Peuter 3 jaar oud

Een grote peuter, maar stiekem toch nog klein

Gefeliciteerd! Je kindje is alweer 3 jaar en is al een grote knul of meid. Het lijkt alweer zo lang geleden dat hij als kleine afhankelijke baby in je armen lag. Toch heeft je 3-jarige peuter jou nog steeds nodig. Hij kan namelijk ineens last krijgen van verlegenheid.

Mijlpalen peuter

  • Bouwt een vrachtauto na met blokjes
  • Fietst (op een driewieler)
  • Tekent verticale lijn na
  • Is voor 50-75% verstaanbaar voor bekenden

Wist je dat...

…je kindje pas al zijn melktandjes (20) rond zijn 3e verjaardag bij elkaar gespaard heeft?

Ontwikkeling peuter 36 maanden

Peuter van 3 jaar staat in middelpunt van belangstelling en pakt cadeau uit

Hoera, je peuter is jarig! Vandaag is het zijn moment om te stralen. En dit jaar maakt hij het waarschijnlijk voor het eerst bewuster mee. Misschien kijkt je kleine al weken uit naar zijn verjaardag. Des te leuker om er een waar feest van te maken. Er is ook genoeg om te vieren. Je kindje heeft al veel vaardigheden verworven, ontwikkelt een eigen karakter, wil het liefst alles zelf doen en voelt zich al een echte ‘grote jongen/meid’ met zijn 3 jaar. Het afgelopen jaar leerde je peuter rennen, zich verstaanbaar maken met twee- of zelfs drie-woordzinnen, is hij een stuk zelfstandiger geworden en begint hij zich te ontpoppen tot sociaal wezentje. Misschien heeft hij de luiers zelfs al verruild voor onderbroekjes.

Geniet je kindje er trouwens van om in het middelpunt van de belangstelling te staan, of wordt hij daar juist verlegen van? Als je kleine meer verlegenheid laat zien rond deze leeftijd, is dat niet zo vreemd. Zijn zelfbewustzijn groeit en hij wordt zich meer bewust van de relatie die hij met anderen heeft. Hierdoor kan hij zich heel klein voelen of het idee hebben dat ‘grote mensen’ over hem oordelen. Dit kan voor onzekerheid en verlegenheid zorgen, ook wanneer je peuter normaal heel extravert is. Vaak is dit een fase en gaat het vanzelf weer over. Met deze tips kan je het zelfvertrouwen van je peuter een flinke boost geven.

Staat jouw peuter juist altijd op de voorgrond en vraagt hij veel om aandacht? Ook hier kan onzekerheid onder zitten. Je kindje wil gezien worden en heeft behoefte aan aandacht. Als hij dit niet op de juiste manier krijgt, zal hij steeds meer om aandacht vragen, soms op een vervelende manier. Dit betekent niet dat je constant met je peuter bezig hoeft te zijn. Probeer regelmatig je aandacht onverdeeld en volledig aan je kleine te geven. Dus: smartphone weg en niet ondertussen een boodschappenlijstje maken. Toon oprechte interesse. Grote kans dat hij daarna zichzelf kan vermaken.

Jouw leven met een peuter van 36 maanden oud

Peuter van 3 jaar oud kust zwangere buik van moeder

Nu je peuter 3 jaar is, rammelen je eierstokken misschien weer of is er mogelijk een tweede kindje onderweg. Een tweede (of derde) zwangerschap kan je heel anders beleven dan de eerste. Je weet waarschijnlijk nog veel van je vorige zwangerschap, maar hebt ondertussen je handen vol aan een actieveling. Rust vinden voor je zwangere lijf kan dan soms een behoorlijke opgave zijn. Pak rust als je peuter zijn middagslaapje doet, onderneem een rustige uitje of plan een relaxte middag thuis. Probeer je oudste alvast voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Voor hem is dit een grote verandering en het kan helpen om jaloezie te voorkomen.

Het verdelen van de aandacht tussen je (aanstaande) baby en peuter kan best lastig zijn. Zet je peuter gerust in als ‘grote hulp’. Laat hem helpen bij het verschonen, kleertjes uitzoeken, het in bad doen of het speentje aangeven. Jullie zijn dan samen bezig, waardoor je kindje zich belangrijk voelt. Complimenteer hem met zijn goede hulp en hij zal glunderen van trots! Benoem en bespreek daarnaast de gevoelens van je peuter, speel wanneer je baby slaapt of neem je baby op schoot tijdens het spelen. Gaandeweg vinden jullie zo een nieuwe routine.

Het kan natuurlijk ook dat jouw gezin al helemaal compleet is en je verder geen kinderen meer wil. En dat is natuurlijk ook prima!

Kinderen van 3 jaar spelen met speelklei

(Speel)klei

Veel peuters kunnen zich zo een uur vermaken met de bijzondere structuur en vele mogelijkheden van klei. Van koekjes bakken tot monsters boetseren, het kan allemaal!

Bekijk kleisetjes

Doen met je peuter van 36 maanden oud

Moeder en peuter van 3 jaar doen dieren na buiten

Je peuter van 3 jaar kent waarschijnlijk al diverse dieren. Onderneem samen eens een denkbeeldig dierentuinbezoekje: doe samen verschillende dieren na en benoem de kenmerken van de dieren die je ‘tegenkomt’. Sluip als een tijger, knor als varken en spring als een kikker. Misschien komen jullie zelfs wel een vliegende draak tegen! Is je kindje al een ware Freek Vonk als het om dieren herkennen gaat? Maak het dan wat moeilijker en bespreek leuke beestenweetjes (wat eet dit dier, in welk land komt het voor, etc.). Met dit spelletje prikkel je de fantasie van je kindje en breid je zijn kennis van de dierenwereld uit.

Meer spelletjes voor je peuter van 3 jaar >>

Volgende maand

Peuter 38 maanden oud

Driftkikker en ertussenuit

Naar peuter 38 maanden