Gelukkig gezin heeft net een spaarrekening voor hun baby geopend

Je baby is nu nog klein, maar je betrapt jezelf er vast weleens op dat je fantaseert over zijn toekomst. Om je baby later alle mogelijkheden te bieden, is het verstandig om te sparen voor je kindje. Een spaarrekening openen voor je baby is daar een goede optie voor.

Sparen voor je kind

Je kan natuurlijk zelf sparen in een oude sok. Zeker met de huidige lage rentepercentages lijkt dat niet zo’n gek idee. Maar je loopt dan het risico dat je het geld kwijtraakt. Eén keer de pech dat een inbreker het op jouw huis heeft voorzien en je spaargeld is weg.

Een goed en veilig alternatief is om een spaarrekening te openen voor je baby. In Nederland heeft 77% van de ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar een spaarrekening voor hun kind (Nibud).

Waarom een spaarrekening openen voor je baby?

Jouw kleine wonder is heel kostbaar, dat wist je al lang. Maar wist je dat je kind tot hij 12 jaar is zo’n €50.000 kost? En dan hebben we de periode daarna met een Hoe open je een spaarrekening voor je baby?

Tegenwoordig kan je bij de meeste banken online een kinderspaarrekening aanvragen. Overweeg je te gaan beleggen om meer vermogen voor je kindje op te bouwen? Ook daarvoor zijn online veel (begeleide) mogelijkheden. Als je al klant bent bij die bank, kan je zelfs de kinderspaarrekening online openen. Wel zo makkelijk en snel!

Als je nog geen klant bent bij de bank of als je meer informatie wilt over een specifieke rekening, kan je een afspraak maken bij de bank. Samen met een financieel adviseur kijk je dan naar jouw situatie en welke spaarrekening het beste bij jou past.

Bij een spaarrekening speciaal voor je baby staat de rekening vaak op naam van je kind. Dat betekent dat hij op 18-jarige leeftijd zelf het beheer over zijn spaargeld krijgt. Afhankelijk van het soort rekening kan je ook een andere leeftijdsgrens hiervoor stellen. Je kan de rekening ook op je eigen naam zetten. Dan houd jij hierover de zeggenschap, ook na de 18e verjaardag van je kind. Lees meer over de mogelijkheden voor sparen voor je baby.

Wanneer een spaarrekening openen?

Hoe eerder je een spaarrekening voor je baby opent, hoe langer je maandelijks een klein bedrag kan sparen en hoe hoger het uiteindelijke bedrag kan worden. Dit geldt uiteraard alleen als je regelmatig een bedrag naar de spaarrekening overmaakt. Bekijk hier onze (be)spaartips.

Heb je na de geboorte van je kindje niet direct geld over om mee te sparen? Dan kan je altijd later nog een spaarrekening openen. Let wel op: sommige rekeningen hebben een uiterste leeftijdsgrens. Kijk hier daarom naar als je besluit om het openen van een spaarrekening nog even uit te stellen.

Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van de juiste spaarrekening zijn er een aantal dingen waar je op kan letten. Er zijn heel wat verschillende soorten spaarrekeningen en je wil natuurlijk een spaarrekening die het beste bij jullie past. Hier onze tips:

  • Tussentijds opnemen. Bedenk of je tussentijds geld wilt kunnen opnemen. Bijvoorbeeld voor een nieuwe fiets of scooter voor je kind. Sommige banken bieden een hogere spaarrente, als je kiest om tot de 18e verjaardag van je kind geen geld op te nemen van deze rekening. Dit noem je de bonusrente.
  • Kosten van opnemen. Wil je tussentijds spaargeld kunnen opnemen? Check dan ook even wat de eventuele kosten hiervan zijn. Houd er ook rekening mee dat de bonusrente soms vervalt bij tussentijds opnemen.
  • Flexibiliteit spaarbedrag. Denk erover na of je het bedrag dat je spaart wilt vastzetten of flexibel wilt sparen. Als je verwacht dat jullie inkomen de komende jaren zal veranderen, is het prettig als je het bedrag dat je spaart later nog kan aanpassen. Of misschien kan je niet iedere maand hetzelfde bedrag sparen. Dan is flexibel kunnen sparen wel zo fijn.
  • Rentepercentage. De rentepercentages verschillen per bank. Vergelijken is dus een goed idee. Het kan ook geen kwaad om te kijken hoelang het rentepercentage vaststaat. Bij kinderspaarrekeningen veranderen deze percentages vaak tussentijds. Door te vergelijken, weet je wat je kan verwachten de komende jaren.
  • Overige voorwaarden. Let altijd even op de overige voorwaarden. Deze verschillen per spaarrekening. Zo zijn er rekeningen waarbij je kind vanaf 18 jaar zeggenschap krijgt over het saldo op de spaarrekening. Maar er zijn ook rekeningen waarbij jij als ouder deze leeftijd mag bepalen.

Wist je dat…?
Sparen voor je kind en schenken aan je kind hetzelfde zijn voor de Belastingdienst? Bekijk hier hoeveel je jaarlijks belastingvrij mag sparen.

Als je straks in maart of april gaat zitten voor je belastingaangifte, vergeet dan niet om het spaargeld van je kind (tot zijn 18e verjaardag) aan te geven in box 3. Lees meer over sparen voor je baby en de Belastingdienst.