Babymoon, zwanger op vakantie

De term is overgewaaid uit de VS, maar eigenlijk kenden we het fenomeen hier ook al langer. Op vakantie tijdens je zwangerschap en - vooral - een laatste vakantie zonder baby. Of hip gezegd: een babymoon.

Waarom een babymoon?

Een baby zet je leven op zijn kop. Alles zal anders zijn. Zo ook je vakanties. Rustig een boekje lezen op het strand kan nog wel, maar dan alleen als je het voorleest en maximaal 5 minuten. Je vakanties zullen natuurlijk nog steeds leuk zijn, maar een babymoon is voorlopig je laatste kans om even met z’n tweetjes van een vakantie te genieten.

Je zwangerschap is een emotionele en hectische tijd. Lichamelijk gebeurt er veel, en je hebt ook genoeg aan je hoofd. Veel vrouwen ervaren dan ook een zekere mate van stress tijdens de zwangerschap, terwijl het voor je baby juist goed is als jij ontspannen bent. Een uitstekend excuus voor een welverdiende vakantie!

Daarnaast is een babymoon de perfecte manier voor wat extra quality time met je partner. Nog één keer uitgebreid dineren bij zonsondergang in plaats van een gehaaste maaltijd tussen het verschonen en voeden van je baby door.

Babymoon tips

 • Welk trimester? Het tweede trimester is de beste tijd voor een babymoon. In het eerste trimester heb je last van al die vervelende zwangerschapskwaaltjes, terwijl je in het derde trimester steeds minder mobiel wordt.
 • Beperk de reistijd. Lange vluchten zijn niet prettig als je zwanger bent. Een bestemming buiten Europa is daarom niet raadzaam. Als je gaat vliegen, controleer dan tot hoeveel weken je mag vliegen bij de betreffende vliegtuigmaatschappij en of je een verklaring van je verloskundige nodig hebt.
 • Relax. Wil je op vakantie het liefst het avontuur opzoeken en zoveel mogelijk doen? Nu je zwanger bent, is het verstandig het iets rustiger aan te doen. Beklim dit jaar dus niet de Mont Blanc, maar maak een ontspannen strandwandeling.
 • Comfort. Tijdens je zwangerschap hecht je meer waarde aan een goed bed en gezonde voeding. Een uitstekende reden dus om dit jaar voor iets meer luxe te kiezen.
 • Medische voorzieningen. Zoek thuis alvast de contactgegevens van een ziekenhuis of arts in de buurt op. Nu er leven in je buik groeit, wil je geen enkel risico nemen. Sla voor de zekerheid ook het nummer van je verloskundige op in je telefoon.
 • Let op de zon. Onder invloed van de zon kan je een zwangerschapsmasker ontwikkelen. Smeer je daarom extra goed in en zoek wat vaker de schaduw op.

Babymoon bestemmingen

Maar waar ga je heen op babymoon? Uiteraard is dat afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, de tijd van het jaar en je budget. Om je op weg te helpen, zetten wij vijf populaire bestemmingen op een rij:

 1. Andalusië

  Binnen 3 uur vliegen zit je in een totaal andere wereld. Prachtige steden, heerlijke stranden en een ontspannen sfeer. Bovendien bijna het gehele jaar mooi weer. Let wel op dat het hoogzomer erg warm kan worden.

 2. De Waddeneilanden

  Voor een andere wereld hoef je niet naar het buitenland. Nergens in Nederland kan je zo tot rust komen als op de Waddeneilanden.

 3. Sicilië

  Als je van lekker eten houdt, is het eiland Sicilië the place to be. Bezoek een Romeins amfitheater of doe de voetjes omhoog en geniet van het zonnetje met een (alcoholvrije) cocktail in je hand. Houd er rekening mee dat het in de zomer erg warm kan worden.

 4. Algarve

  Rust, ruimte en zon. Wat wil je nog meer op vakantie? Het grootste gedeelte van het jaar is de temperatuur zeer aangenaam.

 5. Ardennen

  Zijn je vakantiedagen bijna op of wil je die juist bewaren voor als de baby er is? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een weekendje weg. Je bent zo bij de Ardennen, maar bent er toch echt even helemaal uit.