Baby 13 maanden oud

Groeispurt van het brein: jouw kleine Einstein

Baby van 13 maanden oud met lachende ouders

Je baby is alweer 13 maanden oud en blijft zich, net als het afgelopen jaar, ook het komende jaar nog flink ontwikkelen. Niet alleen het uiterlijk en de motoriek van je kindje veranderen, ook zijn cognitieve vermogen. Door zijn groeiende brein, kan je kleine steeds complexere verbanden begrijpen. Kan jij je eigen rust nog een beetje vinden? Blijf aan jezelf denken, je kan het goed gebruiken.

Mijlpalen baby

  • Begrijpt enkele dagelijks gebruikte zinnen
  • Spreekt verschillende woordjes uit
  • Maakt duidelijk wat hij wil met wijzen en een woordje
  • Heeft geluidswoordjes voor objecten en dieren (koe = boe, klok = tiktak)

Wist je dat...

…je gemiddeld 6 maanden slaap mist totdat je baby 2 jaar oud is?

Ontwikkeling baby 13 maanden

Baby van 13 maanden oud met veel krullen

Het afgelopen jaar is je kindje flink gegroeid. Dit blijft hij het komende jaar ook nog doen, maar in een lager tempo. Als je baby 13 maanden oud is, komt zijn lijfje steeds meer in verhouding. Waarschijnlijk heeft je kleine inmiddels kledingmaat 80 of 86 en zijn de voetjes gegroeid tot maatje 19-24. Ook het uiterlijk van je dreumes blijft veranderen. Zo is het echte haar van je baby misschien wel gegroeid tot een volle bos en kan je nu redelijk goed zien wat de definitieve oogkleur van je baby is. Hoewel deze kleur nog wat kan veranderen, heb je een goede indruk. Ben jij ook zo verliefd op die mooie kijkers?

Niet alleen qua uiterlijk, maar ook op cognitief niveau maakt je baby nog grote sprongen. Je kleine ontdekte een aantal maanden geleden al dat zijn actie bij anderen een reactie oproept, en hij leert de komende maanden steeds meer verbanden leggen. Zo begrijpt hij bijvoorbeeld dat jullie naar buiten gaan zodra jij zijn jasje pakt, of dat het etenstijd is als mama of papa een bordje pakt. Door veel herhaling en door jou te imiteren, leert je kindje wat met elkaar in verband staat, en wordt het concept oorzaak-gevolg steeds begrijpelijker voor je baby.

Was je baby eerst volledig afhankelijk van jou, in zijn 2e levensjaar wordt het je kleine duidelijk dat hij een eigen persoontje is, met een eigen willetje. Hij creëert langzamerhand een eigen bewustzijn. En dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee…zet je maar schrap, want de voorloper van de peuterpuberteit kan nu de kop opsteken. Ikke, ikke, ikke! Ook kan je kleine heel verontwaardigd zijn en zelfs boos reageren als je iets van hem afpakt. Joehoe, dat is van mij hoor! Geef rustig aan waarom je iets afpakt (dat is gevaarlijk, daarmee kan je jezelf pijn doen) en probeer zijn krokodillentranen te drogen.

Jouw leven met een baby van 13 maanden oud

Baby van 13 maanden oud zit in bad met moeder

Heb je de eerste verjaardag van je kindje overleefd? Het leven met je baby vind je heerlijk, maar eerlijk: het blijft ook best vermoeiend! Probeer dus nog steeds voldoende ontspanning en tijd voor jezelf te vinden. Nu je baby iets zelfstandiger wordt, lukt dit soms ook makkelijker. Zo wordt het badderen met je baby voor jou een stuk relaxter nu je baby 13 maanden oud is en goed zelfstandig kan zitten. Je kan er zelf lekker bij gaan zitten en samen spetteren in het water. Klaar met badderen? Droog dan eerst jezelf af, terwijl je je kindje goed in de gaten houdt. Daarna kunnen jullie verder met het afdroogritueel dat jullie altijd doen.

Aan de andere kant wordt je leven ook steeds drukker nu je baby zelfstandiger wordt en meer kan. Je kan je kleine geen moment uit het oog verliezen of alleen laten. En dat wil je baby trouwens ook niet. Rond de leeftijd van 12 tot 18 maanden kan je baby nog erg eenkennig zijn. Hij wil dan alleen nog maar bij mama en/of papa zijn en wil niets weten van vreemden. Hij kan erg bang zijn voor vreemde gezichten en zelfs voor mensen die hij al vaker heeft gezien.

Ook verlatingsangst kan in deze periode weer de kop opsteken. Dit kan aanhouden tot je kindje 3 jaar oud is. Blijf oefenen met kiekeboe en leg je kindje keer op keer uit dat je altijd bij hem blijft. Hij hoeft niet bang te zijn, écht niet!

baby in autostoel die online is besteld

Grotere autostoel

Na 15 maanden mag je kindje in een groter autostoeltje plaatsnemen. Er zijn verschillende soorten en merken waar je uit kan kiezen. Benieuwd naar de beste autostoeltjes voor je kleine?

Bekijk autostoeltjes

Doen met je baby van 13 maanden oud

Moeder bekijkt kleuren met baby van 13 maanden oud

Ga samen met je baby op ontdekkingstocht en ga kleuren speuren! Dit kan je zowel binnen- als buitenshuis doen. Ga op zoek naar verschillende kleuren en benoem alle kleuren die je tegenkomt. Wijs de kleur aan, spreek de kleur duidelijk uit en herhaal de kleur meerdere keren. Verwacht nog niet dat je kleine het na kan zeggen of de kleuren kan onthouden, maar zo leert hij al wél beter kleuren onderscheiden.

Een andere leuke ‘kleurenactiviteit’ is het sorteren en ordenen van objecten met dezelfde kleur. Bijvoorbeeld alle rode duploblokjes bij elkaar zoeken. Een eenvoudige doos of simpel blik kan je gebruiken als sorteerbak.

Meer spelletjes voor je baby van 13 maanden >>

Volgende maand

Baby 14 maanden oud

Alles draait om mij…en om mama/papa

Baby 14 maanden oud

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app