De definitieve oogkleur van je baby
Ben je helemaal verliefd op die grote blauwe kijkers van je baby? Kijk dan nu maar extra vaak in die mooie oogjes van hem, want de kans is groot dat ze nog veranderen in groen, grijs, amber, hazel of bruin. Wanneer je baby één jaar is, kan je een goede gok wagen op zijn definitieve oogkleur. Hoe moeilijk het ook is, je moet nog even afwachten dus!
Baby blue-eyes
Vrijwel alle witte baby’s worden geboren met blauwe ogen. Deze oogkleur is zeker niet permanent en kan in het eerste levensjaar nog behoorlijk veranderen. Misschien wel in groen, hazel, amber, grijs of zelfs bruin. De grootste veranderingen vinden meestal plaats tussen de 6e en 9e maand.
Een minder grote verandering vindt plaats bij baby’s met een getinte huidskleur. Zij worden meestal geboren met (licht)bruine of donkergrijze ogen. Deze kleur kan nog wel wat donkerder worden, maar het zal bruin of grijs blijven.
Waarom verandert de oogkleur van je baby?
De oogkleur van je baby is afhankelijk van de hoeveelheid pigment in zijn irissen. Dit is hetzelfde pigment dat in zijn huid en haar zit, namelijk een stofje dat melanine heet. Hier zijn twee typen van: eumelanine en feomelanine.
In het algemeen kun je zeggen: hoe meer melanine, hoe donkerder de huid en dit geldt ook voor zijn oogjes. Weinig tot geen melanine betekent blauwe ogen. Wat meer pigment betekent groen, grijs, amber of hazel. En veel pigment betekent bruine of donkergrijze ogen of zelfs zo donkerbruin of -grijs dat het zwart lijkt. De verhouding tussen de hoeveelheid eumelanine en de hoeveelheid feomelanine speelt hierin ook een rol.
Genen en oogkleur
Hoeveel melanine jouw kindje zal aanmaken, wordt bepaald door de genen die hij van jou en je partner heeft meegekregen. Ook de verhouding tussen de twee typen melanine ligt vast in deze genen. Doordat de genetica van ogen vrij ingewikkeld is, zijn er allerlei variaties mogelijk van helderblauw of diepbruin tot blauw met een bruin randje of groen met bruine spikkeltjes.
Waarom juist een blauw begin?
Veel witte baby’s worden geboren zonder pigment en hebben daarom dus blauwe ogen. Dit komt doordat bij de meeste baby’s de pigmentproductie nog niet op volle toeren draait. In de baarmoeder zijn die kleine baby-oogjes nog niet blootgesteld aan licht. Zodra ze geboren worden en het licht hun oogjes bereikt, stimuleert dat de pigmentcellen om melanine te maken. Door deze toename aan pigment, verandert de oogkleur geleidelijk in een misschien wel heel andere kleur dan blauw.
Baby’tjes met een donkere huidskleur krijgen wel al wat pigment mee van hun ouders. Vandaar dat zij al vanaf hun geboorte een donkere oogkleur kunnen hebben, die daarna niet veel meer verandert.
Je vraagt je misschien af waarom ogen zonder pigment nu juist blauw zijn en niet wit? Dit heeft dezelfde reden als waarom de lucht en de zee blauw zijn en heeft alles te maken met lichtverstrooiing. Kort gezegd bestaat gewoon wit licht uit een heel scala aan kleuren, waarvan alleen blauw wordt teruggekaatst. Vandaar dat de zee, de lucht en ogen met weinig pigment niet doorzichtig of kleurloos zijn voor ons, maar blauw.
Wanneer is de oogkleur van je kindje definitief?
Meestal weet je met de eerste verjaardag van je kindje wat zijn definitieve oogkleur is, maar zelfs hierna kan het nog lichtelijk veranderen tot hij een jaar of drie is. In tien procent van de gevallen verandert de oogkleur zelfs hierna nog.
De definitieve oogkleur voorspellen
Natuurlijk lijkt 12 maanden een eeuwigheid als je benieuwd bent naar de definitieve oogkleur van je kindje. Gelukkig bestaan er wel wat manieren om zijn oogkleur te voorspellen.
Omdat de hoeveelheid pigment in zijn irissen erfelijk bepaald is, kan je aan de hand van je eigen oogkleur en die van je partner afleiden met welke kleur ogen je baby de wereld in gaat kijken. Zo is de kans bijvoorbeeld groot dat je baby blauwe ogen krijgt als jij en je partner beiden blauwe ogen hebben. Maar zeker weten doe je het nooit! Je zal dus toch echt nog even moeten wachten.