moeder sluit uitvaartverzekering kind af

Een uitvaartverzekering voor je kind is iets waar je liever niet over nadenkt. Toch is het goed om iets te regelen, voor het geval dat. Met deze verzekering hoef je je in een verdrietige en heftige periode geen zorgen te maken over de kosten. Maar hoe werkt een uitvaartverzekering precies? En wat wordt er vergoed?

Waarom een uitvaartverzekering?

Omdat een uitvaart een flink bedrag kost, kiezen veel mensen voor een uitvaartverzekering. In Nederland heeft ongeveer 70% van de mensen een verzekering afgesloten voor hun uitvaart. Hiermee hoeven nabestaanden de kosten van de uitvaart niet te betalen. Je hoopt natuurlijk dat je het nooit nodig zal hebben voor je kind. Toch is het goed om ervoor te zorgen dat je ook verzekerd bent voor de uitvaart van je kleine.


Wat is de beste uitvaartverzekering voor je kind?

Er zijn uitvaartverzekeraars die je kindje gratis meeverzekeren. Het is daarom verstandig om verschillende opties te vergelijken. Dit kan onder andere via de Uitvaartverzekeringwijzer.

Bekijk hier

Kinderen gratis meeverzekerd

Heb jij of heeft jouw partner een uitvaartverzekering? Dan kan je jouw kind(eren) hier vaak gratis op meeverzekeren. Dat geldt meestal al vanaf het moment dat je zwanger bent. Het is hierbij wel belangrijk dat je zelf je kind(eren) aanmeldt bij de verzekeraar. Anders weten zij niet dat er ook een kind is meeverzekerd. Je kan de verzekeraar dit laten weten als je zwanger bent of zodra je baby is geboren. Je kindje wordt dan bijgeschreven op de lopende polis.

Wat kost een uitvaart voor een kind?

Mocht je kindje na een zwangerschapsduur van minimaal 24 weken overlijden, dan moet er volgens de wet een uitvaart georganiseerd worden. Dit mag je helemaal naar eigen wens invullen. Vaak vindt dit in besloten kring plaats met familie die dichtbij je staat.

De kosten hiervoor liggen rond de € 1.000. Als je kind al wat ouder is, kunnen de kosten oplopen naar € 4.000 tot € 10.000. Dit komt doordat de uitvaart dan meestal iets groter is. Vaak zijn er dan ook vriendjes en vriendinnetjes van school, sport en andere ouders aanwezig.

Ook wordt een uitvaart voor kinderen vaak extra persoonlijk gemaakt. Als ouders kan je bijvoorbeeld kiezen voor een speciale kinderurn in de vorm van zijn of haar lievelingsknuffel. Of voor een speciale kist in de favoriete kleur van je kind. Ook mogen kinderen soms op de kist tekenen of knuffels meenemen.

Wanneer wel of geen uitvaartverzekering afsluiten voor een kind?

Een uitvaartverzekering is voor niemand verplicht, niet voor volwassenen en niet voor kinderen. Een uitvaartverzekering afsluiten voor je kindje kan wel een fijn idee zijn. Zo weet je zeker dat je niet onverwachts voor hoge kosten komt te staan.

Wanneer wel een uitvaartverzekering kind?

In de volgende situaties kan het een goed idee zijn om naar een uitvaartverzekering voor je kind te kijken:

  • Als je zelf onvoldoende spaargeld hebt om een uitvaart te betalen. Het is dan een geruststellende gedachte dat je geen hoge kosten in een keer hoeft te betalen.
  • Als je zelf al een uitvaartpolis hebt. Je kan jouw kind in de meeste gevallen gratis bijschrijven.

Wanneer geen uitvaartverzekering kind?

Als je voldoende spaargeld hebt en je daarmee de uitvaart zelf kan betalen, heb je waarschijnlijk geen uitvaartverzekering nodig. Bekijk hierbij wel of je dan nog voldoende (spaar)geld overhoudt om andere onvoorziene kosten ook te kunnen betalen.

Dekking per verzekeraar

Iedere verzekeraar gebruikt een andere dekking voor baby’s en kinderen. Bekijk hieronder drie voorbeelden van verschillende aanbieders:

Verzekeraar Dekking voor kinderen
DELA Tot 60 dagen na de geboorte is jouw kind automatisch verzekerd voor de basisdiensten. Na deze periode is je kleine niet meer verzekerd. Je kan je kindje na deze 60 dagen bijschrijven op jouw eigen polis, hiervoor betaal je een kinderpremie tot 25 jaar.
Monuta Heb je een uitvaartverzekering bij Monuta, dan is jouw kindje gratis meeverzekerd tot zijn achttiende verjaardag. Je kind is dan voor hetzelfde bedrag meeverzekerd zonder dat je hier extra premie voor betaalt.
Ardanta Indien je een uitvaartverzekering bij Ardanta afsluit, zijn kinderen gratis meeverzekerd op jouw polis. Dat geldt ook voor nog ongeboren kinderen.

Uitvaartverzekering afsluiten

Wil je een verzekering afsluiten? Start dan altijd met de uitvaartverzekering vergelijken. Iedere verzekeraar vraagt namelijk andere premies en het is zonde als je te veel betaalt.

Houdt voor jouw kind het volgende in gedachten:

  • Is je (ongeboren) kindje gratis meeverzekerd?
  • Welk bedrag wordt er betaald na overlijden? Past dit bij de uitvaart die je voor je kind zou willen hebben?
  • Wat past het beste bij jouw gezinssituatie, nu en later?
  • Welke dekking wil je het liefst; een natura-, kapitaal- of combinatieverzekering? Bij een naturaverzekering wordt er geen geld uitgekeerd (zoals bij een kapitaalverzekering), maar wordt er een vooraf afgesproken pakket diensten geregeld en vergoed.

Belangrijke noot
Voor dit artikel is gekeken naar de voorwaarden die geldig waren op 30 oktober 2020. De voorwaarden kunnen anders zijn als de verzekering op een ander tijdstip is afgesloten. Dit overzicht is met zorg samengesteld. Toch raden wij altijd aan om de voorwaarden van de uitvaartverzekeraars zelf nogmaals te controleren.