baby leren zitten

Als je baby leert zitten, gaat er een wereld voor hem open. Van bovenaf ziet alles er toch net iets anders uit. Bovendien heeft hij zijn handjes vrij, zodat hij de wereld nog beter kan ontdekken. Wanneer leert je baby zitten en hoe kan je hem hierbij helpen?

Leren zitten

Na maanden van tummy time heeft je baby genoeg spieren gekweekt om zijn hoofdje rechtop te houden. Meestal kan hij dit rond de vier maanden. Tussen de 4 en 6 maanden krijgt hij ook het omrollen onder de knie. Met deze nieuwe vaardigheden is hij er klaar voor om met ondersteuning rechtop te zitten. Je kan hem die ondersteuning geven door hem op schoot te nemen. Trek hem vervolgens zachtjes aan zijn armpjes op tot zit-positie. Je kan hem ook laten zitten met een aantal kussentjes in zijn rug.

In het begin heeft je baby nog wat moeite om zijn balans te houden en zal hij gemakkelijk omvallen. Zorg dus altijd voor een veilige omgeving en een zachte ondergrond en blijf in de buurt. Omring hem bijvoorbeeld met een zee van kussens, of begin met oefenen in de hoek van een zachte bank. Zo bezeert je kindje zich niet als hij omvalt.

Zelfstandig rechtop zitten

Tussen de 6 en 9 maanden gaat je baby leren om zelfstandig rechtop te zitten. Zijn spieren in zijn rug, bovenlichaam en nek zijn dan genoeg ontwikkeld om zijn lichaam omhoog te houden. Je kleine zal vanaf nu proberen om zichzelf zonder jouw hulp omhoog te drukken tot hij zit. Het begint meestal met het oprichten van de borst, een soort mini push-up. De meeste baby’s gaan vervolgens op een van de volgende manieren zitten:

  • Vanuit buikligging richt hij zijn borst op. Hij draait zich op zijn zij en drukt zich met zijn armen omhoog, tot hij op zijn billen zit.
  • Liggend op zijn buik trekt hij zijn knieën in. Met zijn handen zet hij zich af, zodat hij op handen en knieën terecht komt. Nu kan hij zijn billen naar achter laten vallen, zodat hij zit.

Als je baby eenmaal zit, heeft hij in het begin nog wat ondersteuning nodig van zijn armen. Langzaam leert hij zijn balans te houden zonder ondersteuning. De meeste baby’s leren tussen de 7e en 13e maand zelfstandig te gaan zitten. Zodra je baby kan zitten, is het maar een kwestie van tijd voordat hij al kruipend, staand of lopend het huis verkent.

Niet te vroeg laten zitten

Hoe meer hulp je baby krijgt bij het leren zitten, hoe sneller hij zichzelf wil optrekken tot hij zit. Pas wel op dat je hem niet te vroeg veel laat zitten. Als hij te veel tijd op zijn billen doorbrengt, kan dat zijn ontwikkeling belemmeren. Hij heeft namelijk minder bewegingsvrijheid als hij zit en mist de work-out van bepaalde spiergroepen. Ook kan hij zich ontwikkelen tot billenschuiver. Je baby beweegt zich dan voort op zijn billen en slaat het kruipen over. Ook is het vanuit een zit-positie moeilijk om te leren staan.

Is je kindje klaar voor zijn eerste hapjes? Dan is het een goed moment om te beginnen met de ‘zittijd’. Vanuit zijn kinderstoel kan hij alles goed zien en kan jij hem bovendien goed in de gaten houden.

Tips om je baby te helpen met leren zitten

Het is belangrijk dat je de spierontwikkeling van je baby regelmatig stimuleert. De volgende tips helpen je hierbij.

  • Tummy time. Door tijd op zijn buik door te brengen, traint je kindje de spieren die hij nodig heeft om te zitten.
  • Optrekken tot zit. Kan je baby zijn hoofdje omhoog houden? Dan kan je zijn nekspieren verder trainen door hem vanuit rugligging zachtjes aan zijn armpjes op te trekken tot zit. Vergeet niet de gekke bekken en rare geluiden. Je kleine zal het heerlijk vinden.
  • Paardje rijden. Zet je kindje op je schoot met zijn gezicht naar je toe, houd hem vast bij zijn romp en beweeg hobbelend met je benen op en neer. ‘Een damespaard, een damespaard, een damespaard gaat zo…’
  • Handjes vasthouden. Als je kindje nog moeite heeft zijn balans te houden tijdens het zitten, kan je hem helpen door zijn handen vast te houden. Zing ondertussen leuke liedjes en beweeg zijn handen op en neer.
  • Balspelletje. Kan je baby inmiddels zelfstandig zitten? Ga dan tegenover hem zitten en rol een bal naar hem toe. Zo laat je hem zijn evenwicht ontdekken.
  • Genoeg ruimte. Zorg voor genoeg speelruimte voor je baby. Als hij eenmaal goed kan zitten duurt het niet lang meer voor hij zich gaat optrekken en kruipen. En misschien tijgert hij al, dus geef hem de ruimte om de wereld te ontdekken.
  • Helpen bij evenwicht. Zit je kindje nog wat wiebelig? Laat hem dan op een speelse manier zien hoe hij stevig kan zitten. Help hem om in evenwicht te blijven als hij heen en weer wiebelt en bijna om gaat vallen.
  • Torens bouwen. Bouw samen torens, terwijl je kindje zit. Je merkt al gauw: omgooien is het leukst!