Vader speelt met zijn baby en denk na over onmisbare baby-items

Als je vader wordt, kom je terecht in de wereld van babyspullen. Spullen waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt, maar die onmisbaar blijken. Hieronder tien baby-items die je, volgens auteur en vader Willem Bisseling, absoluut niet mag missen.

1. Babyfoon

Als het goed is produceert je baby genoeg geluid als hij iets wil. Ook als hij op de eerste of tweede verdieping van je huis ligt. Toch is een babyfoon bijzonder handig om in huis te hebben. Voor een paar tientjes heb je tegenwoordig al een babyfoon met camera die je op het bed van je kind kan richten. Zo hoef je niet steeds in paniek naar de babykamer te rennen als je iets hoort, terwijl jullie eindelijk ‘rustig’ op de bank zitten te Netflixen.

2. Box

Hij is lelijk, staat bijna altijd in de weg en nergens lijkt hij echt goed te passen bij je interieur: de box. Toch is het een bijzonder handig meubelstuk als je een baby hebt. Er zijn nu eenmaal momenten dat je even wat moet doen waarbij je je baby niet de hele tijd kan vasthouden (douchen, koken, naar de wc gaan). Dan is het handig als je je baby veilig kan opbergen zonder dat hij een kant op kan. Hang er een box-mobiel met beestjes en muziek boven en de kleine vindt het nog prachtig ook.


Vader op komst

Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.

Bestel boek

3. Draagzak

Je kent ze wel: de mannen en vrouwen die een keurig geknoopte draagdoek om zich heen hebben gewikkeld met daarin hun slapende nageslacht. Draagdoeken zijn hip en praktisch. Je draagt de baby dicht tegen je aan (goed voor de hechting) en hij zit nog stevig ook. Voor veel jonge ouders is zo’n draagdoek toch best een gedoe, want het knopen ervan lijkt soms wel hogere wiskunde. Gelukkig is er daarom de draagzak. Hetzelfde principe, maar dan met eenvoudige klikgespen. Een ideale uitvinding om je baby bij je te houden en je handen vrij te houden voor andere taken.

4. Flessenborstel

Melk voor baby’s is moddervet. Of het nu gaat om moedermelk of poedermelk. Het vet van de melk hecht zich aan de fles, waardoor het reinigen van de flessen niet altijd even gemakkelijk is. Daarvoor is gelukkig de flessenborstel uitgevonden. Vergelijk het met een enkele spoelbakborstel voor bierglazen. Beetje sop erop en de flessen glanzen als nooit tevoren.

5. Hydrofiele doeken

Vraag eenieder die een baby heeft wat je absoluut nodig hebt als je een kind krijgt en het antwoord is: hydrofiele doeken. Heel veel hydrofiele doeken. De hydrofiele doek, ook wel hydrofiel-luier of katoenen luier genoemd, is het duizenddingendoekje onder de babyspullen. Je kunt het werkelijk overal voor gebruiken. Baby’s hebben de neiging om alles onder te spugen, plassen en poepen. De oplossing die je altijd bij de hand hebt? De hydrofiele doek. Sla deze in veelvoud in. Je zal er geen spijt van krijgen.

6. Inbakerzak

Slapen kan best een ding zijn voor baby’s. Omdat ze nog geen controle hebben over hun ledematen willen ze zichzelf nog wel eens wakker slaan met hun eigen armen. Voor veel baby’s is de inbakerzak een oplossing. Dit is een soort slaapzak die je dichtritst tot aan de kin, waarbij de baby verder is ingebakerd als in een soort cocon.

Dit inbakeren bevordert doorgaans de nachtrust van je baby (en van jezelf). Een inbakerzak is praktisch en eenvoudig in gebruik, maar je kan ook een hydrofiele luier (daar is hij weer) gebruiken voor het inbakeren. Vraag op het consultatiebureau advies hoe je dit precies doet.

7. Kinderwagen

Je hebt Bugaboo-ouders en MaxiCosi-ouders, Stokke-ouders en MacLaren-ouders. Wat voor ouder je ook bent of zult worden, je ontkomt er niet aan om een kinderwagen aan te schaffen. Nieuw of tweedehands. Kinderwagens zijn peperduur, maar je maakt er ongelofelijk veel gebruik van. Test ze en kijk wat bij jullie past. Niet onbelangrijk: vouw ze een paar keer in- en uit elkaar voordat de kleine er is. Dat scheelt een hoop gehannes op de parkeerplaats wanneer je je baby voor de eerste keer mee de auto in neemt.

8. Luiers

Wie baby zegt, zegt luiers. Je weet dat ze belangrijk zijn. Toch zou je niet de eerste zijn die vergeet luiers te kopen voordat de baby er is. Er zijn tientallen verschillende soorten luiers. Pampers, Zwitsal, huismerken. Doorgaans interesseert het je baby niks wat hij om zijn billen heeft hangen. Zorg vooral dat je in ieder geval één pak newborns (maat 0) in huis hebt voordat de baby er is.

9. Melkpoeder

Veel vrouwen kiezen ervoor hun baby borstvoeding te geven. Toch is het ook dan slim om melkpoeder in huis te hebben. Borstvoeding gaat niet altijd zonder complicaties. Het is iets wat zowel moeder als baby moeten leren. En het is ook goed mogelijk dat het niet altijd even goed werkt. Het kan daarom geen kwaad melkpoeder in huis te hebben voordat de baby thuiskomt. Ook hier geldt: de keuze is reuze. Voor alle babymelkpoeders die in Nederland worden verkocht gelden strikte EU-normen. Of je nu het duurste merk koopt of een drogisterij-huismerk.

10. Snotzuiger

Je kent ze wel, van die peuters met van die groene klodders onder hun neus. Je neemt je voor dat jouw kind er nooit zo bij loopt. Ook je baby heeft aan snotproductie geen gebrek, wat erg hinderlijk voor hem kan zijn bij een fikse verkoudheid. Nu laten baby’s zich niet graag in de neus pulken om ze te bevrijden van bulkjes. Gelukkig is daarvoor de snotzuiger uitgevonden. Een pijpje dat je op het neusgat van je baby zet en waar je aan de andere kant aan zuigt. Het snot komt eruit en komt in het buisje terecht (en door een ingenieus systeem niet in je mond). Musthave.

Willem Bisseling

Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente en Doris. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst.