Baby 25 weken oud
Eigen willetje en nieuwe ‘oude’ kwaaltjes
Je baby ontwikkelt steeds meer skills om met jou te communiceren als hij 25 weken oud is. Erg nuttig, want hij ontwikkelt zijn eigen karaktertje en wil graag duidelijk maken wat hij wel en niet wil. Menstrueer jij eigenlijk alweer? Als je borstvoeding geeft kan dat nog wel even duren. Maar als jij flesvoeding geeft, is de kans groot dat je alweer geniet van je maandelijkse ‘feestje’.
Mijlpalen baby
- Pakt in rugligging voorwerpen binnen bereik
- Creëert een eigen willetje
- Communiceert bewuster
- Gooit speeltjes expres op de grond
Wist je dat...
…je baby na 6 maanden ontdekt dat ieder object uniek is? Hiervoor was bijvoorbeeld iedere vogel dezelfde vogel, maar nu heeft hij door dat het meerdere vogels zijn.
Ontwikkeling baby 25 weken
Je baby is alweer 25 weken oud en kan zich steeds beter uiten. Hij zet geluiden, klanken en gebaren in om iets duidelijk te maken. En dat komt goed uit, want hij creëert rond deze periode zijn eigen willetje. Aan de manier waarop je kleine een geluid maakt, kan hij heel goed duidelijk maken wat hij wel en juist níét leuk vindt. Pak je zijn speeltje af? Dan zet hij het op een krijsen. Geef je hem juist zijn speeltje aan? Dan zal hij dankbaar zachtjes kirren. Zijn karaktertje is nog in ontwikkeling en komt de komende maanden steeds meer tot uiting. Lijkt hij al een beetje op die van jou of je partner?
Je kleine bewondert zichzelf nog steeds graag in de spiegel. Doordat hij nu meer ziet, hij jou goed herkent en duidelijk hoort waar geluiden vandaan komen, wordt dit echter steeds spannender. Zo ziet hij jouw spiegelbeeld als jullie samen voor de spiegel staan, en hoort je naast zich wanneer je praat. Zodra hij zijn hoofd naar het geluid (lees: jou) keert, ziet hij je wéér. Huh? Waarschijnlijk kijkt hij verbaast van jou naar je spiegelbeeld en weer terug. Dit kan óf een lekkere lachbui veroorzaken, óf flink wat schrik.
Je baby vindt het overigens niet alleen leuk om zichzelf te begluren, maar kijkt ook nog steeds zijn ogen uit naar alle nieuwe en bekende gezichten. Waar hij eerst zijn lach met iedereen deelde, wordt hij nu wat selectiever. Vooral in grote groepen voelt je kleine zich wat ongemakkelijk. Het kan dan ook al de voorloper van eenkennigheid zijn. Houd hem in onbekende situaties met veel mensen lekker dicht bij je en laat hem rustig de kat uit de boom kijken. Dan voelt hij zich helemaal veilig en zijn al die grote mensen ineens een stuk minder eng.
Jouw leven met een baby van 25 weken oud
Je was er een aantal maanden van verlost, maar hoe zit het eigenlijk met jouw menstruatie? Het verschilt per persoon wanneer deze weer op gang komt. Als je nog borstvoeding geeft, is de kans groot dat je menstruatie wat langer uitblijft. Je maakt dan het hormoon prolactine aan. Dit hormoon stimuleert de melkproductie, maar onderdrukt juist de eisprong. Als je minder borstvoeding gaat geven en (deels) overstapt op flesvoeding, of wanneer je vanaf het begin flesvoeding geeft, word je meestal weer ongesteld.
De eerste keren dat je menstrueert kan je wat heftiger bloeden dan je gewend bent. Ook je menstruatiecyclus kan anders zijn dan voor je zwangerschap. Schrik hier niet van. Waarschijnlijk heeft het te maken met je veranderde hormoonbalans. Geef je lijf de tijd om weer volledig te herstellen. Houd er trouwens rekening mee dat je wel vruchtbaar kan zijn, ondanks dat je niet menstrueert. Je eisprong vindt immers 2 weken eerder plaats. Als jij (nog) niet toe bent aan gezinsuitbreiding, is anticonceptie dus een aanrader.
Probeer nu gratis: opvolgmelk van Little Steps
In samenwerking met Little StepsJe kindje is alweer bijna een half jaar oud, wat vliegt de tijd! Wil je binnenkort overstappen naar opvolgmelk? Je kan nu gratis Little Steps proberen. Wat vind jouw kleine ervan?
Doen met je baby van 25 weken oud
Je baby krijgt steeds meer controle over zijn bewegingen. Stimuleer zijn bewegingen door ‘vlindertje’ met hem te spelen. Ga met je benen wijd op de grond zitten en zet je baby tussen je benen in (met zijn gezicht van je af). Laat hem met zijn rug tegen je aan leunen als hij nog niet goed zelfstandig kan zitten. Pak zijn handjes, spreid zijn armpjes en fladder ermee. Zeg: ’Kijk! Je bent een vlindertje. Kijk eens hoe goed je kan fladderen!’ Jouw enthousiasme en de nieuwe beweging met zijn armen, stimuleren hem om zelf ook zijn armpjes te bewegen. Als je dit spelletje vaker speelt, leert hij zelf ‘fladderen’.