Peuter 32 maanden oud

Wc-perikelen en strijd aan tafel

Vader, moeder en kind van 3 jaar lachen

Je kindje gaat richting de 3 jaar. Is hij al zindelijk? Zo niet, dan is dit het moment om de zindelijkheidstraining weer eens op te pakken. Je kleine ontdekker verkent rond deze leeftijd zijn geslachtsdelen, dus dat sluit mooi aan. In eten ontdekken heeft je peuter helaas minder zin. Hebben jullie ook zo'n strijd aan tafel of valt het mee?

Mijlpalen peuter

  • Glijdt zelfstandig van een glijbaan
  • Ruimt (samen met jou) het speelgoed op
  • Praat misschien al in drie-woordzinnen
  • Slaat bladzijdes een voor een om

Wist je dat...

…je peuter zo lenig is doordat zijn botten voor een groot deel nog uit kraakbeen bestaan? Dit verandert in de loop van de jaren.

Ontwikkeling peuter 32 maanden

Peuter zit op de wc bezig met zindelijkheidstraining

Je peuter wordt over een aantal maanden al 3 jaar. Een mooi moment om de zindelijkheidstraining weer eens onder de aandacht te brengen. Fysiek is alles in het lijf van je kindje er nu klaar voor om plas en poep op te houden. Het enige wat nu nog nodig is, is een flinke dosis interesse en jullie kunnen aan de slag. Wil je je peuter enthousiasmeren? Maak de zindelijkheidstraining dan leuk door boekjes over dit onderwerp te lezen, liedjes te zingen tijdens een plaspoging en je kindje fanatiek aan te moedigen.

Bedenk dat zindelijk worden, net als leren lopen, met vallen en opstaan gaat. Ongelukjes horen erbij. Gaat het een aantal keer goed, maak je peuter dan bewust. Vraag hem tot vervelens toe of hij moet plassen. Dan gaat hij het verband leggen tussen een volle blaas en een wc-bezoekje. Misschien helpen deze tips voor een succesvolle zindelijkheidstraining.

Als je kindje nieuwsgierig is naar wc-activiteiten is de kans groot dat dat slurfje of spleetje waar de plas uitkomt ook zijn interesse heeft. Rond deze leeftijd ontdekt je peuter namelijk zijn geslachtsdelen. Hij wil dit graag verkennen door te kijken en aan te raken. Dit is heel normaal en past binnen de seksuele ontwikkeling. Wel kan het goed zijn om wat ‘basisregels’ met je kleine af te spreken. Niet iedereen is ervan gecharmeerd als je kindje zijn piemeltje tevoorschijn tovert op een verjaardagsfeestje. Kijk eens, opa!

Hoe gaat het nu trouwens met eten? Veel 2-jarigen gaan door een fase van moeilijk eten. Groente weigeren, met voedsel gooien, kieskeurig worden, spelen met eten of zelfs helemaal niet willen eten. De maaltijden verlopen niet altijd vlekkeloos met een peuter. Laat je niet verleiden om je kleine veel zoetigheid te geven. Hier kan hij namelijk wel oog voor krijgen. Maak eens een gezonde snack voor je peuter, dan sla je twee vliegen in één klap. Er gaat gezonde voeding in én hij kan lekker snoepen.

Jouw leven met een peuter van 32 maanden oud

Peuter van 2 jaar helpt vader met koken

Het avondeten zag je voor het ‘peutertijdperk’ waarschijnlijk als een ontspannen moment met het gezin. Met een peuter kan het diner echter uitmonden in een berg frustraties. Probeer toch om strijd te voorkomen, dat werkt meestal averechts. Het kan helpen om eten juist weer leuk te maken. Promoveer je kleine tot souschef en laat hem de groenten wassen en sorteren. Of maak het bord eens creatief op. Een vrolijke poes die je kindje vanaf zijn bord toelacht, is natuurlijk een stuk aantrekkelijk om op te eten dan een bergje groenten. Ook handig: houd een eetdagboekje bij met de dingen die je kindje lekker vindt. Dan kom je er vaak achter dat hij meer lust dan je denkt!

Zijn jullie vegetarisch? Dan vraag je je misschien af of vegetarisch eten verantwoord is voor je kleine actieveling. Sommige voedingsstoffen die je kindje hard nodig heeft, zoals vitamine B1, B12, eiwit en ijzer, haalt je peuter vooral uit vlees. Als je ervoor zorgt dat hij deze stoffen uit vleesvervangers haalt, kan hij prima vegetarische eten. Goede vleesvervangers zijn: peulvruchten, vega-burgers en -balletjes, eieren, zuivelproducten, tofu, tahoe en tempeh.

Kind van 2 jaar zit op potje en is bezig met zindelijkheidstraining

Potje of wc-brilverkleiner

Is je kindje klaar voor de zindelijkheidstraining? Met een leuk potje of een handige wc-bril verkleiner maak je het oefenen comfortabel voor hem.

Bekijk potjes

Doen met je peuter van 32 maanden oud

Peuter en moeder zitten samen in zelfgebouwde hut van stoelen en lakens

Wat is er leuker dan samen op avontuur gaan en de woonkamer of tuin om te toveren tot een stoere hindernisbaan? Je kan alles gebruiken wat je in de buurt hebt: kussens, dekens, stoelen, gekleurd tape. Maak het extra leuk door onderweg speelgoed neer te leggen waarmee je avonturier een opdrachtje kan uitvoeren. De finish is natuurlijk in een prachtige zelfgebouwde hut. Daar kunnen jullie na alle inspanningen lekker samen uitrusten als beloning voor het overwinnen van alle hindernissen!

Meer peuterspelletjes voor je kindje van 2 jaar >>

Volgende maand

Peuter 34 maanden oud

Bijna jarig en leren fietsen

Naar peuter 34 maanden