Peuter 34 maanden oud

Bijna jarig en leren fietsen

Moeder knuffelt buiten met haar peuter van 3 jaar

Je peuter wordt al bijna 3 jaar. Wat gaat de tijd hard! Is hij al met zijn verjaardag bezig? Een 3-jarige heeft beter door wat een verjaardag inhoudt dan een 2-jarige. Misschien heeft je kleine zelfs al echte cadeauwensen. Kan je je kindje eigenlijk ‘verkeerd’ verwennen met cadeaus?

Mijlpalen peuter

  • Zegt zinnen van drie of meer woorden
  • Kan even op één been staan
  • Rijgt grote kralen aan een draad
  • Kan een ballon vangen

Wist je dat...

…het voor je peuter goed is om te vallen en struikelen? Zo leert hij zijn val ‘breken’.

Ontwikkeling peuter 34 maanden

Achteraanzicht van peuter die met loopfietsje door straat crost

Nog even en dan vieren jullie alweer de derde verjaardag van je peuter. Je 3-jarige maakt zijn verjaardag een stuk bewuster mee dan toen hij 2 jaar werd. Misschien heeft hij zelfs al echte verjaardagswensen of wil hij heel graag een gele Barbapapa-taart. Zoek je nog een mooi cadeau voor je feestvarken? Educatief speelgoed is altijd een goede keuze. Uitdagend speelgoed stimuleert je kindje om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Spelen kan helpen om sociale vaardigheden te oefenen, motorisch sterker te worden of het denkvermogen te ontwikkelen.

Een fiets is nu ook een schot in de roos. Crost jouw kleine al hard rond op een driewieler? Dan is hij misschien klaar voor een echte kinderfiets. Begin met zijwieltjes. Wanneer dit goed gaat, kan je de wieltjes iets omhoog zetten. Je kleine moet nu balanceren, maar heeft nog wel de veiligheid van de zijwieltjes. Voor je het weet fietst hij de straat uit! Is jouw kindje (nog) niet zo’n racemonster, dan is een loopfiets met twee wielen een goed alternatief. Daarmee leert je peuter goed balanceren. Kinderen die ervaring hebben met een loopfiets, zijn daarom vaak vlot met leren fietsen. Leren fietsen gaat met vallen en opstaan. Houd de pleisters dus maar in de aanslag voor ‘ongevalletjes’.

Wist je trouwens dat brandwonden vaak voorkomen op deze leeftijd? Je peuter heeft inmiddels een vrij goed ontwikkelde motoriek en is soms ontzettend snel. Een ongeluk met een hete pan of een kop thee zit dan in een klein hoekje. Probeer het gevaar zoveel mogelijk te beperken door hete dranken buiten bereik van je kindje te zetten, alleen op de achterste pitten van het fornuis te koken, handgrepen van pannen naar de zijkant te draaien en je kindje niet alleen te laten bij brandende kaarsen. Gaat het toch een keer mis? Check dan EHBO bij brandwonden en weet wat je moet doen!

Jouw leven met een peuter van 34 maanden oud

Peuter krijgt cadeau van ouders

Waarschijnlijk geniet je er volop van als je peuter straks jullie cadeau(s) met glunderende oogjes uitpakt. Maar hoeveel cadeaus is verstandig? Misschien vraag je je af waar de grens tussen ‘gewoon verwennen’ en ‘verkeerd verwennen’ ligt. Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig; het gaat er niet om hoeveel je kindje krijgt, maar om de manier waarop. Als je kindje alles krijgt wat hij wil, ook buiten speciale gelegenheden om, draagt dat niet bij aan een positieve ontwikkeling.

Als je kindje alles krijgt wat hij verlangt en altijd bedolven wordt met cadeaus, kan hij moeite krijgen met delen, is hij minder snel tevreden en kan hij minder goed omgaan met tegenslagen. Je kleine heeft namelijk behoefte aan grenzen. Probeer hem deze te bieden en probeer niet te toegeeflijk te zijn. Heeft je peuter een grote hartenwens voor zijn verjaardag? Dan kan je deze natuurlijk best geven (als het binnen je budget past), maar je hoeft niet een hele lijst (cadeau)wensen in te willigen. Vaak is je peuter met één of twee mooie, goed doordachte cadeaus helemaal gelukkig.

Ben jij eigenlijk al bezig met de voorbereidingen van het grote feest? Sommige kindjes van 3 jaar hebben al een paar vriendjes via de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Dan kan het leuk zijn om een eenvoudig kinderfeestje te organiseren. Niet elke 3-jarige heeft hier al behoefte aan. Gewoon een verjaardagsfeestje met het gezin en misschien wat familie en/of goede vrienden is natuurlijk ook gezellig. Versier het huis, smul samen van een lekkere taart, gooi wat ballonnen in de kamer en de pret is compleet. Geniet ervan!

Peuter speelt met magnetische tekenbord

Magnetisch tekenbord

Een magnetisch tekenbord is een leuk cadeau voor je peuter van bijna 3 jaar. Je kindje kan hier oneindig zijn creativiteit op kwijt. Ook handig voor onderweg.

Bekijk tekenborden

Doen met je peuter van 34 maanden oud

Peuter van 34 maanden speelt met ballon

Kan je peuter al aardig met een ballon gooien en vangen? Overgooien met een bal is de volgende stap. Heel leerzaam, want je kleine verbetert hiermee niet alleen zijn motoriek, maar leert ook zijn speelgoed delen. Hij moet de bal immers steeds teruggooien naar de ander. Vindt je kindje het vangen nog lastig? Oefen dan met een ballon. Die beweegt trager en is daardoor gemakkelijker te pakken. Je kan het ballonspel extra spannend maken door af te spreken dat de ballon de grond niet mag raken. Vreugdekreten gegarandeerd!

Bekijk meer spelletjes voor je peuter van bijna 3 jaar >>

Volgende maand

Peuter 36 maanden oud

Een grote peuter, maar stiekem toch nog klein

Naar peuter 36 maanden

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app