Uitgetelde foto gezinsfotografie

Een mooie foto van je gezin is een herinnering voor de rest van je leven. Waarschijnlijk heb je zelf al heel wat kiekjes op je telefoon staan, maar een sessie met een professional kan net dat beetje extra bieden. Wat houdt gezinsfotografie in en hoe creëer je de beste foto? Day in the Life- fotograaf Christophe de Mulder geeft tips.

Wat is gezinsfotografie?

Gezinsfotografie is een verzamelterm voor alle foto’s die een fotograaf van jullie als gezin maakt. Tijdens een fotosessie is er aandacht voor de interactie tussen de verschillende gezinsleden. Soms worden er portretten en groepsfoto’s geschoten, maar de nadruk kan ook op de dynamiek binnen het gezin liggen. In dat laatste geval zal de fotograaf eerder kiezen voor ‘actiefoto’s’ uit jullie dagelijks leven, waarop jullie in beweging zijn.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Tips voor mooie gezinsfoto’s

Christophe: ‘Nu ik vader ben van twee dotten van kinderen, zie ik pas echt in hoe belangrijk gezinsfotografie is. Niet de geposeerde portretten – daar zit vaak nauwelijks emotie in – maar de échte momenten. Momenten die daarom niet altijd mooi zijn, maar die ik me wel graag wil herinneren als mijn kinderen ouder zijn.’ De volgende tips zorgen ervoor dat je fotoreportage zo goed mogelijk verloopt:

Vergeet de rommel

De bedoeling van een Day in the Life-reportage is het in beeld brengen van het leven zoals het écht is. Je huis helemaal piekfijn poetsen voor de fotograaf langskomt, of elk stuk speelgoed dat je kind laat slingeren opruimen, draagt daar niet aan bij. De foto’s kunnen dan gekunsteld lijken, en minder realistisch. Omarm liever de rommel, en nòg beter: elkaar!

Kind knuffelt moeder op gezinsfoto
Christophe de Mulder | iso800.be

Bereid je goed voor

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, kan het handig zijn om hen voor te bereiden op de komst van een gezinsfotograaf. Aangezien dat meestal een vreemde voor hen is, kan je best zeggen dat ‘een vriend van mama en papa’ een dagje foto’s komt maken en dat ze daar niet op moeten letten. In dat opzicht helpt het ook als de fotograaf gewoon mee kan eten aan tafel, en af en toe eens een spelletje meespeelt – camera in de aanslag uiteraard.

Stem jullie kleding op elkaar af

Kleding heeft veel invloed op hoe een foto eruit komt te zien. Te felle kleuren kunnen met elkaar vloeken of een gloed over het gezicht werpen. Kies voor kleren waar je je goed in voelt, die qua kleuren een klein beetje bij elkaar passen, en waar je jezelf over tien jaar nog in terug wil zien op de foto’s.

Tandenpoetsen op gezinsfoto
Christophe de Mulder | iso800.be

Vergeet de fotograaf

Niet iedereen staat graag in de spotlights, en tijdens een Day in the Life-reportage heb je letterlijk de hele dag een camera om je heen. Kinderen zijn daar snel aan gewend, maar voor ouders duurt dat soms net iets langer. Durf jezelf te zijn, vergeet de fotograaf en vooral: vertrouw. Zo kan hij zonder problemen dichterbij komen voor de échte topfoto’s.

Tip

Zet je mooiste foto's in de 24Baby-app

Heb jij mooie foto’s van je gezin? Sla ze dan op in de 24Baby-app. Hierin kan je bijzondere momenten met je gezin bijhouden en de mijlpalen van je kind opslaan. Download de app >>

Nodig opa en oma ook uit

In veel gezinnen zijn opa en oma een belangrijk deel van het dagelijks leven. Ze zijn er regelmatig, passen een vaste dag in de week op of je kinderen gaan er af en toe logeren. Als dit bij jou het geval is, kan het extra leuk zijn om je (schoon)ouders ook uit te nodigen op de dag van de reportage.

Moeder en kind in de keuken bij gezinsfotografie
Christophe de Mulder | Lensmens

Vergeet de ideale opvoeding

We zijn allemaal maar mensen. En mensen zijn niet perfect. Consequent zijn in de opvoeding proberen we allemaal, maar we slagen er niet altijd in. Doe je voor de fotograaf niet anders voor dan je bent, en behandel ook je kinderen niet anders dan normaal. Zij merken dat snel op, en bovendien: de fotograaf komt niet langs om te oordelen over jullie manier van opvoeden. Wel om de dagelijkse routine en de interactie tussen jullie in beeld te brengen.

Laat de planning los

Wat jullie gedurende de dag doen, maakt voor de fotograaf weinig uit. Waren jullie van plan te gaan spelen in het park, maar hebben jullie meer zin om op de bank te liggen en met z’n allen een film te kijken? Dan moet je dat vooral doen! In elk moment van de dag zitten voor de fotograaf mogelijkheden om vast te leggen hoe mooi jullie als gezin eigenlijk zijn.

Wil je ook een Day in the Life reportage meemaken? Als je bij Christophe boekt met code 24BABY krijg je 10% korting.

Christophe de Mulder

Ik ben professioneel fotograaf bij mijn eigen bedrijf Lensmens. Ik ben gespecialiseerd in Day in the Life-gezinsfotografie. Bij een gezinsreportage blijf ik echt een hele dag, zo haal je er de beste beelden uit. En oh ja, er wordt letterlijk geen énkel geposeerd beeld gemaakt!