Baby 17 maanden oud

Je baby is behulpzaam, maar wil alles zelf doen

Moeder knuffelt baby van 17 maanden oud

Je baby van 17 maanden oud is erg behulpzaam en helpt jou maar wat graag met kleine taakjes. Natuurlijk lukt dit nog niet zo goed, maar dat geeft niets. Aan de andere kant is je kleine een echte dondersteen. Hij zoekt alle grenzen op en gaat hier minstens 30x overheen. Probeer hier niet al te boos over te worden, dit gedrag hoort bij de ontwikkeling van je kindje. Corrigeren kan natuurlijk wel!

Mijlpalen baby

  • Kan met een bal overrollen
  • Zegt een woordje (naast papa en mama)
  • Staat even los
  • Loopt aan één handje

Wist je dat...

…elke baby, waar ook ter wereld geboren, dezelfde geluiden maakt?

Ontwikkeling baby 17 maanden

Baby van 17 maanden oud helpt zijn moeder in de keuken

Als je baby 17 maanden oud is, begrijpt hij al een tijdje waar bepaalde objecten voor dienen of hoe je ze gebruikt. Met een telefoon kan je bellen, met een kam kan je doen alsof je belt, een beker gebruik je om uit te drinken en met een tandenborstel poets je je tandjes schoon. Je kleine weet dit allemaal doordat hij jouw gedrag aandachtig observeert. Vervolgens kopieert hij dit gedrag als de beste. Daarnaast is je baby van nature een sociaal wezentje. Hij wil niets liever dan jou helpen (en dat natuurlijk wel zelf doen). Je kleine vindt het dan ook leuk om jou te ‘helpen’ bij huishoudelijke taakjes. Laat hem gerust met je meepoetsen!

Geef je kindje bijvoorbeeld een poetsdoek en doe voor hoe je de tafel schoonmaakt. Zorg er wel voor dat er geen breekbare of gevaarlijke spullen in de buurt liggen. Maak eerst zelf de tafel schoon en laat je kindje het vervolgens zelf proberen. Hij zal jouw gedrag imiteren. Wauw, wat kan je dat goed! Wat is mama/papa blij met jouw hulp. Zeker weten dat je kleine in het vervolg altijd de tafel schoonboent. Dit nieuwe kunstje wordt overal uitgebreid geshowd!

Je baby van 17 maanden oud mag dan graag een helpend handje toesteken, hij is ondertussen ook nog gewoon een ondeugend boefje. Hij verlegt zijn eigen grenzen en zoekt die van jou op. Zo kan je kleine je recht in je ogen aankijken terwijl hij tijdens het eten zijn bord naar de rand van de tafel duwt. Hoe waarschuwend je ook kijkt: hij blijft je strak aankijken, terwijl er een kleine grijns rond zijn mondhoeken verschijnt. Zijn oogjes vernauwen zich iets en hij trekt zijn wenkbrauwen op. Nét voordat hij het bordje over de rand duwt, spring je op, maar helaas… de helft van zijn bord ligt al op de grond.

Maak duidelijk waarom je kindje dit niet mag doen, maar wordt niet al te boos. Dit hoort bij zijn ontwikkeling. En ach, je kan het gewoon weer opruimen. Binnenkort kan jouw kleine huishoudhulpje je daarbij helpen!

Jouw leven met een baby van 17 maanden oud

Moeder is baby van 17 maanden oud aan het voorlezen

Voorlezen is nog steeds erg belangrijk voor de taal- en spraakontwikkeling van je kindje van 17 maanden oud. Bovendien leert hij hierdoor niet alleen nieuwe woordjes, het stimuleert ook nog zijn fantasie. Je kleine leert zich verplaatsen in anderen en komt meer over de wereld te weten. Het draagt dus ook bij aan de sociale ontwikkeling van je baby. Daarnaast hebben kindjes die al vroeg in aanraking komen met boekjes en verhalen een voorsprong bij het leren lezen.

Heeft jouw kindje al een favoriet verhaaltje? Wat je kleine boekenwurm nu erg leuk vindt, zijn aanwijsboekjes met veel plaatjes uit de directe omgeving. Jij wijst het plaatje aan en vertelt wat er op het plaatje te zien is. Bijvoorbeeld: “Kijk, dat is een biggetje. Een biggetje knort, probeer maar eens: knor knor! Een biggetje is roze van kleur, zie je dat?” Keer het ook eens om en vraag: “Waar is de Koe?” Blijf samen oefenen met de woordjes, geluiden en kleuren. Voor je het weet kan je kindje de hele beestenboel aanwijzen! Wil je kindje zelf (daar is hij weer!) de bladzijdes omslaan? Laat hem dit dan gerust doen. Zijn motoriek is nog niet zo goed dat iedere bladzijde goed gaat, maar boekjes zijn er om te leren, toch? Dus laat je baby maar lekker bladeren en ontdekken.

Schiet voorlezen er vaak bij in? Probeer dan standaard een momentje in te plannen, bijvoorbeeld een boekje lezen voor het slapengaan.

Voelboek Rupsje Nooitgenoeg voor baby van 17 maanden oud

De leukste boekjes om voor te lezen

Je kindje kan korte verhaaltjes steeds beter volgen. Voorlezen is dan ook een hele gezellige bezigheid. Bekijk de leukste voorleesboekjes.

Naar voorleesboeken

Doen met je baby van 17 maanden oud

Moeder en baby van 17 maanden oud dansen vrolijk

Nu je kindje redelijk op zijn beentjes kan staan, wordt het wel eens tijd om een keer flink met de voetjes van de vloer te gaan! Zet het favoriete liedje van je kleine aan, pak zijn beide handen beet en stampen maar! Natuurlijk til en draai jij je kindje door de hele kamer. Samen lekker bouncen en klappen hoort er ook helemaal bij. Je baby zal gieren van plezier!

Meer spelletjes voor je baby van 17 maanden >>

Volgende maand

Baby 18 maanden oud

Eerste stapjes en eigen 'ik'

Baby 18 maanden oud