Peuter 26 maanden oud

Veel slapen, of juist niet?

peuter van 26 maanden speelt met ouders op bed

Je kindje is alweer ruim 2 jaar oud en blijft je telkens verbazen met zijn ontwikkeling. Al die nieuwe vaardigheden kosten behoorlijk wat energie. Je kleine slaapt dan ook nog zo’n 13 uur per dag. Toch kunnen rond deze periode ook juist slaapproblemen ontstaan. Wat nu? Besteed voldoende tijd aan leuke dingen doen en ga er lekker samen op uit.

Mijlpalen peuter

  • Slaat twee tot drie bladzijden tegelijk om
  • Klimt de trap op met behulp van de trapleuning
  • Kan door een rietje drinken
  • Noemt zichzelf bij de eigen naam

Wist je dat...

…je de tandjes van je peuter vanaf zijn 2e jaar twee keer per dag moet poetsen? Melktandjes zijn dunner en minder sterk dan jouw tanden. Goed poetsen dus!

Ontwikkeling peuter 26 maanden

Vader brengt kind van 2 jaar naar bed om te slapen

Je kindje van 2 jaar ontwikkelt zich volop. Hij heeft dan ook nog steeds veel slaap nodig om alle nieuwe vaardigheden en indrukken te verwerken. De meeste 2-jarigen slapen gemiddeld 13 uur per dag: 11,5 uur ’s nachts en tussen de middag nog een dutje. Niet iedere peuter heeft nog behoefte aan een middagslaapje. Als je kleine overdag vrolijk en energiek is, krijgt hij waarschijnlijk voldoende slaap. Is hij juist hangerig, huilerig en snel geïrriteerd? Dan kan dit een teken zijn dat hij te weinig slaap krijgt. Rond deze leeftijd kunnen ook verschillende slaapproblemen om de hoek komen kijken. Gelukkig is dit meestal een fase en gaat het vanzelf weer over.

Nu je kindje 2 jaar is, is hij misschien klaar voor een echte grote jongens- of meidenkamer. Hierbij kan je de kamer helemaal aanpassen aan de behoeftes en interesses van je kleine. Houdt hij van lezen? Dan is een boekenkast handig. Ook kan je het ledikant vervangen met een peuterbed, als je kindje daaraan toe is. Merk je dat je peuter het allemaal wat spannend vindt? Doe het dan stap voor stap en laat hem wennen aan zijn nieuwe bed en kamer.

Gaat jouw peuter eigenlijk naar de peuterspeelzaal? Dit is een goede voorbereiding op de ‘grote’ school. Zo kan hij alvast wennen aan een vaste dagindeling, groepsactiviteiten en leert hij samen spelen met leeftijdsgenootjes. Ook leert je kindje kleine conflicten oplossen, rekening houden met anderen en voor zichzelf opkomen. Allemaal vaardigheden die hij straks nodig heeft op de basisschool. Heb jij je kleine al ergens ingeschreven? Zo niet, dan kunnen deze tips je misschien helpen bij je keuze voor een geschikte school.

Jouw leven met een peuter van 26 maanden oud

kind van 2 jaar voert een giraffe in de dierentuin

Je peuter is alweer ruim 2 jaar en is nieuwsgierig naar de wereld. Hij vindt het prachtig om met het gezin eropuit te gaan. Inspiratie nodig voor een leuke uitje?

  • De binnenspeeltuin. Voor je klimaapje is de binnenspeeltuin een waar walhalla en ideaal als buiten het weer tegenzit. Maak er voor jou ook een leuke dag van door op de locatie met vrienden af te spreken. Kunnen de kinderen lekker spelen, terwijl jullie gezellig bijkletsen. Met mooi weer kunnen jullie natuurlijk gewoon naar de speeltuin om de hoek.
  • Kindermuseum. Je kindje lijkt nog wat jong, maar er zijn verschillende musea die voor je kleine al reuze interessant zijn. Wat dacht je van een museum met al zijn boekenvriendjes of een museum vol met dieren? Voor kinderen is er ook vaak een speurtocht of speelhoek.
  • De dierentuin. De dierentuin blijft leuk voor iedereen. Samen aapjes kijken, je verwonderen over de lange giraffen en de grote olifanten nadoen. Vaak is er ook een speeltuin aanwezig, dus kan je kindje ook nog zijn energie kwijt.
  • Het bos. Je ontdekker ziet in alles wat nieuws. Maak hier een spel van en ga samen op zoek naar blaadjes, bloemetjes en zaden. Misschien komen jullie ook wel eekhoorntjes of andere bosdieren tegen.
kind van 2 jaar bij een nachtlampje

Nachtlampje

Is je kindje bang in het donker? Dan kan een nachtlampje helpen bij het wegnemen van zijn angst. Ze zijn er in de leukste vormen en figuurtjes.

Bekijk nachtlampjes

Doen met je peuter van 26 maanden oud

kind van 2 jaar is aan het kleien

Klei is een bijzondere structuur voor je peuter. Kneden, erin knijpen, erop drukken, wat een gek spul! Je kan voordoen hoe je de klei platdrukt en er met vormpjes figuren uithaalt. Bolletjes draaien of een lange, dunne slang rollen is ook erg interessant. Kleien is goed voor de fijne motoriek van je kindje, het stimuleert zijn fantasie en hij leert kleuren en vormen herkennen. Als je kleine het nog wat spannend vindt, help hem dan gerust. Boetseer samen iets, bijvoorbeeld een gezichtje, en laat je kleine boetseerder de ogen erop maken.

NB: kijk voordat je begint met kleien of de klei geschikt is voor je kindje van 2 jaar.

Meer spelletjes en activiteiten voor je kindje van 2 jaar >>

Volgende maand

Peuter 28 maanden oud

Ik ben twee en ik zeg nee

Naar peuter 28 maanden

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app