Peuter 38 maanden oud

Driftkikker en ertussenuit

Kind van 38 maanden lacht met ouders

Je kindje is alweer 3 jaar en je wil geen leven meer zonder hem. Toch kan hij je geduld behoorlijk op de proef stellen. Je peuter zit namelijk middenin de peuterpuberteit en driftbuien kunnen nu op de top zijn. Tijd voor jezelf is in deze periode dan ook extra belangrijk.

Mijlpalen peuter

  • Speelt zelfstandig
  • Springt met twee voetjes van de vloer
  • Herkent en benoemt een aantal kleuren
  • Doet drie figuurtjes in een vormenstoof

Wist je dat...

…ieder jaar ongeveer 325.000 tekenbeten bij kinderen plaatsvinden? Dit komt omdat kinderen vaak spelen op plekken waar veel teken zitten, zoals in het bos en in parken.

Ontwikkeling peuter 38 maanden

Kind van 3 jaar zit op de grond met een driftbui

Je kindje is alweer 3 jaar en je geniet van dat lieve wezentje. Toch is hij waarschijnlijk niet altijd even leuk. Sterker nog: je peuterpuber kan nu last hebben van flinke driftbuien. Van het ene op het andere moment stort hij zich ter aarde, om luidkeels en met veel tranen duidelijk te maken dat iets hem niet zint. Ook agressief gedrag kan bij een driftbui horen. Misschien schrik je hiervan, maar het hoort bij de emotionele ontwikkeling van je kleine. Hij verlegt zijn grenzen, creëert een eigen karakter en wil alles zelf doen. Lukt dat niet? Dan is dat behoorlijk frustrerend! Soms wordt je peuter hierdoor boos, een andere keer angstig of verdrietig.

Probeer tijdens een driftbui van je 3-jarige rustig te blijven, vermijd de discussie en probeer je geduld te bewaren. Wees wel consequent en hanteer duidelijke regels; boos zijn mag, maar slaan of schoppen niet. Maak het daarna altijd weer goed en geef je kleine positieve aandacht. Een methode die kan helpen om je kindje af te laten koelen, is de time-out. Hierbij zet je je driftkikker na een waarschuwing enige tijd apart in een stoel of op de trap, en leg je hem uit waarom je dit doet. Het is belangrijk dat je de methode op de juiste manier toepast, anders is deze volgens sommige deskundigen niet effectief. De meningen zijn er dan ook over verdeeld of de time-out wel of niet goed is voor je kind. Zo gaan andere ouders met driftbuien om >>

Je peuter van 3 jaar zoekt langzaam meer toenadering tot andere kindjes. Samen spelen en speelgoed delen is waarschijnlijk nog niet zijn favoriete activiteit, maar hij staat het steeds meer toe. Natuurlijk levert dit nog regelmatig conflicten op. Je peuter vindt het nu eenmaal nog lastig om zich in te leven in een ander. Naarmate hij verder komt in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling, gaat dit vanzelf beter. Jij kan hem helpen bij het leren delen door het samen te oefenen, gevoelens van andere kindjes te benoemen en niet te snel in te grijpen. Ook blijft het belangrijk dat je kleine zijn grenzen mag aangeven: nee is nee.

Jouw leven met een peuter van 38 maanden oud

Moeder van kind van 3 jaar met vriendinnen

Je vormt al ruim 3 jaar een gezin met je kindje. Hoelang ben jij maximaal bij je kindje weggeweest de afgelopen drie jaar? Tijd voor jezelf, écht alleen voor jou, blijft belangrijk. Misschien heb je hier geen moeite mee, maar veel moeders voelen zich schuldig of egoïstisch wanneer ze iets voor zichzelf willen doen. Ook als moeder heb je echter het recht om iets voor jezelf te doen en voor jezelf te kiezen. Het kan zelfs bijdragen aan een prettige(re) sfeer in het gezin. Als jij tijd hebt om op te laden en iets te doen waardoor je optimaal ontspant en geniet, heb je meer energie en geduld en voel je je vrolijker. Een middag of avond op stap met vriendinnen kan daar heel goed voor zijn. Misschien durf je zelfs te denken aan een weekend, midweek of weekje op vakantie zonder je peuter?

Als dit allemaal wat te veel is, probeer dan tussendoor wat mama me-time te vinden. Reserveer een vaste avond in de week en doe die avond iets wat je graag doet. Lees een boek, laat een bad vollopen of ga een avondje naar de sauna. Plan daarnaast (minstens) 1x per maand een paar uurtjes in de middag, waarop je iets voor jezelf kan doen. Lunchen met vriendinnen of je moeder, shoppen of wat extra slaap inhalen: wat je maar wilt. Spreek dit ook duidelijk met je partner af, zodat hier geen verwarring over ontstaat. Verder kan je een moment voor jezelf pakken wanneer je kindje even alleen aan het spelen is. Je hoeft hem niet altijd maar te vermaken.

Kind van 3 jaar doet memory

Een gezelsschapsspel

Je kindje leert steeds beter samen spelen en samen delen. Een eenvoudig gezelschapsspel kan zijn samenspeel-en-deel-skills stimuleren op een speelse manier.

Bekijk gezelschapsspellen

Doen met je peuter van 38 maanden oud

Vader doet speurtoch met kind van 3 jaar

Zet jullie speurneuzen op en doe samen een verzamelspeurtocht. Pas wat je verzamelt aan op de locatie. Op het strand kunnen jullie op zoek gaan naar verschillende soorten schelpjes en stenen. In het bos speur je naar verschillende soorten blaadjes, zaden/noten en bloemen. Binnen is een speurtocht ook heel goed mogelijk. Zoek bijvoorbeeld naar objecten van dezelfde kleur, zoals alle rode (kleine) spullen. Het is handig om een doosje mee naar buiten te nemen met verschillende vakken, waarin je peuter alle verzamelde schatten kan sorteren. De verzamelde spullen zijn natuurlijk ideaal om een mooi knutselwerk van te maken.

Meer spelletjes en activiteiten voor je kindje van 3 jaar >>

Volgende maand

Peuter 40 maanden oud

Grote fantasie en date-time

Naar peuter 40 maanden

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app