Hoe lang wordt mijn kind?

Hoe lang wordt mijn kind? Dat is wat veel toekomstige ouders zich afvragen. Bereken hier de lengte van je kind op basis van de lengte van de biologische ouders.

Bijna alle (toekomstige) ouders fantaseren over hoe hun kind er later uit zal zien. Eén vraag die hierbij altijd wordt meegenomen is ‘Hoe lang wordt mijn kind?’.

Lengtegroei kind

De lengtegroei wordt voor ongeveer 80% bepaald door genetische factoren. Dit betekent dat kleine ouders meestal kleine kinderen krijgen, en lange ouders, lange kinderen. Jongens zijn doorgaans groter dan meisjes met dezelfde biologische ouders.

Verwachte lengte kind berekenen

Op basis van de lengte van de biologische ouders, kan de verwachte lengte van een kind als hij volwassen is worden geschat. Dit wordt de Target height (streeflengte) genoemd. In de bovenstaande afbeelding kan je de streeflengte van jouw kind berekenen.

Formule streeflengte berekenen

De formule die wordt gebruikt om de Target height (TH) te bepalen voor een jongen:

TH = 44,5 + 0,376 * lengte vader + 0,411 * lengte moeder

De formule voor de verwachte lengte van een meisje:

TH = 47,1 + 0,334 * lengte vader + 0,364 * lengte moeder

Lees voor een wetenschappelijke onderbouwing van de formules deze notitie (pdf) van het LUMC en TNO.

Betrouwbaarheid lengte berekenen

De verwachte lengte van je kind op basis van Target height is een schatting op basis van gemiddelden. Dit kan tot 10 centimeter groter of kleiner afwijken. Dat verklaart ook waarom twee broers of twee zussen toch kunnen verschillen in lengte.

Daarnaast worden bij de berekening alleen genetische factoren meegenomen. Andere factoren die belangrijk zijn voor de groei van een kind worden buiten beschouwing gelaten. Denk aan voeding, groeistoornissen en langdurige stress.

Lengte berekenen kind via de skeletleeftijd

Als een kind wat ouder is, kan met behulp van de skeletleeftijd en de huidige lengte een nauwkeurigere schatting gemaakt worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij kinderen die een groeiachterstand hebben om een (eventuele) behandeling te bepalen.

De skeletleeftijd, ook wel botleeftijd genoemd, wordt gemeten aan de hand van de verkalking van botten. De groei van je kind stopt als al het groeikraakbeen in de botten verkalkt is. Met behulp van een röntgenfoto is de graad van verkalking goed zichtbaar en wordt de skeletleeftijd vastgesteld.

Als de skeletleeftijd lager is dan de echte leeftijd, betekent dit dat je kind nog langer kan groeien. Een kleiner kind met een lage skeletleeftijd, kan de groeiachterstand dus (gedeeltelijk) inhalen omdat hij langer doorgroeit dan andere kinderen.

Veelgestelde vragen over de lengte van je kind

De lengte van je kind wordt voor 80% bepaald door de lengte van zijn ouders. Jongens worden iets langer dan meisjes. Bereken de verwachte lengte van je kind door jouw lengte en die van je partner in te vullen.

Je lengte wordt vooral bepaald door de lengte van je ouders. Hun genen bepalen voor 80% hoe lang jij zult worden. Vul de lengte van je ouders in en kijk hoe lang je ongeveer zult worden.

Je kunt de lengte van je kindje bepalen met een formule. Natuurlijk kun je ook onze handige tool gebruiken om de toekomstige lengte van je kindje te berekenen.