Spelenderwijs de sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby stimuleren
Je baby is een echt knuffelkontje. En dat is maar goed ook, want zijn relatie met jou legt de basis voor de rest van zijn sociale leven. Dus hoe kan je hem spelenderwijs een handje helpen en zijn sociaal-emotionele ontwikkeling verder stimuleren?
Waarom is een goede relatie belangrijk?
Een goede hechting met jou is een voorwaarde voor de verdere sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby. Jij vormt zijn veilige haven en geeft hem het zelfvertrouwen om verder te leren, te ontdekken en spelen. Als hij ouder is, snapt hij de waarde van een goede relatie en weet je kindje hoe hij vriendschappen moet sluiten en onderhouden.
Sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren
Voor een veilige hechting is het belangrijk dat je je baby begrijpt en snel kan inspelen op zijn behoeftes. Dit helpt hem zijn stress te reguleren en geeft hem het vertrouwen dat je er voor hem bent. Neem dus de tijd om je baby te leren kennen, te ontdekken wat hij leuk vindt en hoe je hem kan troosten of opvrolijken.
Daarnaast is het belangrijk dat je zijn taal- en zintuigelijke ontwikkeling stimuleert. Er komt namelijk heel wat kijken bij contact met anderen. Je moet aandacht aan iemand besteden, beoordelen hoe diegene zich voelt, zijn lichaamstaal lezen en ondertussen naar hem luisteren en antwoorden. Dit vergt dus heel wat van zijn kijk-, luister-, en spreekvaardigheden, maar ook van je baby’s inlevingsvermogen.
Met de volgende tips bouw je een goede relatie op met je kindje én stimuleer je de andere benodigde vaardigheden.
Je baby dichtbij
Je baby voelt zich het meest veilig en geborgen in jouw armen. Hij voelt jouw warmte, ruikt jouw geur en kan staren naar je gezicht. Houd hem dus lekker dichtbij, maak oogcontact en wieg hem in slaap. Ondertussen kan je zachtjes tegen hem praten of liedjes voor hem zingen. In je buik heeft hij jouw stem al leren kennen en vindt het heerlijk om naar je te luisteren.
Huid-op-huidcontact
Het knuffelen wordt nog lekkerder als je baby’tje huid-op-huid ligt. Zo bouwen jullie niet alleen een hechtere band op, het helpt hem ook zijn ademhaling en lichaamstemperatuur te reguleren, zijn weerstand op te bouwen en bij het leren aanhappen. Daarnaast wordt je kindje er rustig van en voelt hij zich wederom veilig. Wel zo fijn in een periode waar alles nieuw is.
Oogcontact
Ook oogcontact is bevorderlijk voor jullie hechting en zijn sociaal-emotionele ontwikkeling. Je baby zal al veel in jouw ogen kijken en met zijn lieve grote kijkers moet het niet moeilijk zijn om lang in die van hem te staren. Het leert hem dat je met oogcontact aandacht krijgt en geeft.
Emoties en gezichtsuitdrukkingen
Voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby is het belangrijk dat hij emoties en bijbehorende gezichtsuitdrukkingen leert begrijpen. Dit kan je doen door zelf verschillende gezichtsuitdrukkingen te maken en hem ondertussen uit te leggen wat ze betekenen. Of door uit te leggen wat de uitdrukkingen op zijn gezicht betekenen. Als hij bijvoorbeeld een big smile heeft, een beetje bozig kijkt of huilt.
Muziekje erbij
In de baarmoeder is je baby al gevoelig voor geluiden. Hij vindt het heerlijk om naar jouw stem te luisteren, maar ook naar muziek. Zing na de geboorte dus liedjes voor hem, laat hem regelmatig luisteren naar je favoriete playlist en hang een muziekmobiel in zijn box of slaapkamer. Zo leert hij aandachtig te luisteren en wordt zijn verbeeldingskracht, creativiteit en inlevingsvermogen gestimuleerd.
Kletsen, kletsen en nog eens kletsen
Praten is een belangrijk onderdeel van ons sociale leven. Door je baby’s taalontwikkeling te stimuleren, bevorder je dus ook zijn sociaal-emotionele ontwikkeling. Dit doe je door veel taalspelletjes met hem te spelen. Leg bijvoorbeeld uit wat je aan het doen bent tijdens het verschonen. Of geef je kindje een rondleiding door het huis: Dit is hond Sam, die doet woef woef. Dit is de keuken en hier koken papa en mama heerlijke avondmaaltijden. En dit is de tuin en kijk, zie je dat vogeltje? Dat is een merel. Het zijn misschien eenzijdige gesprekken, maar je baby zal vol aandacht naar je luisteren.
Is je kleine al wat ouder en maakt hij zelf ook geluidjes? Geef hem dan de ruimte om te reageren en beantwoord ook zijn brabbels. O, wat ben je voor moois aan het vertellen?
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Aandachtstrekker
Je baby zal op verschillende manieren je aandacht proberen te trekken. In het begin doet hij dit voornamelijk door te huilen, later zal hij glimlachen, zijn tong uitsteken, kirren, brabbelen, rammelen en uiteindelijk praten. Ga in op zijn toenaderingspogingen, want dit is zijn manier om contact met jou te maken. Dus als hij huilt: ga naar hem toe. Hij probeert je duidelijk te maken dat er iets is. Misschien heeft hij honger, een volle luier of zit er een boertje in de weg. Steekt hij zijn tong uit? Doe hem na. Is hij aan het kirren of brabbelen? Brabbel of praat terug. Zo stimuleer je hem om te communiceren en laat je hem weten dat jij er altijd voor hem bent.
Verlatingsangst
Als je baby tussen de 6 en 9 maanden is, krijgt hij ineens last van verlatingsangst en eenkennigheid. Hij begrijpt dat hij niet één is met jou en dat je hem kan verlaten. Je helpt je kindje door deze periode heen door altijd afscheid te nemen voordat je weggaat, rustige overgangen te maken en hem helpen te beseffen wat er gebeurt. Zo leert hij begrijpen dat je niet echt verdwijnt en dat je altijd weer terugkomt. Dit geeft hem vertrouwen. Het spelletje kiekeboe kan hier ook bij helpen.
Samen spelen, samen delen
Samen spelen met je kindje is niet alleen leuk, maar bereidt hem ook voor op contact met leeftijdsgenootjes. Je leert hem bijvoorbeeld dat zijn balletje weer terugkomt als hij hem net aan jouw heeft gegeven. Samen spelen, is dus samen delen. En dat is wel zo fijn voor hem om te weten, want dat maakt het een stuk makkelijker om vriendjes te maken.
Auteur Anouk van der Post