Baby 16 maanden oud

Blokjes stapelen en knutselen

Baby van 16 maanden oud knuffelt met vader

Alle vaardigheden die je kindje heeft ontwikkeld, zorgen ervoor dat je 16 maanden oude baby steeds meer spelletjes snapt. Wie weet lukt het hem binnenkort zelfs om langer alleen te spelen! Toch houdt je kleine jou nog graag in de buurt. Maak je niet druk, dit wordt vanzelf minder. Heb jij het volgende level van luiers verschonen trouwens al behaald?

Mijlpalen baby

  • Brabbelt tijdens het spelen
  • Snapt het spelletje ‘geven en nemen’
  • Kan zijn evenwicht beter bewaren
  • Loopt aan het handje / zet kleine stapjes

Wist je dat...

…je baby totdat hij zindelijk is ongeveer 8.000 luiers verbruikt? Check hier meteen de beste luiers aanbiedingen.

Ontwikkeling baby 16 maanden

Baby van 16 maanden oud is aan het knutselen met zijn moeder

Als je baby 16 maanden oud is, vindt hij het nog lastig om alleen te spelen. Het liefst doet hij dit nog met jou samen. Zijn favoriete spelletjes op dit moment? 2 blokjes op elkaar stapelen (dit lukt waarschijnlijk nog niet!), de stapelring en het spelletje ‘geven en nemen’. Bij ‘geven en nemen’ geef jij je kindje een speeltje, en geeft hij dit weer aan jou terug. Bedank hem voor zijn gulle gebaar, dit stimuleert je kindje om vaker te delen! Stap voor stap leert je baby zelfstandig spelen. Je kan hier ook samen mee oefenen. Doe voor hoe een spelletje werkt en draai je daarna rustig weg. Laat je kindje het speeltje zelf ontdekken, totdat hij jou om hulp vraagt. Laat opnieuw zien hoe het werkt en laat je kindje weer zelf spelen. Zie je wel dat je het zelf ook kan! Heel knap!

Je kindje vindt het niet alleen lastig om in zijn eentje te spelen, samen spelen met kindjes van zijn leeftijd is ook nog een hele opgave! Je kleine zal niet de eerste zijn die het speelgoed van een ander kindje afpakt. Dit is heel normaal op deze leeftijd. Je baby beseft nog niet dat hij het spel van een ander verstoort, want hij heeft alleen aandacht voor zijn eigen spel en ontdekkingen (alles draait om mij, weet je nog?). Dit hoort bij de ontwikkeling naar zijn zelfstandige ik. Je kleine krijgt waarschijnlijk wel steeds meer interesse in andere kindjes, maar écht samenspel, waarbij kinderen rekening houden met elkaar, gebeurt meestal pas rond de leeftijd van 4 jaar.

Een leuke activiteit met je baby van 16 maanden oud is knutselen. De motoriek van je kleine is nog niet op-en-top, maar samen maken jullie de mooiste creaties. Schuilt er in jouw kleine een ware Rembrandt? Pak dan de vingerverf erbij en laat je kindje helemaal los gaan. Om overal vlekken te voorkomen, kan je vuilniszakken op de tafel en vloer leggen. Maak een afdruk van de handjes en voetjes van je kindje, en maak er daarna een mooie vlinder van.

Geen zin in veel geklieder? Ga dan aan de slag met stempels of laat je baby op een vel krassen met wat kleurpotloden. Laat je kindje zelf de kleuren kiezen en benoem de kleuren die hij pakt. Een tip: investeer in uitwasbare stiften en krijtjes. En laat je kindje natuurlijk niet alleen met al dat moois, voor je het weet heb je een nieuwe muurschildering of verdwijnen de potloden in zijn mondje.

Jouw leven met een baby van 16 maanden oud

Baby van 16 maanden loopt rond in luier

Een luier verschonen kan je inmiddels met je ogen dicht. Uitdaging no 2, de luier van je beweeglijke baby verschonen, heb je ondertussen ook redelijk onder de knie. De explosieluier? Ook die is jou niet onbekend. Er komt (binnenkort) een nieuwe uitdaging aan: de luier van je lopende baby verschonen.

Je zal de eerste niet zijn bij wie af en toe misgaat. Misschien heb je iets aan deze luierhacks of bieden luierbroekjes een uitkomst. Maak je geen zorgen. Als jij deze vaardigheid eenmaal verworven hebt, mag jij jezelf officieel Master of Dirty Diapers noemen.

Meisje ging kinderschoenen kopen en is trots op nieuwe schoenen

Kleding voor je kindje

Je dreumes groeit als kool. Hartstikke goed, maar die kleertjes zijn nu toch écht te klein. Wij hebben de webshops met de hipste babykleding voor jou een op een rijtje gezet!

Bekijk kleding

Doen met je baby van 16 maanden oud

Moeder zingt liedje met baby van 16 maanden oud

Een echte klassieker, maar daardoor niet minder leuk (én leerzaam)! Ga tegenover je kindje zitten en zing het liedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Raak het lichaamsdeel dat je benoemt met beide handen aan, bij jezelf of bij je kindje. Begin langzaam, totdat je kindje een beetje gewend is aan dit nieuwe spelletje en versnel het tempo dan iets. Als je kindje wat ouder is of als je kindje het liedje al heel vaak heeft gehoord, doet hij misschien al wel een beetje mee met het aanwijzen van lichaamsonderdelen. Dit hoeft trouwens niet: sommige kindjes vinden het vooral leuk om naar de ander te kijken en leren er op deze manier van.

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Oren, ogen, puntje van je neus.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.

Meer spelletjes voor je baby van 16 maanden >>

Volgende maand

Baby 17 maanden oud

Je baby is behulpzaam, maar wil alles zelf doen

Baby 17 maanden oud

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app