Baby 15 maanden oud
Cruisen: stapje voor stapje leren lopen
Je baby kan steeds meer nu hij 15 maanden oud is en hij verbaast jou iedere dag met zijn nieuwe skills. Met al deze nieuwe vaardigheden zou je verwachten dat je kleine slaapt als een roos. Helaas, niets blijkt minder waar... Met mama me-time probeer jij toch nog wat ontspanning te vinden.
Mijlpalen baby
- Praat met geluiden (bv.: jij zegt: ‘Wat doet een koe?’ Je baby zegt: ‘Boe’)
- Begrijpt korte, dagelijks gebruikte zinnen
- Kan een blokje in een doos doen en eruit halen
- Speelt ‘geven en nemen’
Wist je dat...
…ze vroeger dachten dat bruin bier en rode wijn de melkproductie stimuleerde? Dit is niet zo: je kan beter geen alcohol drinken vlak voordat je borstvoeding geeft.
Ontwikkeling baby 15 maanden
In zijn eerste jaar zette je baby waarschijnlijk al de eerste stappen richting het leren lopen. Het begon met omrollen, tijgeren, kruipen en zitten. Daarna begon je kleine zich op te trekken. Nu je baby 15 maanden oud is, cruiset hij door de hele kamer. Hij begint bij de box of de salontafel, trekt zich hier omhoog en zet zijwaarts stapjes. Hij houdt zich stevig vast aan alles waar hij langsloopt. Zo loopt hij, net als een bergbeklimmer, langs wanden, de bank, stoelen en tafels, tot hij op de plek van bestemming aankomt. Voor het cruisen heeft je baby nog geen schoentjes nodig, zeker niet als hij binnen rondscharrelt. Buiten heeft je kindje natuurlijk wel schoentjes nodig. Laat je hierover adviseren door een kinderschoenenspeciaalzaak bij jou in de buurt.
Iedere dag leert je baby nieuwe woorden. Als je baby 15 maanden oud is, is zijn woordenschat dan ook al flink uitgebreid. Dit betekent overigens niet dat je kleine al deze woordjes al uit kan spreken. Het aantal woorden dat je kindje kent, loopt namelijk erg voor op het aantal woorden dat hij uit kan spreken. Je baby zegt waarschijnlijk nog veel ‘geluidwoordjes’. Zo is een hond ‘waf’, de klok ‘tiktak’ en ga zo maar door.
Natuurlijk heeft hij ook een repertoire aan eigen woordjes. Bijna niemand weet wat hij zegt, maar jij begrijpt precies wat je kindje bedoelt! Ook voegt je baby steeds bewuster intonatie toe aan zijn gebrabbel. Als zijn stemmetje aan het einde van de zin omhoog gaat, weet jij dat hij iets vraagt. Eindigt je baby zijn zin hard en laag, dan vind hij iets waarschijnlijk niet zo leuk… Hij imiteert jou, dus doe het maar lekker theatraal voor!
Al die nieuwe vaardigheden kosten veel energie. Je kleine slaapt als een roos…of toch niet? Waarschijnlijk slaapt je kindje als hij rond de 15 maanden oud is nog zo’n 12 uur per nacht, maar wordt hij ’s nachts ineens weer regelmatig wakker. Dit komt doordat hij nu levendige dromen heeft en zelfs last kan hebben van nachtmerries, maar hij komt rond deze leeftijd nog niet in de diepste fase van slaap. Hierdoor wordt hij sneller wakker. Meestal is dit geen probleem en valt je kindje snel weer in slaap. Vermoed je dat je baby een ‘slaapprobleem’ heeft? Bespreek dit dan op het consultatiebureau of met je huisarts.
Jouw leven met een baby van 15 maanden oud
Als je kindje weer regelmatig wakker wordt ’s nachts, kan jouw nachtrust daar ook behoorlijk onder lijden. Heb je overdag nog een beetje energie over om wat leuks te doen? Het is de hoogste tijd om weer eens een avond of middag voor jezelf te plannen. Tijd voor me-time! Deze hoef je natuurlijk niet alleen in te vullen. Het belangrijkste is dat jij iets doet waar je écht zin in hebt, zonder rekening te houden met anderen. Een uurtje langer slapen, een goed boek lezen, lekker badderen, naar de spa, een film kijken, shoppen, een massage, een stedentrip, sporten, een kop koffie met je beste vriendin… Doe iets waar jij helemaal zen van wordt.
De taalontwikkeling van je kindje gaat snel vooruit. Je kan hem hier heel goed bij helpen! Je kleine kan een gesprek beter volgen als je korte, goede zinnen gebruikt en je duidelijk articuleert. Het is dus niet de bedoeling om in een soort babybrabbeltaal tegen je kindje te praten (natuurlijk kan dat weleens, maar niet altijd). Luister goed naar wat je kindje probeert te zeggen en verbeter hem door het juiste woord te gebruiken. Doe dit op een positieve toon, zonder ‘nee’ te zeggen. Dus niet: ‘Nee, het is bloem’, maar: ‘Ja, dat is een bloem!’ Wat je kindje natuurlijk ook altijd stimuleert is samen spelen, voorlezen en liedjes zingen. En dat is ook nog eens hartstikke leuk!
Een nachtlamp voor een goede nachtrust
Nu je kindje wakker kan worden van zijn dromen en slechter kan slapen, kan een nachtlampje je kindje een veilig gevoel geven. Zo zit hij niet helemaal in het donker. Daarnaast hebben sommige nachtlampjes leuke en nuttige andere functies.
Doen met je baby van 15 maanden oud
Je baby van 15 maanden oud is bij het leren lopen druk bezig met het ontwikkelen van zijn evenwichtsgevoel. Jij kan hem daar heel goed bij helpen! Gebruik een grote doos of een wasmand en tover deze om tot auto. Toet toet! Zet je kindje in de doos en kijk of hij zich goed vast kan houden. Maak er een echt toneelspel van: ‘Zo, je zit in de auto, waar wil je heen? Wil er nog een passagier (knuffelbeer) mee? Oké, gaan we boodschappen doen? Is iedereen er klaar voor? Vooruit, daar gaan we!’ Trek of duw je kindje voorzichtig de hele kamer door. Eerst langzaam, totdat je kleine wat gewend is. Daarna steeds sneller. Natuurlijk komen jullie af en toe op de bestemming aan waar jullie even spelen. Daarna gaan jullie op doorreis naar de volgende locatie.