baby leren zitten

Als je baby leert zitten gaat er een hele nieuwe wereld voor hem open. Van bovenaf ziet alles er toch net iets anders uit. Hij heeft nu een goed uitzicht op papa en mama en kan al zijn speeltjes in de gaten houden. Bovendien heeft hij zijn handjes vrij, waarmee hij de wereld nog beter kan ontdekken.

Leren zitten

Na maanden van tummy time heeft je baby’tje genoeg spieren gekweekt om zijn hoofdje rechtop te houden. Meestal kan hij dit rond de vier maanden. Tussen de 4 á 6 maanden krijgt hij ook het omrollen onder de knie. Met deze nieuwe vaardigheden is hij er klaar voor om met ondersteuning rechtop te zitten. Je kan die ondersteuning bieden door hem op schoot te nemen en hem zachtjes aan zijn armpjes op te trekken tot zit-positie. Je kan hem ook laten zitten met een aantal kussentjes in zijn rug.

In het begin heeft je baby nog wat moeite om zijn balans te houden en zal hij gemakkelijk omvallen. Zorg dus altijd voor een veilige omgeving en een zachte ondergrond en blijf in de buurt. Omring hem bijvoorbeeld met een zee van kussens of begin met oefenen in de hoek van een zachte bank. Zo bezeert je kindje zich niet als hij omkukelt.

Zelfstandig rechtop zitten

Tussen de 6 en 9 maanden gaat je baby leren om zelfstandig rechtop te zitten. Zijn spieren in zijn rug, bovenlichaam en nek zijn dan genoeg ontwikkeld om zijn lichaampje omhoog te houden. Je kleine zal vanaf deze periode dus proberen om zichzelf zonder jouw hulp op te drukken tot zit. Het begint meestal met het oprichten van de borst, een soort mini push-up. De meeste baby’s gaan vervolgens op één van de volgende manieren zitten:

  • Vanuit buikligging richt hij zijn borst op, draait zich zijwaarts wat open en drukt zich met zijn armen omhoog tot hij op zijn billen zit.
  • Als hij op zijn buik zijn knietjes intrekt en zijn lijfje afzet met zijn handen komt hij op handen en knieën terecht en dan laat hij zijn billen naar achter vallen tot hij erop zit.

Als hij eenmaal zit, heeft hij in het begin nog wat ondersteuning nodig van zijn armpjes. Langzaamaan leert hij ook zijn balans te houden zonder ondersteuning. De meeste baby’s leren tussen de 7e en 13e maand zelfstandig te gaan zitten.

Tips om je baby te helpen met leren zitten

Het is vooral belangrijk om de spierontwikkeling van je baby te stimuleren. Dit kan je op de volgende manieren doen:

  • Tummy time! Als je kindje genoeg tijd doorbrengt op zijn buik, traint hij alle spieren die hij nodig heeft om te zitten.
  • Optrekken tot zit. Zodra je baby zijn hoofdje omhoog kan houden, kan je zijn nekspieren verder trainen door hem vanuit rugligging zachtjes aan zijn armpjes op te trekken tot zit. Vergeet niet de gekke bekken en rare geluidjes. Je baby zal het heerlijk vinden.
  • Paardje rijden. Zet je kindje op je schoot met zijn gezicht naar je toe, houd hem vast bij zijn romp en beweeg hobbelend met je benen op en neer. ‘Een damespaard, een damespaard, een damespaard gaat zo…’
  • Handjes vasthouden. Als je kindje nog moeite heeft zijn balans te houden tijdens het zitten, kan je hem helpen door zijn handjes vast te houden. Zing ondertussen leuke liedjes en beweeg zijn handjes op en neer.
  • Balspelletje. Kan je baby inmiddels zelfstandig zitten? Ga dan tegenover hem zitten en rol een bal naar hem toe. Zo laat je hem zijn evenwicht ontdekken.
  • Genoeg ruimte. Zorg voor genoeg speelruimte voor je baby. Als hij eenmaal goed kan zitten duurt het niet lang meer voor hij zich gaat optrekken en kruipen. En waarschijnlijk tijgert hij ook al, dus geef hem de ruimte om de wereld te ontdekken.
  • Helpen bij evenwicht. Zit je kindje nog wat wiebelig? Help hem dan op een speelse manier om hem te laten ervaren hoe hij stevig kan zitten en hoe hij in evenwicht kan blijven als hij heen en weer wiebelt en bijna om gaat vallen.
  • Torens bouwen. Bouw samen torens, terwijl je kindje zit. Je merkt al gauw: omgooien is het leukst!

Niet te vroeg laten zitten

Hoe meer hulp je baby krijgt bij het leren zitten, hoe sneller hij zichzelf wil optrekken tot zit. Pas wel op dat je hem niet te vroeg te veel tijd door laat brengen op zijn bips. Als hij te veel tijd op zijn billen doorbrengt kan dat zijn ontwikkeling belemmeren. Hij heeft namelijk minder bewegingsvrijheid als hij zit en mist de work-out van bepaalde spiergroepen. Ook kan hij zich ontwikkelen tot echte billenschuiver. Je baby beweegt zich dan voort op zijn billen en slaat het kruipen over. Bovendien is het vanuit een zit-positie moeilijk om te leren staan.

Wanneer je baby klaar is voor zijn eerste hapjes, is het een goed moment om te beginnen met de “zittijd”. Vanuit zijn kinderstoel kan hij alles goed zien en kan jij hem bovendien goed in de gaten houden. Bekijk kinderstoelen >

Wat komt er na zitten?

Als je baby heeft leren zitten is het slechts een kwestie van tijd voordat hij al kruipend, staand of lopend het huis verkent.