Moeder en kind samen aan het thuiswerken

Om de verspreiding van COVID-19 (het coronavirus) tegen te gaan, moeten veel mensen thuiswerken. Met een kindje kan dit best een uitdaging zijn. Hoe verdeel je je aandacht en hoe zorg je dat je nog aan je dagelijkse taken toekomt?

1. Maak een realistische planning

Een goede planning is de basis van een succesvolle thuiswerkdag. Dat betekent niet dat je elke minuut van je dag zorgvuldig moet indelen. Met een baby of peuter die je aandacht vraagt, is de kans groot dat een strakke planning niet realistisch is. Probeer dus wat extra ruimte in te bouwen.

Een handige manier om je dag te plannen is een to-dolijst. Hierop zet je je belangrijkste taken voor die dag. Kijk of je er maximaal drie kan uitkiezen om op een dag uit te voeren. Concentreer je vervolgens zoveel mogelijk op die taken. Op die manier raak je minder afgeleid door minder dringende taken, zoals e-mails of kleine klusjes.

2. Stel duidelijke grenzen aan het thuiswerken

Voor je kindje kan thuiswerken lastig te begrijpen zijn. Je bent wel in de buurt, maar je hebt niet voortdurend aandacht voor hem. Ook voor jou is dit misschien lastig, want je wil je kind niet negeren als hij iets nodig heeft.

Begin je dag zoals een normale werkdag. Sta op tijd op, kleed je aan en ga richting je werkplek. Kies als het lukt voor een aparte plek, die je aanstelt als ‘kantoor’. Zit je in deze ruimte? Dan concentreer je je op je werk. Als je kind al wat ouder is, kan je uitleggen dat je hier niet gestoord mag worden. Stel andersom ook grenzen aan je werktijden. Ben je met je kindje bezig? Dan neem je geen telefoontjes aan van je collega’s.

3. Wissel werk en ontspanning af

Het is niet realistisch om acht uur achter elkaar te werken. Dat doe je op je werk meestal ook niet. Ook hier sta je weleens op om koffie te halen of naar de wc te gaan. Thuis is dit nog lastiger, zowel voor jou als voor je kind.

Afwisseling is belangrijk om geconcentreerd te blijven werken. Spreek met jezelf af dat je veertig minuten geconcentreerd werkt. Daarna neem je twintig minuten om met je kind te spelen. Werkt deze indeling niet voor je? Pas hem dan iets aan, totdat je de juiste balans te pakken hebt.

4. Maak gebruik van slaapjes

Slaapt je kindje overdag nog? Dat zijn de ideale momenten om de focus op je werk te leggen. Kijk of je deze tijd kan gebruiken om ingewikkelde taken af te ronden. Zo kan je na het slaapje weer even pauze nemen om je kleine uit bed te halen en wat extra aandacht te geven.

Ben je ‘s ochtends op je productiefst? Dan kan je de wekker wat vroeger zetten, zodat je eerder wakker bent dan je kind. Zo kan je ‘s ochtends in alle rust wat belangrijke e-mails of agendapunten wegwerken. Een andere mogelijkheid is om ‘s avonds nog wat te doen, wanneer je kindje op bed ligt. Kijk dan wel uit dat je niet te lang doorgaat en neem genoeg rust.

5. Wees niet te streng voor jezelf

Als ouder is het soms lastig om de juiste balans te vinden. Zeker als je niet gewend bent om thuis te werken. Je wil kwaliteit leveren op je werk, maar ook genoeg aandacht voor je kind hebben. Zeker als je thuiswerkt, is dit lastig. Bedenk dat vrijwel iedere ouder hiermee worstelt. Je hoeft niet perfect te zijn om een goede werknemer of ouder te zijn.

Probeer om niet te streng voor jezelf te zijn. Misschien lukt het nu niet om evenveel te werken als wanneer je op kantoor zit. Of misschien heb je tegen je peuter gesnauwd omdat hij door je telefoongesprek met je baas heen praatte. Reken jezelf er niet te hard op af. Je doet je best, meer kan je niet van jezelf verwachten.

6. Overleg met je leidinggevende

Tijdens het thuiswerken is het verstandig om goed met je leidinggevende te blijven overleggen. Zo blijf je betrokken bij het bedrijf. Bovendien kan je het aangeven als je bepaalde taken minder goed vanuit huis kan uitvoeren.

Je werkgever kan je eventueel helpen als je ergens op vastloopt. Werkt bijvoorbeeld de wifi op je thuiswerkplek niet goed? Wellicht helpt het om een vaste internetkabel thuisgestuurd te krijgen. Je werkgever wil graag dat jij zo goed mogelijk kan doorwerken, ondanks de nieuwe maatregelen.

7. Vraag om hulp

Kom je er niet uit met thuiswerken? Wees dan niet bang om anderen om hulp te vragen. Wissel je werktijden af met je partner, of vraag de buurvrouw een uurtje op te passen. Thuiswerken met een kind kan nu eenmaal stressvol zijn. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen, je bent zeker niet de enige.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app