Sparen voor de studie en rijbewijs van je baby

Als je kindje straks volwassen is, wil hij de wereld ontdekken. Zelfstandig wonen, starten met een studie en het halen van een rijbewijs kosten geld. Wil je daar als ouder bij helpen? Dan is het slim om nu al te beginnen met sparen. Aan welke bedragen kan je denken?

Wil je de studie, het rijbewijs én een deel van de kosten van het zelfstandig wonen van je kind betalen? Dan moet je tussen de €16.000 en €29.000 sparen. Hoeveel dit precies is, hangt af van de studie van je kind. Dit is een enorm bedrag. Maar begin je meteen bij de geboorte van je baby met sparen? Dan groeit een bedrag van €100,- per maand uit tot een bedrag van €21.600 op de 18e verjaardag van je kind.

Tip: Door iedere maand automatisch een bedrag naar de spaarrekening van je kind over te maken, hoef je er niet steeds aan te denken.

Sparen voor de studie van je kind

Een opleiding wordt voor een deel door de overheid vergoed. Toch moet iedere student collegegeld betalen. Bij universiteiten en hogescholen is het collegegeld €2.209 per jaar (2022/2023). Een mbo-opleiding kost €1.239 per jaar (2022/2023). De andere studiekosten, zoals studieboeken en -materialen, kosten gemiddeld zo’n €711 per jaar.

Gemiddeld doen studenten 5 jaar over hun hbo- of universitaire studie en 3 tot 4 jaar over hun mbo-opleiding. Dit betekent dat het bedrag voor een totale studie (inclusief studieboeken en -materialen) gemiddeld zo’n €5.500 (3 jaar mbo) en €14.500 (5 jaar hbo/wo) is. Wil je dit op de 18e verjaardag van je kind bij elkaar gespaard hebben? Dan moet je vanaf de geboorte tussen de €26 en €68 per maand sparen. Je komt dan uit op een bedrag tussen de €5.616 en €14.688.

Sparen voor op kamers gaan

Als je kind gaat studeren, wil hij misschien op kamers. Het is een fijne gedachte om te weten dat jij je kind financieel kan ondersteunen als dit nodig is. Studenten die op kamers gaan, geven gemiddeld zo’n €1.100 per maand uit. Dit is €13.200 per jaar. De kosten bestaan onder andere uit huur, boodschappen, kleding en de zorgverzekering. De studiekosten van €175 per maand zijn hierbij nog niet meegenomen.

Hoeveel je kan en wil bijdragen, verschilt natuurlijk per persoon. Wil je de kosten voor op kamers gaan helemaal betalen voor je kind? Dan moet je rekening houden met een bedrag van zo’n €65.000 wanneer je kind 5 jaar studeert. Dit betekent dat je vanaf de geboorte van je kind iedere maand ruim €300 opzij moet leggen. Dit kan natuurlijk lang niet iedereen missen. Maar de kans is groot dat je kind tegen die tijd ook een (bij)baantje heeft en zelf een deel van deze kosten kan betalen.

Uit onderzoek van Nibud (2021) blijkt dat 68% van de ouders hun studerende kind financieel ondersteunen. Studerende kinderen die op kamers wonen krijgen gemiddeld €339 per maand. Voor kinderen die thuis wonen is dit €109 per maand. Met dit bedrag kan je kind bijvoorbeeld de studieboeken en zorgverzekering betalen.

Als je uitgaat van het gemiddelde, kom je voor 3 jaar op kamers (mbo) op een bedrag van ongeveer €12.200. Voor 5 jaar op kamers (hbo/wo), kom je op een totaalbedrag van ongeveer €20.300. Dit betekent dat je vanaf de geboorte van je kind tussen de €57-94 (afgerond) per maand opzij moet leggen.

Sparen voor het rijbewijs van je kind

Sommige ouders geven hun kind het rijbewijs cadeau voor hun 18e verjaardag. Dit is een duur cadeau. Voor je kind veilig en wel in een auto rondrijdt, ben je al snel zo’n €2.500 kwijt. In dit bedrag zitten de rijlessen, maar ook het theorie- en praktijkexamen.

Om het rijbewijs helemaal te betalen, moet je vanaf de geboorte zo’n €13 per maand sparen. Op de 18e verjaardag van je kind heb je dan €2.808 bij elkaar gespaard. Ruim genoeg, ook als je kind niet in één keer slaagt voor het rijexamen.

Hoe sparen voor je kind?

Je kan op verschillende manieren sparen voor de toekomstdromen van je kind. Je kan bijvoorbeeld een spaarrekening openen voor je baby.

Er bestaan verschillende soorten spaarrekeningen. Kijk goed naar de mogelijkheden of laat je adviseren. Dan vind je de spaarrekening die goed bij jouw situatie past. Wil je weten hoe je extra geld kan (be)sparen? Bekijk onze tips.