wees hier eenduidig in. Zo weet je kindje precies wat wel en niet kan.
- Betrek je kindje in keuzes, maar houd zelf de controle. Dit kan je doen door open vragen te vermijden en door geen ja-nee-vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld niet: wil je deze trui aan? Maar vraag: wil je de groene of gele trui aan? Zo betrek je je kleine bij het aankleden, maar houd jij de controle.
- Vermijd zware straffen. Geweld, zowel fysiek als mentaal, is nooit de oplossing.
Het opstandige gedrag van je peuter kan ook flink wat onenigheid tussen jou en je partner veroorzaken. Nu het echt op opvoeden aankomt, kunnen jullie erachter komen dat jullie hier misschien verschillende ideeën over hebben. Probeer met je partner in gesprek te blijven en sta open voor elkaars visie. Geef je partner voldoende ruimte voor de opvoeding en maak samen duidelijke afspraken. Dit komt niet alleen jullie relatie ten goede, maar ook aan de ontwikkeling van jullie kindje.
Knutselartikelen
Knutselen prikkelt de fantasie van je peuter en stimuleert daarnaast de fijne motoriek. En wat is er nu leuker dan samen een kunstwerk creëren?
Doen met je peuter van 28 maanden oud
Heeft je peuter al ontdekt dat hij een zwart figuur heeft dat hem altijd volgt? Dan is het tijd voor schaduwtikkertje. Ga op een zonnige dag samen naar buiten en laat zien dat alles een schaduw heeft, ook jullie. Misschien vindt je kindje dit spannend en probeert hij zich los te maken van dat donkere figuurtje dat hem achtervolgt. Leg uit hoe schaduwen ontstaan en maak er een spelletje van door op de schaduw van je kleine te gaan staan. Daarna moet hij jouw schaduw te pakken zien te krijgen. Ook leuk om te doen: figuren maken met jullie schaduw. Maak een rondje met je armen of neem een gekke pose aan.
Peuter 30 maanden oud
Een praatjesmaker die alles ‘zelluf’ wil doen
Naar peuter 30 maandenDownload onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app