Baby met luierbroekje

Veel papa's en mama's houden het 'uit automatisme' bij luiers met een plakstrip. Ze gaan pas over op luierbroekjes als hun kleine zindelijk gaat worden. Het luierbroekje dient dan als een soort oefenbroekje. Toch zijn ze vóór die tijd ook al handig! Wanneer en waarom begin je met luierbroekjes?

Wat zijn luierbroekjes?

Luierbroekjes zijn luiers zonder plakstrip. Je trekt een luierbroekje aan bij je baby via de voetjes, net als een onderbroekje, en trekt hem dan omhoog. Zo kan je je baby verschonen terwijl hij staat.


Lang droog met luierbroekjes van Pampers

Met de luierbroekjes van Pampers blijft jouw baby de hele nacht droog. Pampers Night Pants Luierbroekjes bieden een extra bescherming gedurende de nacht voor een goede ongestoorde nachtrust, Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Meer informatie

Wanneer begin je met luierbroekjes?

Veel ouders beginnen met luierbroekjes als onderdeel van de zindelijkheidstraining. Je kleine kan op een gegeven moment zelfstandig zijn luierbroekje naar beneden en weer omhoog doen, waardoor hij zelf naar het potje kan. Voor hem ook een grote mijlpaal! Mocht het af en toe toch nog fout gaan, dan is er niks aan de hand en belandt het ongelukje veilig in de luier. Je kan een luierbroekje dus zien als een oefenbroekje dat je gebruikt in de periode tussen luiers en onderbroeken.

Eerder beginnen

Je kan ook al eerder luierbroekjes introduceren. Wel is het handig als de beentjes van je baby sterk genoeg zijn om te kunnen staan. Helemaal zelfstandig staan hoeft niet, je kan hem natuurlijk ondersteunen als je het broekje aan- en uittrekt.

Maten luierbroekjes

Het is afhankelijk van het merk luiers in welke maat luierbroekjes verkrijgbaar zijn. Zo zijn de Pampers luierbroekjes (Pampers Baby Dry Pants) verkrijgbaar vanaf maat 3, dus voor kindjes vanaf 5 kilogram. Van andere luiermerken, onder andere Kruidvat Luiers, zijn luierbroekjes verkrijgbaar voor kindjes vanaf 8 kilo.

De voordelen van luierbroekjes

Luiers met een plakstrip zitten na al die maanden verschonen behoorlijk in je systeem. Een luier verschonen doe je waarschijnlijk inmiddels met je ogen dicht! Veel ouders denken er daarom niet aan om over te stappen, terwijl luierbroekjes veel voordelen hebben:

  • Luierbroekjes maken de verschoonsessie van een beweeglijke baby een stuk gemakkelijker. Er komt een moment dat je dreumes niet meer rustig om zich heen ligt te kijken op het aankleedkussen, maar hij zijn krachten heeft ontdekt en het verschonen voor jou tot een ware uitdaging maakt. Doordat je kleine tijdens het verschonen van een luierbroekje rechtop staat, kan jij hem makkelijker vasthouden en heb je veel meer controle over dat beweeglijke lijfje.
  • Het verschonen is voor je baby prettiger. Het gaat vlotter en hij hoeft niet dat ‘vervelende’ ritueel op het aankleedkussen aan te gaan. Zodra hij kan staan, wil hij daarnaast niets liever dan laten zien wat hij kan! Daar krijgt hij mooi de gelegenheid voor tijdens het verschonen van een luierbroekje.
  • Luierbroekjes stimuleren de motorische ontwikkeling van je baby. Dit komt doordat je baby zelf mee moet doen om de luier omhoog te kunnen trekken. Zijn beentjes strekken, zijn heupjes kantelen, enzovoorts. Als hij wat ouder is, kan hij zelfs het broekje zelf ophijsen. Zo leert hij nieuwe bewegingen maken.

Wist je dat…?

15% van de papa’s wil vaker de luier verschonen als hun baby een luierbroekje draagt.

De nadelen van luierbroekjes

  • Heeft je baby een explosieluier geproduceerd? Dan kan het met een luierbroekje lastiger zijn om de ontlasting te beperken tot zijn luier. Zodra je het luierbroekje namelijk naar beneden trekt, is de kans groot dat zijn beentjes onder de smurrie komen. Dit kan je wel eenvoudig voorkomen door het luierbroekje aan de zijkanten open te scheuren en het als een gewone luier los te maken.
  • In tegenstelling tot gewone luiers met een plakstrip, zijn luierbroekjes niet exact af te stellen op het lichaam van je kindje. Het kan dus zijn dat je baby nog nét te klein is voor een bepaalde maat, waardoor de luier niet helemaal aansluit om zijn middel of bij zijn beentjes. Hierdoor bestaat er een risico op lekken. Voor kleine kindjes en voor baby’s met dunne ontlasting zijn normale luiers daarom vaak beter geschikt.
  • Luierbroekjes zijn duurder dan luiers met een plakstrip. Gelukkig zijn luierbroekjes wel vaak in de aanbieding.

Wasbare luierbroekjes

Wil je graag luierbroekjes uitproberen, maar geef je liever de voorkeur aan de wasbare variant? Er zijn ook wasbare luierbroekjes! Deze hebben geen klittenband- of drukknoopjes, maar alleen elastiek aan de bovenkant, waardoor ze net zo makkelijk in gebruik zijn als wegwerpluierbroekjes.